extra vierge kokosolieKokosolie, ook wel kokosvet genoemd, is voor veel dingen inzetbaar en wordt door steeds meer mensen gebruikt ter vervanging van bijvoorbeeld ongezonde plantaardige oliën met een hoog gehalte aan omega-6 vetzuren. Maar ook het inzicht dat kokosolie prima gebruikt kan worden als natuurlijke deodorant, groeit gestaag. Commerciële deodorants bevatten helaas veel toxische stoffen die een belasting vormen voor je lichaam.

Kokosolie als natuurlijke deodorant: vreemd?

Kokosolie is een product dat voor 100% uit vetten bestaat (zie ook de voedingswaarde van kokosolie). Heel wat anders dan een busje deodorant waar onder druk een verdampte vloeistof uitkomt. Is dat dan niet wat vreemd?

Als je het mij vraagt niet. Kijkend naar de eigenschappen van kokosolie is het eigenlijk heel logisch om kokosolie in te zetten als deodorant want de zweetgeurtjes verdwijnen wel degelijk en je gaat ook nog eens erg fris ruiken.

Wat daarnaast eigenlijk nóg vreemder is, is een vloeistof onder je oksels spuiten met daarin giftige metaalionen zoals aluminium en andere huid irriterende stoffen. Wat dat aangaat is kokosolie of kokosvet veel veiliger want een goede kwaliteit kokosolie bevat geen enkele toevoeging.

Dierproeven

Wat te denken van dierproeven? Verreweg de meeste commerciële deodorants – uitzonderingen daargelaten – worden getest op dieren. Dieren die lijdzaam de nieuwste chemische stoffen moeten ondergaan en dit in ogen en op de huid gespoten krijgen. Als je dit soort deodorants gebruikt ben je dus feitelijk een beetje medeplichtig aan dit dierenleed, want door jouw gebruik of aankoop stimuleer je indirect deze industrie.

Kokosolie wordt gegarandeerd niet op dieren getest…al zou dat beslist een prima idee zijn trouwens :-). Ervaring leert dat honden en katten bijvoorbeeld een schaaltje kokosolie meer dan welkom heten. Gebruik je kokosolie als deodorant, dan hoef je in ieder geval zeker geen schuldgevoel te hebben in verband met dierproeven!

Kokosolie als deodorant: raar of revolutionair?

Zoals met veel dingen die veranderen duurt het vaak even voordat je je een nieuwe gewoonte eigen gemaakt hebt. Ja, het idee om vet onder je oksels te smeren lijkt misschien in eerste opzicht een beetje raar.

Maar we masseren ons ook met oliën en vetten, dus zó raar is het idee van vet op je lichaam dus ook weer niet.

Als je de voordelen (geen giftige stoffen, geen dierproeven en dus ook geen schuldgevoel, je ruikt lekker en je zweetgeur is ook echt weg) daarnaast meeweegt dan denk ik dat de conclusie gerechtvaardigd is dat het eigenlijk wel revolutionair is om kokosolie als natuurlijke deodorant te gebruiken.

Zou jij kokosolie als deodorant gebruiken? Of houd je het liever bij spuitbussen? Je kunt jouw mening onderaan dit bericht achterlaten.

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Kokosolie als natuurlijke deodorant?

48 gedachten over “Kokosolie als natuurlijke deodorant?

 • 28 mei 2015 om 12:12
  Permalink

  ik maak al enige tijd zelf deodorant met kokosolie

  recept: kokosvet + soda (= natriumbicarbonaat = baking soda) + evt een geurige essentiële olie

  werkt serieus de hele dag! not kidding 🙂

  Beantwoorden
 • 25 april 2015 om 15:32
  Permalink

  Mijn vrouw, 45 jaar heeft last van xanthalasme in haar ooghoeken. Zijn deze te verminderen of weg te nemen zonder operaties en chemische middelen.
  Ook heeft zij een zeer zware hersenbloeding gehad. Kan dit in verband met elkaar staan?

  Beantwoorden
 • 14 oktober 2014 om 07:34
  Permalink

  Kokosolie als Deo ook hier in gebruik, voelt goed. Daarnaast gebruik ik ook de kokosolie ipv scheerschuim. Het scheert veel prettiger, schoner, geen irritatie. Na het scheren als aftershave onder mijn oksels, op mijn benen en ook mijn bikinilijn.

  Beantwoorden
 • 11 september 2014 om 09:30
  Permalink

  Ik gebruik het nu een aantal maanden, kokosolie met maïzena en bakinsoda. Trekt snel in en geen geurtjes.
  Kokosolie gebruik ik verder na het scheren, droge handen, schaafwonden enz. Verder als boter op brood, bakken, braden, in smoothies en soms in de koffie.

  Beantwoorden
 • 6 juli 2014 om 18:00
  Permalink

  De deodorant is heerlijk om dagelijks te gebruiken. Ik neem echter geen maizena maar arrowroot. Ik maak kleine hoeveelheden te gelijk, 1 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel baking soda en 1 eetlepel arrowroot. Soms voeg ik er 2 druppels lavendelolie, mandarijn of eastcape manuka olie aan toe.

  Beantwoorden
 • 3 mei 2014 om 14:14
  Permalink

  Heerlijk de kokosolie om te bakken, braden en op brood. Alleen als Deo moet ik wel even nadenken of ik dat zou doen. Een vet onder je armen betekent wel dat er in je kleding vet komt. Wast dat er makkelijk uit of krijg je verkleuringen? Geen idee. Wie wel? Ik heb nu Magnesium Deo en die prikt in het begin ook wel maar doet het verder goed.
  grtjs,Wil

  Beantwoorden
 • 27 maart 2014 om 19:55
  Permalink

  Wat ik mis op jullie site is de vermelding van de antiseptische werking van kokosolie op de huid. Ik gebruik al jaren kokosolie op mijn gezicht en lichaam, zeker als ik een pukkeltje heb is het zo verdwenen met een piepklein beetje kokosolie 🙂

  Beantwoorden
  • 28 maart 2014 om 13:40
   Permalink

   Beste Carla, in verband met toepasselijke EU-regelgeving mogen we op deze site geen suggesties doen met betrekking tot kokosolie met een medische / genezende strekking. Vandaar dat je dit soort uitlatingen dan ook niet vindt (betekent natuurlijk niet dat dit soort werkingen niet mogelijk zouden zijn. Er is zeer veel onderzoek gedaan over kokosolie wat wij wel 1-op-1 mogen mailen. Zie het contactformulier via het menu) Vriendelijke groet,

  • 25 april 2014 om 12:55
   Permalink

   Het is zo jammer dat dat niet mag.
   Ook ik zie kokosolie als een groot voordeel.
   Zelf heb ik last van xanthelasma, wat onmogelijk uit zichzelf zou verdwijnen.
   Heb het al een paar keer laten verwijderen, maar het komt steeds terug.
   Maar nu ik kokosolie gebruik (ook op de boterham als boter) worden de plekken steeds minder. Het is nog niet volledig weg, maar ik heb goede hoop. Er is al nieuwe huid zichtbaar midden in de vlekken.

   Ook mijn zus ondervind de voordelen van kokosolie. Ze had vier jaar lang buikpijn. Allerlei onderzoeken gehad. Onder andere getest op coeliakie. Maar niets kwam uit die onderzoeken. Sinds zij overgestapt is op kokosolie (in plaats van boter en olijfolie) is haar buikpijn verdwenen.

  • 20 juli 2014 om 09:37
   Permalink

   Wil je mij de medische kanten van kokosolie mailen? Bedankt!
   Betty

  • 20 juni 2014 om 12:38
   Permalink

   Gisteren een pot aangeschaft, ben het vandaag aant proberen…. kokosvet als natuurlijk deodorant.
   Ben heel benieuwd 🙂

 • 31 oktober 2013 om 22:39
  Permalink

  kijk NOG iemand die het voordeel van de deo is gaan inzien…….met de nodige overige ingredieenten….zelfs de boterhammen moet eraan geloven net als het bereiden van de warme maaltijden,sterker nog het werkt ook nog eens goed tegen zweetvoeten….ECHT SUPERSPUL en ook nog eens SUPERLEKKER.

  Beantwoorden
 • 17 oktober 2013 om 12:01
  Permalink

  Hoi,
  Ik gebruik ook al een tijdje kokosolie met baking soda en maizena als deo. In eerste instantie vond ik het wat branden, zeker na ontharen. Toen wat meer kokosolie gebruikt, was beter. Nu een cominatie gemaakt van kokosolie, sheabutter, bijenwas, bakzout, maizena als basis. Smelten, en goed mengen, ethetische olie naar behoefte, zelf doe ik er graag lavendel door. ( ook antibacterieel, en fris). Dit bevalt me prima. Mijn man is het inmiddels ook gaan gebruiken.
  Ben overigens ook gestopt met het gebruik van shampoo, en dat bevalt ook goed. Gebruik wel kokosolie voor mijn haar en af en toe kuurtje jojobaolie.

  Beantwoorden
  • 8 december 2013 om 15:07
   Permalink

   Ja ik gebruik kokosolie ook als deodorant. Ik meng het met bakingsoda, maizena en een beetje citroenolie. Werkt uitstekend en ik ben er niet allergisch voor zoals bij “gewone” deo.
   Verder gebruik ik kokosolie om te bakken, te frituren, bij het tandenpoetsen samen met wat korrels keltisch zeezout. Ook gebruik ik het als creme op mijn gezicht, samen met een beetje rozenolie. Heerlijk!!

  • 26 december 2013 om 13:45
   Permalink

   Ik lees steeds meer over keltisch zeezout en baking soda, wat zijn dit en waar koop je ze ??? En waar koop je échte etherische olieën ? Waar ik ook kom zijn de olieën nog altijd synthetisch…dus niet iets wat je op je lijf zou willen smeren !

  • 27 februari 2014 om 15:40
   Permalink

   Hoi Sandra, inmiddels ben je er waarschijnlijk wel achter, maar je moet in de natuurwinkel zijn. Of een ek-o, of eco-winkel.

  • 10 juli 2014 om 16:06
   Permalink

   Hallo, ik gebruik inmiddels ook kokosolie, baking soda, maizena en een paar druppels labendel olie als deodorant. Het prikt niet, ook niet na het ontharen maar ik heb nog nooit zo naar zweet geroken. Ik moet mezelf wel 2x per dag extra wassen en opnieuw smeren. Dit had ik voorheen nooit. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Iemand een idee?

 • 16 oktober 2013 om 10:48
  Permalink

  Wauw er worden heel veel toepassingen genoemd voor kokosolie. Ik heb dit product nog maar net ontdekt (gebruik het nu ter vervanging van margarine) maar wil nog veel meer proberen ermee. Maar wat ik me steeds afvraag… gelden de genoemde (gezondheids)voordelen enkel voor de virgine kokosolie of ook voor de geurloze variant? Ik moet er niet aan denken om elke dag kokossmaak in mijn eten of kokosgeur op mijn lichaam te hebben. Af en toe is heerlijk, maar ik vind het zo gauw overheersen… Mijn nog-niet-natuurlijk-genoeg deodorant is net op, dus ik ga het zeker proberen met kokosolie en baking soda! Bedankt allemaal voor de tips en ideeën alvast, hopelijk weet ook iemand antwoord op mijn vraag.

  Beantwoorden
  • 16 oktober 2013 om 12:35
   Permalink

   Hallo Capri,

   Voor info over jouw vraag, zie het artikel over ontgeurde kokosolie.
   De keuze is uiteindelijk aan jouzelf!

   Groet,

   Bart

  • 18 oktober 2013 om 00:53
   Permalink

   Hartelijk dank voor je reactie, Bart. Heb het gelinkte artikel gelezen en had bij aankoop inderdaad gelet op het bewerkingsproces van ontgeuren. Bij de door mij gekochte variant gebeurt dat dmv stoom, dus leek me niet schadelijk. Fijn om te weten dat er ook nog veel nuttige bestanddelen behouden blijven ondanks het stomen. Sowieso kun je al veel rommel mijden door te vervangen door kokosolie. Alle extra gezondheidsvoordelen zijn mooi meegenomen.

 • 23 augustus 2013 om 10:58
  Permalink

  Ik gebruik kokosolie al als deodorant,massages, eten klaar te maken, voor mijn honden etc

  Beantwoorden
 • 17 juli 2013 om 13:29
  Permalink

  Het lijkt mij een goed idee om kokosolie ook te gebruiken als deodorant, was er zelf nooit opgekomen en ga het zeker proberen, thanks!

  Beantwoorden
 • 13 juli 2013 om 11:59
  Permalink

  Kokosolie als deo gebruik ik ook zo nu en dan en het werkt prima, vind ik.
  Laatst geprobeerd mayonaise te maken met kokosolie en op zich lukte dat prima. Het enige nadeel is dat je het niet kunt bewaren. De kokosolie wordt namelijk hard in de koelkast en als het dan weer vloeibaar wordt schift de mayonaise. De smaak was overigens uitstekend! Ik doe best veel met kokosolie en het bevalt me prima. Ik heb geen eczeem meer en dat is echt dankzij de inname en het insmeren met de olie.

  Beantwoorden
 • 13 juli 2013 om 11:50
  Permalink

  Ik gebruik al jaren kokosolie voor van alles en nog wat. Huid, haar, koken, bakken etc. Sinds een jaar ook de combinatie kokosolie, maizena, baking soda als deo. Echter vaak last van irritatie. Door extra kokosolie toe te voegen verminderde dat iets.
  Ben erg blij met de tip van alleen kokosolie gebruiken. Ben er nu al van overtuigd dat mijn oksels mij dankbaar zullen zijn.

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 17:26
  Permalink

  Ik gebruik al een tijdje kokosolie om o.a. mijn huid en haar mee te verzorgen…dus ook onder de oksels. Heb laatst wat druppels teatree olie (desinfecteren van ev. kleine wondjes in je huid) en een etherische olie door gedaan…zo kun je elke keer je eigen lekkere geur bepalen.

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 17:08
  Permalink

  Op brood vind ik het heel lekker.
  Om mee te bakken en frituren vind ik minder, het spat en patat smaakt anders.
  Vroeger als kind werd ik ingesmeerd met kokosolie op vakantie en ook in mijn haar.
  Zag er prachtig uit.
  Als deo kan ik me er niets bij voorstellen, een keer proberen maar!
  Nog een vraagje, beschermd kokosolie dan ook tegen UVA en UVB stralen?

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 14:50
  Permalink

  Sinds ik kokosolie gebruik in mijn voeding heb ik al dat soort anti-geur cremes (zelfs baksoda) gewoon niet meer nodig! Geen opbouw van bacteria dus op de huid. En mocht het wel zo zijn, ja dan doet een klein beetje kokosolie wonderen om de transpiratiegeur te neutraliseren.
  Het verstopt de huid helemaal niet, helpt deze juist zich te ontdoen van afvalstoffen want het stimuleert het lichaam via de huid verzuring en gifstoffen van onze tijd los te laten. De huid is tenslotte een kanaal voor het lichaam om afvalstoffen kwijt te raken. Daarom is het m.i. goed om het lichaam elke dag de kans te geven via dit kanaal zich schoon te maken. In veel oude culturen is het zelfs gebruikelijk om kleine kinderen in te smeren met (kokos)olie voor ze ’s morgens het huis uitgaan
  Ik doe zelf ook graag een lekkere kokosolie lichaamsmassage voor het douchen en ondervind dan duidelijk het verkwikkende effect van deze doorstroming op de lichaamskanalen (ik denk inclusief de bloedvaten).

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 14:27
  Permalink

  Vraagje: krijg je bij gebruik van kokosolie als deo geen vetvlekken in je kleding?

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 14:00
  Permalink

  Ik gebruik het ook als deodorant.
  Kokosolie,zuiveringszout en wat druppel etherische olie.
  Je ruikt de hele dag lekker , ook met zweten.

  Verder gebruik ik kokos als bodylotion, gezichtscreme, elke ochtend als oliepulling (super goed voor je lichaam) , als haarmasker (je haar word heel mooi vol en superzacht) ,op wondjes, enz.
  De honden zijn er ook gek op. Krijgen elke dag een klontje.
  En natuurlijk gebruik ik het als vervanging van boter op brood en om in te bakken en als ik frituur om te frituren.

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 13:41
  Permalink

  Heerlijke ontdekking was het voor mij de kokosolie. De deo maken we nu ook al een langere tijd en die is heerlijk! Met name mijn man kon nog al veel last hebben van een zware geur onder zijn oksels. Volledig verdwenen toen we de deo zelf gingen maken van kokosolie. Heerlijk. Onze kinderen krijgen het ook als ze last van hun buikje hebben, droge huid hebben, na het douchen. De honden eten het heerlijk op in hun eten.glanzende vacht, vol energie. In nagenoeg alle bakprodukten van taart, tot cake tot koek en koekjes, maar ook zalig voor een romige soep als je gevoelig bent voor koemelkprodukten als ik. Dus wij zijn er heel blij mee!

  Beantwoorden
  • 12 juli 2013 om 17:53
   Permalink

   Natascha, ik ben nieuwsgierig, ik bak graag en zie dat je kokosolie ook in cakes, taart etc. gebruikt.
   Smaakt dan niet ‘alles naar kokos’.

  • 1 september 2013 om 22:44
   Permalink

   Nee hoor, ik gebruik het heel vaak met bakken. Het eerste kokosbaksel was de “gezonde brownie” van de Voedzo-site. http://voedzo.nl/recepten/recept-voor-chocoladebrownie-met-fudge-topping
   Superlekker en je proeft de kokos eigenlijk helemaal niet.
   Ik vind het ook lekker om dikke schijfjes courgette in kokosolie te bakken en daarna wat limoendruppels er overheen, maar daar proef je de kokos dan wel weer aan (wat ik persoonlijk ook juist lekker vind).

 • 12 juli 2013 om 13:04
  Permalink

  Ik gebruik helemaal geen deodorant, hoef gelukkig ook niet.
  maar zal het eens proberen met kokosolie nooit aan gedacht!

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 13:01
  Permalink

  Die van zonnebrand zou voor ons geweldig zijn ook voor kinderen? heb je misschien een artikel over UV bescherming over coccosvet
  Ik wist wel na een gevoelige huid van de zon.

  Groet Angela

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 12:53
  Permalink

  Beste lezers,

  Sinds 2 jaar bak ik mijn eten smeer ik mijn krakers met oliefolie.
  gebruik al 1 jaar kokosbodylotion

  enige weken terug las ik een artikel voor je haren te wassen met kokos olie.

  hoofd in smeren en een uur in laten werken daarna met een milde zeep het vettige weg werken helpt goed bij mij minder schilfers.

  nu mijn oksels nog want inderdaad duur of goedkoop ze irriteren allemaal
  de hulpjes
  ga het proberen.

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 12:40
  Permalink

  Ik gebruik al jaren de uitstekende,natuurlijke deo’s van Weleda;de Salvia is mijn favoriet (salvia/salie is anti-bacterieel)Deze neutraliseert luchtjes uitstekend en ruikt prettig.Irriteert ook niet.Kokosolie als deo?Hoewel ik deze wel eens gebruik voor een droge huid lijkt het me geen goed idee om deze onder de oksels te smeren,zéker niet wanneer het erg warm weer is.Deze zal namelijk de porieén afdichten en daardoor het zweten (lichaamskoeling!) belemmeren.Net zoals,overigens,alle deo’s die aluminium bevatten (een neuro-toxisch metaal).Wèl een aanrader is colloïdaal zilverwater;een veilige antibacteriële vloeistof.Werkt óók prima,dat weet ik uit ervaring,maar ik houd gewoon van “mijn” salvia-geurtje 🙂

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 12:40
  Permalink

  Prima deodorant hoor, kokosolie + maizena + backingsoda in de verhouding zoals mariette schreef werkt prima. Als je tenminste een deodorant wilt en geen anti transpirant. Maar daar ben ik zowiezo tegen, transpireren is gezond al ben je er niet in alle omstandigheden blij mee.

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 11:43
  Permalink

  Ik gebruik al ruim een jaar een zelfgemaakte deo op basis van kokosolie.
  Ik ben er super tevreden over. Het werkt erg goed en is nog heel zuinig in het gebruik ook.
  Mijn recept:
  2 eetlepels maïzena
  2 eetlepels backingsoda
  2 volle eetlepels kokosolie
  Een paar druppels grapefruit olie en/of teatree olie (optioneel)

  Meng eerst de backing soda met de maïzena, daarna ga je de kokosolie toevoegen. Meng dit goed door elkaar door met een vork te prakken.
  Er ontstaat een pasta. Misschien moet je nog iets meer kokosolie toevoegen. Ik doe dit op gevoel. Als laatste voeg je de etherische olie toe. Doe dit in een goed schoon en droog potje. Ik doe hier zeker 4 maanden mee.

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 11:21
  Permalink

  Ik gebruik al Logona bio Deodorant roller Aloe+Vanille met daarop kokosolievet lekker samen met een heerlijke aangename Araganoil voor een gezonde natuurlijke lichaamsverzorging. Helpt goed en ruikt puur natuurlijk en ook mijn haar bos krullen was het niet met shampoo maar met Lavaklei pasta en verzorgt mijn haar voor bescherming met kokosolievet tegen UV,alle chemische shampoo poetsen je haarwortels weg en daardoor heel veel jonge mensen met kalend hoofd,vele wassen hun haar 3-5x in een week en dat is niet nodig. Stress en slapeloosheid,oververmoeid etc spelen ook een rol. Ik ben 55 jaar in de overgang en ziet er 10 jaar jonger uit. Dankzij puur natuur kokosvet

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 11:19
  Permalink

  ik ben heel benieuwd , ga het proberen en je hoort wel hoe het me bevalt

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 11:15
  Permalink

  ik gebruik kokosolie als bodycreme voor mijn hele lichaam, ook onder mijn oksels, hierbij gebruikte ik nog wel een natuurlijke deo, dus ik ga het nu zonder proberen bedankt voor de informatie. m.vr.gr. Carine.

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 10:50
  Permalink

  Kokosolie gebruik ik dagelijks:
  roerbakken
  huid invetten
  gezichtshuid reinigen
  tandenpoetsen (+ wat keltisch zout)
  mijn hond vindt het heerlijk
  en het is prima bruikbaar als deodorant

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 10:47
  Permalink

  gebruik al een hele poos kokosolie als lichaamsverzorging. Zowel voor gezicht lichaam als oksels. Bevalt uitstekend en je huid ziet er stralend uit. Is ook een uitstekende zonnebrand. Ik word er prachtig bruin van zonder te verbranden. Geweldig spul zowel voor de binnenkant als de buitenkant.

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 10:41
  Permalink

  ik gebruik alleen maar ’n natuurlijke deo, maar ik ben wel nieuwsgierig. Ik smeer al elke dag kokosolie op mijn huid. Ik ga ook ’t ‘ns als deo gebruiken. Als dat werkt, hoef ik voortaan geen deostick meer mee te slepen. Dank voor de tip!

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 10:07
  Permalink

  Lijkt me in ieder geval de moeite van het proberen waard en zo gek vind ik het niet. Wat de natuur zelf geeft is altijd nog het beste voor de mens.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *