koudgeperste kokosolieAls je in Google zoekt op “koudgeperste kokosolie” kom je eigenlijk vrij weinig artikelen tegen die echt over dit specifieke onderwerp gaan. Omdat de populariteit van kokosolie en de vraag naar goede informatie de laatste jaren alleen maar zijn toegenomen, heb ik besloten dit  artikel te schrijven over het begrip “koudgeperste kokosolie” en geef ik antwoord op de vragen:”Wat is koudgeperste kokosolie en wat zijn de voordelen ervan?” en “Is koudgeperste kokosolie per definitie de beste keuze?”

 

Kwaliteitsverschillen bij kokosolie

Een aantal jaren geleden kon je eigenlijk maar op twee manieren aan kokosolie komen: of in de natuurwinkel, waarbij je al het ‘geluk’ moest hebben dat er eentje in je buurt zat, of bij een van de weinig online winkels die zich al in kokosolie hadden verdiept.

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat je tegenwoordig bij elke kruidenier en supermarkt inmiddels ook kokosolie kunt kopen. En wat ook opvalt, als je er tenminste oog voor hebt natuurlijk, is dat deze supermarkten en kruideniers deze kokosolie voor ontzettend aantrekkelijke lage prijzen aanbieden.

Ken je de uitspraak:”Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook”?

Er is een enorm kwaliteitsverschil tussen de tientallen soorten kokosolie die je tegenwoordig online en offline kunt halen. In het artikel dat je nu leest ga ik het niet over al deze soorten hebben. Wil je weten wat voor verschillende kwaliteiten kokosolie er zijn, lees dan het artikel over extra vierge kokosolie.

 

Koudgeperste kokosolie

Om heel kort te gaan: er is koudgeperste kokosolie en al het andere.

‘Koudgeperst’ betekent dat de olie is geproduceerd, geperst, bij temperaturen die er voor zorgen dat de enzymen en vitaminen in de kokosolie behouden blijven. Beide zijn ontzettend belangrijk voor allerlei processen in het lichaam alsmede de vertering van de kokosolie zelf.

Bij de koude persing wordt er dus op een delicate, voorzichtige manier gewerkt. Dit neemt vanzelfsprekend meer tijd in beslag en vereist ook het gebruik van speciale persmolens of machines die de kokosolie op een verantwoorde en gezonde manier uit het kokosvlees geperst krijgen. Door dit arbeids- en tijdsintensieve proces is de productie van deze soort kokosolie duurder en dat merk je aan de prijs.

Niet-koudgeperste kokosolie vereist veel minder tijd, minder geavanceerde machines en kan dus op een veel kostenefficiëntere manier worden geproduceerd. Voordeel: goedkoper voor je portemonnee. Nadeel: verlies van voedingswaarde door de hitte tijdens het proces en dus minder gezond voor je lichaam. Bij koudgeperste kokosolie betaal je weliswaar meer voor het product, maar door de verantwoorde manier van produceren ben je er wél van verzekerd dat je de maximale voedingswaarde krijgt waar je lichaam je op de lange duur dankbaar voor zal zijn!

Het is dus nuttig om je af te vragen of minder uitgeven aan de kokosolie uiteindelijk de beste keuze is voor je…

 

Onze conclusie

In dit artikel wilde ik antwoord geven op de vragen:”Wat is koudgeperste kokosolie en wat zijn de voordelen ervan?” en “Is koudgeperste kokosolie per definitie de beste keuze?”

Koudgeperste kokosolie is samenvattend een kokosolie waarbij door een nauwkeurig proces met temperatuurbeheersing de volledige voedingswaarde van de kokosolie behouden is gebleven. De voordelen zijn dus de voedingswaarde en het ontbreken van giftige bijproducten als gevolg van een te hoge temperatuur (verbrandingsproducten).

“Is koudgeperste kokosolie per definitie de beste keuze?” Ik vind van wel. Alleen maar een ontgeurde, niet koudgeperste kokosolie kopen omdat hij 5x zo goedkoop is, lijkt misschien een fijne keuze omdat je meer geld overhoudt, maar je levert er op een andere manier op in doordat je jezelf de volledige voedingswaarde van de kokosolie ontzegt.

Wat mij betreft is koudgeperste kokosolie de allerbeste keuze en doe je er verstandig aan om niet naar de literprijs te kijken, maar om naar de prijs te kijken die je betaalt door jezelf niet het beste te geven dat er is.

 

Wat zijn jouw gedachten over koudgeperste kokosolie? Denk jij ook dat dit de beste keuze is? Of is het allemaal maar marketing en kun je net zo goed de goedkoopste ontgeurde en verhitte kokosolie halen bij de supermarkt om de hoek voor 3 euro? Laat je horen in de reacties hieronder!

(Reacties worden gemodereerd. Het kan even duren voordat je reactie verschijnt. Het heeft dus geen zin je reactie meerdere malen in te dienen.)

 

 

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Koudgeperste kokosolie
Getagd op:kokosolie

Eén gedachte over “Koudgeperste kokosolie

  • 13 april 2016 om 16:11
    Permalink

    Lijkt een beetje op honing. Die uit de supermarkt en die van de natuurwinkel. Vrij duidelijk wat mij betreft. Goed artikel!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *