Met extra vierge kokosolie wordt vaak bedoeld: kokosolie van de hoogste kwaliteit. Maar wat betekent extra vierge kokosolie en wat zijn de eigenschappen van deze bijzondere kokosolie? Een verkenning.

Kokosolie is een vet of olie, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het smeltpunt ligt zo tussen de 24 en 26°. In ons klimaat spreken we dan ook technisch van een vet.

Uiteraard zijn er verschillende soorten kokosolie, van lage tot hoge kwaliteit. Hieronder volgt een beknopt overzicht.

 • RBD kokosolie: Refined, Bleached, Deodorized

Dit wil zeggen: geraffineerd, gebleekt, ontgeurd. Dit is wel de allerslechtste soort kokosolie die je kunt krijgen.

Waarom? Omdat het is bewerkt: ontgeurd, gebleekt en geraffineerd, waardoor de belangrijke eigenschappen van de originele kokosolie verloren gaat. Denk hierbij aan verlies van vitaminen, mineralen, antioxidanten en fytosterolen en de unieke moleculaire samenstelling van kokosolie waar het juist zijn kracht aan ontleent. Dit soort kokosolie wordt vaak erg goedkoop aangeboden. Met reden.

 • kokosolie van industrieel gedroogde copra (= gedroogd kokosvlees).

Niet zo slecht als RBD kokosolie, maar doordat deze kokosolie door vuur of in ovens gedroogd is, is ook hier sprake van kwaliteitsafname door bvb vitamineverlies. Bovendien kunnen verbrandingsaroma’s en microscopisch kleine vervuilingen zoals roetdeeltjes in het kokosvlees terecht komen, wat de smaak en houdbaarheid negatief beïnvloedt.

 • koudgeperste kokosolie van biologische kwaliteit.

Dit is wat je in je keukenkastje wilt hebben staan, omdat dit de beste kwaliteit is. Het is biologisch, zonder toevoegingen, niet behandeld met giftige pesticiden en koudgeperst, waardoor vitamineverlies minimaal is.

Maar wat is dan extra vierge kokosolie?

Zoals gezegd wil men met de term “extra vierge kokosolie” vaak een kwaliteit kokosolie aanduiden die boven de rest staat. Maar de werkelijkheid is: de term is totaal misleidend. Extra vierge is namelijk een term die helemaal niet thuishoort bij kokosolie. De term hoort thuis bij olijfolie.

Extra vierge zegt iets over de oogstmethode en zuurtegraad van olijfolie. Eigenschappen die geenszins betrekking hebben op het product kokosolie.

“Slimme” kokosolie marketeers gebruiken de term dan ook onterecht om hun waar een kwaliteitsstatus te geven die eigenlijk niet ter zake doende is. Extra vierge kokosolie is net zo goed als vierge kokosolie.

Vaak wordt wel de term ‘virgin’ gebruikt (‘maagdelijk’), omdat in de topkwaliteit kokosolie alleen jonge kokosnoten worden gebruikt waarvan de voedingswaarde (nog) maximaal is.

Als je goede kokosolie wilt hebben, wees dan op zoek naar biologische kokosolie, koudgeperst, ongeraffineerd en het liefst ook niet ontgeurd.

Zie ook het artikel “Wat is beter: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie?

 

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

6 gedachten over “Extra vierge kokosolie

 • Pingback:Koudgeperste kokosolie « Kokosolie « Kokos-Olie.nl

 • 22 januari 2016 om 22:35
  Permalink

  Hoi
  Kan ik geraffineerde kokosolie gebruiken voor mij haar of is dat gevaarlijk

  Beantwoorden
  • 28 januari 2016 om 21:12
   Permalink

   Hoi Selena, of het gevaarlijk is gaat misschien wat ver, maar de stelregel is dat als je het kunt eten, het ook veilig voor je huid is. Je huid is immers het grootste orgaan van je lijf. Ongeraffineerd en biologisch geeft je in ieder geval de zekerheid dat er geen giftige residuen inzitten en dat je de maximale voedingswaarde krijgt. Ook voor je huid.

 • 24 april 2015 om 16:46
  Permalink

  Er worden allerlei gezondheids voordelen toegeschreven aan de consumptie van cocos olie, ik woon sinds mijn pensionering op de Filipijnen, dus het is hier 11 van de 12 maanden, olie slechts 1 maand is het vet, ik zou graag weten hoeveel je moet gebruiken om optimaal te profiteren van de voordelen, er wordt zelfs beweerd dat je er goed van af kan vallen,

  Beantwoorden
 • 16 juni 2014 om 10:35
  Permalink

  Hallo Bart, bestelling was snel binnen en is nu bijna op. Naar volle tevredenheid moet ik zeggen. Bak er vlees/kip en ei in met klein beetje boter erbij. En s ochtends twee boterhammen besmeerd met kokosolie en honing, heerlijk. Ook met nutella of hagelslag is het lekker. Vrouw en dochter zijn nu ook om.

  Daarnaast ben ik begonnen met veel meer water te drinken, een vriend adviseerde mij het boek WATER, het goedkoopste medicijn, van Dr.F. Batmanghelidj. Ken je dit? En wat vind jij hiervan, of iemand anders ?.graag reaktie.

  Beantwoorden
  • 19 juni 2014 om 00:03
   Permalink

   Hallo André, wat fijn dat de kokosolie bevalt en je jouw gezinsleden er ook enthousiast over hebt weten te maken! Het boek over water dat je noemt, dat ken ik inderdaad. Ik heb het nog niet gelezen, maar ik weet zeker dat het interessante materie is. Water is een essentiële voorwaarde voor gezondheid en ik geloof dat er vele wonderen kunnen gebeuren door simpele ingrepen in je voedingspatroon, waaronder voldoende water drinken! Vriendelijke groet, Bart – Kokos-Olie.nl | KokosolieNederland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *