We staan er misschien niet allemaal en niet altijd bij stil, maar ‘wij, volwassenen’ zijn natuurlijk niet de enigen die kokosolie kunnen eten en gebruiken. Omdat ik er eigenlijk nog niet eerder dieper op ben ingegaan, behandel ik in dit artikel de vraag:”Is kokosolie ook geschikt voor mijn (jonge) kind of baby?

Waaruit bestaat de voeding van een baby?

babyVoeding van kinderen bevat relatief veel vet: wel 50% van de calorieën uit borstvoeding komt van vet. De reden hiervoor is dat er zo proteïne wordt bespaard. Het vet in moedermelk heeft een redelijk specifieke samenstelling:

 • 45-50% verzadigd vet
 • 35% enkelvoudig onverzadigd veten
 • 15-20% meervoudig onverzadigd vet

De verzadigde vetzuren kunnen voor wel 18% uit laurinezuur en caprinezuur bestaan, welke voor ongeveer 55% in kokosolie voorkomen. Deze verzadigde vetzuren worden door de borstklier aangemaakt. Een baby krijgt ongeveer 25% van zijn calorieën binnen in de vorm van verzadigde vetzuren.

Wat dat aangaat bevat kokosolie geen vetten die het babylijfje niet zou herkennen. Vetten zijn, met name voor de allerjongsten, absoluut essentieel voor de groei: zij worden gebruikt voor groei van onder andere weefsels, hersenen en zenuwcellen. Te weinig vet kan leiden tot groei- en gezondheidsproblemen. Tot een jaar of 2 wordt geadviseerd dat 50 tot 55% van de calorieën uit vetten komt.

Het is daarbij natuurlijk van belang dat het niet om bewerkte, maar onbewerkte, natuurlijke vetten gaat.

Wat dat aangaat past kokosolie / kokosvet prima in de voeding van baby’s en hele jonge kinderen: verzadigde vetten leveren sowieso een zeer groot aandeel van de calorieën van deze groep. En een goede kwaliteit kokosolie is onbewerkt en ongeraffineerd.

En hoe zit het dan met jonge kinderen?

feiten over vetten

Feiten over vetten

Een kind van ongeveer 5 jaar oud heeft nog steeds een geadviseerde inname van vet van rond de 45 energieprocent. Dat is dus bijna de helft van het totaal aantal calorieën.

Binnen die range is dus voldoende ruimte om kokosolie / kokosvet in de voeding op te nemen. Dit kun je verwezenlijken door bijvoorbeeld boter te vervangen door kokosvet, of door smoothies of milkshakes te maken met daarin wat kokosolie / kokosvet verwerkt.

Veel van de informatie uit dit artikel komt uit ‘Feiten over vetten’ van de Amerikaanse voedingswetenschapper Mary Enig. Zij publiceerde vele onderzoeken en artikelen over voeding, met name over vetten en cholesterol.

Wat denk jij: is kokosolie goed en veilig voor kinderen? Laat desgewenst jouw mening horen in de reacties hieronder.

 

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Is kokosolie ook geschikt voor mijn (jonge) kind of baby?

Eén gedachte over “Is kokosolie ook geschikt voor mijn (jonge) kind of baby?

 • 16 juli 2014 om 02:49
  Permalink

  Ik gebruik kokosolie voor mijn 4 kinderen al vanaf de geboorte. Smeer ze ermee in na het bad. Krijgen ze een heerlijk zacht huidje van en het masseren is ook nog eens goed voor de hechting met je kindje.
  Bij luieruitslag of rode billetjes de billetjes smeren en de volgende verschoning zijn de billetjes weer helemaal gaaf.
  Daarnaast alle kinderen heel lang (tot min 2 jaar) borstvoeding gegeven, altijd kokosolie gebruikt ter voorkoming en behandeling van spruw. Het was het enige dat echt hielp!
  Gewoon in de schone borstcompres een klein beetje (theelepeltje) kokosolie na elke voeding. Ook kun je een klein beetje in het mondje van de baby laten smelten tegen spruw! Is niet schadelijk omdat het vet in de kokosolie qua structuur veel lijkt op moedermelk. Nooit gemerkt dat de baby er last van kreeg, integendeel, de spruw was heel snel verdwenen en bleef weg wanneer ik kokosolie bleef gebruiken!

  En natuurlijk alles bakken en braden met kokosolie, om er voor te zorgen dat de candida (veroorzaker van spruw) ook in de darm word bestreden.

  Hoop dat heel veel mensen hier ook zo veel baad bij zullen hebben als wij. Ik gun dat iedereen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *