kokosolie als zonnebrandcrèmeWist je dat kokosolie uitstekend te gebruiken is als zonnebrandcrème? Commerciële zonnebrandcrèmes zijn de laatste tijd nogal eens slecht in het nieuws gekomen omdat de stoffen die je huid tegen de gevaarlijke UV-straling beschermen, zelf ziekmakende eigenschappen hebben als ze eenmaal de huid binnengedrongen zijn. Een aantal studies (1) suggereert dat commerciële zonnebrandcrèmes het risico op kwaadaardige huidziekten niet significant doen afnemen en zelfs de kans hierop en op verbranden vergroten. In wetenschappelijke kringen is dan ook twijfel ontstaan of het gebruik van deze commerciële zonnebrandcrèmes nog wel verantwoord is.

Zonnebrandcrèmes…insmeren of niet?

Dat het niet gezond is om de hele dag onbeschermd in de zon te liggen, dat weet elk gezond denkend mens vandaag de dag wel. Dus ofwel je zorgt dat je tijdens de uren dat de zonnekracht het hoogst is – grofweg tussen 11 en 15 u – niet in de zon bent, of je kleedt je goed aan ofwel…we smeren ons in.

Door officiële instanties wordt vaak aangeraden om ons tijdens zonovergoten dagen toch vooral goed in te smeren met zonnebrandcrèmes.

Deze zouden de schadelijke UV-A- en UV-B-straling tegenhouden en de kans op huidaandoeningen verminderen. Echter, recent onderzoek uit 2011 heeft grote vraagtekens gezet bij de veiligheid van deze commerciële zonnebrandcrèmes. Zo zou niet alleen het risico op ongewenste huidaandoeningen niet significant afnemen, maar zouden de stoffen in deze producten die je huid moeten beschermen tegen de schadelijke straling ook nog eens het effect op kwaadaardige aandoeningen én verbranding doen toenemen in plaats van afnemen (1).

Het feit dat er in wetenschappelijke kringen twijfel is ontstaan over de veiligheid van commerciële zonnebrandcrèmes, kan voor veel mensen genoeg reden zijn om naar alternatieven te zoeken. En gelukkig: die zijn er!

Kokosolie als zonnebrandcrème

In een onderzoek uit 2010 (2) besloot een groep onderzoekers om de effectiviteit van verschillende plantaardige oliën in kaart te brengen in het kader van bescherming tegen zonnestraling. Zo testten zij onder andere olijfolie, kokosolie, avocado-olie, katoenzaadolie, pindaolie, sesam- en sojaolie. De mate waarin een stof je huid tegen de schadelijke UV-A- en UV-B-straling beschermt wordt ook wel uitgedrukt als de SPF: de sun protection factor oftewel de zonnebeschermingsfactor. Deze factor wordt door een bepaalde formule berekend, welke ik je hier zal besparen, maar het zegt in ieder geval iets over de mate van bescherming. Des te hoger de factor, des te meer je beschermd bent.

De onderzoekers concludeerden dat zowel kokosolie als olijfolie de hoogste bescherming boden van de onderzochte oliën met een SPF van rond de 8.

Voordelen van kokosolie als zonnebrandcrème

De onderzoekers erkennen in het gebruik van plantaardige oliën als zonnebrandcrème enkele belangrijke voordelen. De voordelen die zij noemden over plantaardige olie zijn:

 • het sluit de huidporiën minder af
 • het is minder stroperig
 • het smeert beter uit
 • het wordt snel opgenomen
 • het bevat nuttige voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en essentiële oliën
 • en het voorkomt uitdroging van de huid

Het is natuurlijk prettig om te weten dat kokosolie goed uitsmeert, snel opgenomen wordt en de huid ook nog eens tegen uitdroging beschermt. Maar er zijn nog meer voordelen te noemen want:

 • biologische kokosolie bevat absoluut geen chemicaliën
 • bevat geen zware metalen
 • en bevat geen toevoegingen waarvan je nog maar moet afwachten hoe veilig ze zijn

Ok, misschien ben ik bevooroordeeld als ik je zeg dat er op mijn huid geen commerciële zonnebrandcrèmes meer gaan maar liever kokosolie. Daarin geef ik je helemaal gelijk. Maar laat ook vooral de feiten spreken!

Wat denk jij? Zou jij ook liever kokosolie op je huid aanbrengen tijdens de warme zomerdagen? Of toch liever de welbekende crèmes? Is deze ontstane zorg overdreven of zit er een kern van waarheid in? Laat van je horen in de reacties onderaan dit bericht! (Reacties worden gemodereerd. Het kan enige tijd duren voor je reactie verschijnt. Het heeft dus geen zin om je reactie meerdere malen in te dienen omdat je reactie er niet direct bij staat!)

Bronnen:

 1. http://www.jabfm.org/content/24/6/735.long
 2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/
Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Kokosolie als zonnebrandcrème

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *