Met grote regelmaat vragen mensen mij wat beter is: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie (koudgeperste, niet ontgeurde kokosolie). Ook hoor ik vaak”Hoe kan het toch dat ontgeurde kokosolie vaak veel goedkoper is dan niet ontgeurde kokosolie: hoe kan iets goedkoper zijn als het intensiever bewerkt is?” In dit artikel geef ik antwoord op bovenstaande vragen en andere.

Ontgeurde kokosolie

Ontgeurde kokosolie is wat het lijkt: het is kokosolie waar geen kokosgeur (en -smaak) meer in zit. Veel mensen vinden het niet prettig dat hun eten naar kokos smaakt of ruikt maar willen tegelijkertijd wél de gezondheidsvoordelen van kokosolie benutten.

kokosnoten
Kokosolie kan op verschillende manieren worden ontgeurd: chemisch (met oplosmiddelen) of mechanisch (met stoom). Wat is beter? Is ontgeurde kokosolie sowieso gezond? Gezonder dan virgin kokosolie?

Mooie redenatie, maar…is ontgeurde kokosolie beter dan virgin kokosolie? En is het überhaupt gezond? Hoe wordt kokosolie eigenlijk ontgeurd dan?

De laatste vraag is in feite ook de hamvraag: de manier waarop de kokosolie wordt ontgeurd bepaalt in belangrijke mate de gezondheid van de olie die uiteindelijk overblijft. Als je op internet zoekt blijken er eigenlijk hoofdzakelijk twee manieren te zijn waarop producenten hun kokosolie ontgeuren: een met behulp van oplosmiddelen en een door middel van stoom (waterdamp).

Ontgeuring met waterdamp is de minst schadelijke van de twee. Er zal wel wat verlies zijn van voedingsstoffen – je haalt namelijk de stoffen uit het product die de geur veroorzaken maar die ook een nutritionele waarde hebben plus je voegt hete stoom toe, maar dit verlies is minimaal.

Ontgeuring met behulp van oplosmiddelen zoals hexaan is natuurlijk wel wat kritischer. Er kunnen altijd minieme restanten in de kokosolie achterblijven. En dat is iets wat je natuurlijk ten allen tijde wilt vermijden!

Maar wat is nou beter: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie?

Wel, als je alles op een figuurlijke weegschaal legt denk ik persoonlijk dat virgin kokosolie, oftewel niet ontgeurde kokosolie beter is dan ontgeurde kokosolie. Betekent dat dat het fout is om ontgeurde kokosolie te kopen en/of te eten? Nee, niet per se. Maar ik zou persoonlijk wél willen weten van de verkoper op welke wijze de kokosolie die hij verkoopt is ontgeurd: chemisch (door oplosmiddelen) of mechanisch (door stoom).

Het idee dat ik namelijk giftige residuen (restanten) zit te eten als ik kokosolie binnenkrijg vind ik op zijn minst gezegd niet erg prettig.

Hoe dan ook, zal een ontgeurde kokosolie beslist gezondheidsvoordelen hebben. Er zit nog steeds het voor de gezondheid gunstige laurinezuur in, alsmede zijn MCT-broertjes caprylzuur, caprinezuur en capronzuur.

Maar hoe kan het toch dat ontgeurde kokosolie vaak veel goedkoper is dan niet ontgeurde kokosolie: hoe kan iets goedkoper zijn als het intensiever bewerkt is?

Wel, het komt nogal eens voor dat een kokosnoot beschimmeld of verrot van de boom afkomt. Simpelweg een kwestie van de speling van de natuur. Als je niet-ontgeurde kokosolie maakt, wil je deze kokosnoten dus niet in de mix hebben zitten van waaruit je de kokosolie maakt.

Maar nu komt het want voor de ontgeurde kokosolie is dit minder belangrijk want al het kokosvlees gaat immers tóch door het ontgeuringsproces. Voor kokosolie die toch ontgeurd gaat worden hoeft de producent dus minder kritisch naar de kwaliteit van de kokosnoot te kijken. Hierdoor wordt ontgeurde kokosolie dus goedkoper dan niet ontgeurde kokosolie want voor de laatste worden alleen de allerbeste kokosnoten geselecteerd, wat het dus een exclusiever product maakt.

Wat is de beste kokosolie die je kunt kopen?

Elke voedingskenner en iedereen die zijn of haar gezondheid serieus neemt, zal het er over eens zijn dat de beste kokosolie die je kunt kopen aan enkele basiseigenschappen dient te voldoen. Een uitstekende kwaliteit kokosolie is dan ook:

 • biologisch
 • koudgeperst
 • niet ontgeurd of überhaupt geraffineerd
 • in glas verpakt in plaats van in plastic / kunststof

Wat zijn jouw gedachten over ontgeurde kokosolie? Vraag jij bij de leverancier na hoe zijn kokosolie ontgeurd wordt? Vertrouw je erop dat dit proces veilig gebeurt? Of kies je altijd voor virgin kokosolie? Discussieer mee door middel van jouw reactie!

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Wat is beter: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie?

27 gedachten over “Wat is beter: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie?

 • 24 januari 2016 om 15:21
  Permalink

  Helder geschreven artikel!

  Het is duidelijk dat biologische kokosolie extra vierge meer voedingswaarde heeft dan biologische ontgeurde kokosolie. Mijn vraag, verliest extra vierge kokosolie tijdens het bakken zijn extra voedingswaarde t.o.v. biologische ontgeurde kokosolie?

  Beantwoorden
  • 28 januari 2016 om 21:16
   Permalink

   Hallo Erick, het zal altijd enige voedingswaarde verliezen. Rauw eten garandeert altijd de maximale voedingswaarde. Echter, het moet wel gezegd worden, dat kokosolie nog steeds een van de beste keuzes is om in te bakken aangezien het toch erg stabiel is en niet of nauwelijks leidt tot de vorming van giftige bijproducten zoals bij oliën die rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren zijn.

  • 23 januari 2016 om 10:10
   Permalink

   Laurinezuur ook

 • 15 november 2015 om 10:04
  Permalink

  Ik maakte eigen smeersels op basis van ontgeurde kokosolie. Zoals calendulazalf ed. Maar heel snel komt er zo’n afschuwelijke lucht bij vrij, dat ik ga zoeken naar niet ontgeurde olie om zien of ik daar minder last heb van die vervelende stinklucht. De geur van kokos vind ik juist heerlijk. Bij het zoeken naar goede kokosolie kwam ik op je site terecht.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *