Dit jaar verschijnt in het wetenschappelijk blad ‘Journal of Nutritional Biochemistry’ het artikel “Palmitic acid induces central leptin resistance and impairs hepatic glucose and lipid metabolism in male mice (Yinghua Yu et al)“.

kokosMet de studie willen de onderzoekers het verband aannemelijk maken tussen de inname van verzadigde vetten en het krijgen van overgewicht. Verzadigde vetten zouden namelijk volgens de onderzoekers leiden tot aantasting van de manier waarop het hormoon leptine het lichaam vertelt dat het genoeg gegeten heeft en bovendien voor ontstekingen zorgen in de hersenen.

In het artikel, waarvan je de link onderaan dit bericht vindt, wordt naar mijn inzien vrij eenzijdig gereageerd op de (voorlopige) onderzoeksresultaten. Hieronder licht ik kort toe waarom ik vind dat het onderzoek nogal zwak is opgezet en de bewijzen daarom allerminst overtuigend zijn.

Onderzoek
laurinezuur2Er worden tegenwoordig aardig veel wetenschappelijke artikelen geciteerd waarmee men graag een punt wil maken. Maar het is goed om te weten dat ‘het ene onderzoek niet het andere is’, met andere woorden: ook al ziet het onderzoek er nog zo degelijk uit, soms is de opzet ervan simpelweg ontoereikend om verstrekkende conclusies aan te verbinden.

De volgende punten uit het artikel / onderzoek vielen mij op en beperken het trekken van conclusies in het geval van mensen die verzadigde vetten eten:

 • De onderzoekers richten zich alleen op palmitinezuur

Wat opvalt is dat de onderzoekers niet het gehele spectrum aan verzadigde vetzuren onderzocht hebben, maar zich uitsluitend beperkten tot palmitinezuur (C16:0). Uit de Voedselconsumptiepeiling 1997- 1998 in Nederland komt naar voren dat palmitinezuur het hoogste aandeel had binnen de verzadigde vetzuren. Of dit gegeven alleen rechtvaardigt dat men zich eenzijdig op palmitinezuur richt, laat ik in het midden, maar ik ben toch wel benieuwd naar de effecten van de andere vetzuren. Zo gedraagt laurinezuur (C12:0) zich op meerdere vlakken totaal anders dan andere veel in de voeding voorkomende verzadigde vetzuren zoals myristinezuur, palmitinezuur en stearinezuur, bijvoorbeeld op het gebied van cholesterolaanmaak, energie en effect op microörganismen.

 • De onderzoekers bestuderen de effecten op muizen in plaats van mensen

Zonder aan de ethiek van het plegen van onderzoek op dieren voorbij te willen gaan, is het altijd lastig om onderzoek bij dieren 1-op-1 te vertalen naar mensen. Er bestaat geen betrouwbaarder onderzoek dan naar mensen zelf, als je iets wilt kunnen concluderen over het effect van een bepaalde stof of een zeker middel op mensen. Dus zelfs als de onderzoekers een effect bij muizen zouden vinden dat palmitinezuur in een kwaad daglicht zou stellen, dan nog hoeft dit niets te zeggen over wat het effect ervan bij mensen zou zijn.

 • De onderzoekers bestuderen de effecten van palmitinezuur na directe injectie in de hersenen in plaats van na inname via de voeding

Als je verzadigde vetten eet, worden de vetzuren van de vetmoleculen ‘afgeknipt’ en in een bepaalde vorm aangeboden aan het lichaam. De onderzoekers spoten echter palmitinezuur direct in de hersenen van de muizen. Volgens de onderzoekers zouden zij zo een beter beeld krijgen van de manier waarop vetzuren de signaalfunctie in het brein beïnvloeden. Maar het is nog maar zeer de vraag of daarmee een realistisch beeld wordt geschetst van de functie van vetzuren in de hersenen. Op het moment dat vetzuren namelijk worden gegeten, worden er in het lichaam allerlei processen gestart, waaronder hormonaal. Het is niet uitgesloten dat juist doordat de vetten via de mond binnenkomen, het lichaam er anders mee omgaat dan wanneer de vetzuren op onnatuurlijke wijze direct in het brein worden ingespoten. Want laten we eerlijk zijn: wanneer doet de situatie zich nu voor dat een muis vetzuren zonder enige vorm van metabolisme in de darmen in zijn hersenen krijgt?

Bovendien stel ik nog iets anders zeer ter discussie:

 • Wat is de relevante waarde van het onderzoeken van verzadigde vetzuren bij knaagdieren van wie de voeding hoofdzakelijk uit plantaardig voedselbronnen bestaat?

In het artikel stelt men dat palmitinezuur, waarop de onderzoekers zich concentreren, met name voorkomt in “palmolie, varkens-, runder- en botervet, cacaoboter en andere gangbare voeding”. Klinkt dit als een rijtje ‘voedingsmiddelen die voorkomen in het dieet van een muis’?

Ik denk wel zeker van niet.

molecuul laurinezuur
Een molecuulmodel van laurinezuur

Het lijkt een beetje op de situatie van de onderzoeken van dokter Ancel Keys in de jaren 60: hij voerde konijnen een dieet rijk aan cholesterol, de konijnen kregen aderverkalking en de conclusie word in de wereld geholpen ‘dat voeding rijk aan cholesterol zoals vlees, eieren en andere dierlijke producten’ ook slecht zouden zijn voor de mens.

Het heeft decennia geduurd voordat men begon in te zien dat het voeren van een cholesterolrijk dieet aan herbivoren (planteneters) een totaal krankzinnige aanpak was. Echter, inmiddels was wel de hele wereld gaan geloven dat voeding rijk aan eieren, vlees en zuivel zorgde voor het dichtslibben van je aderen. Terwijl dit feitelijk nog nooit is bewezen!

Wat denk jij? Zitten de onderzoekers op het goede spoor? Zou palmitinezuur, het meest gegeten verzadigde vetzuur in de Westerse samenleving inderdaad voor overgewicht en infecties kunnen zorgen? Is dit onderzoek eindelijk het ‘bewijs’ dat we, zoals de officiële instanties roepen, ontzettend moeten oppassen met verzadigde vetten?

Klik hier voor het Engelstalige artikel dat over genoemd onderzoek gaat

Klik hier voor meer info over de voedingswaarde van kokosolie

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Palmitinezuur mogelijke veroorzaker van overgewicht en infecties in het brein?
Getagd op:cholesterol    onderzoek    palmitinezuur    verzadigde vetten

4 gedachten over “Palmitinezuur mogelijke veroorzaker van overgewicht en infecties in het brein?

 • 17 mei 2015 om 21:20
  Permalink

  Het klinkt heel aannemelijk dat de vergelijking met muizen mank gaat, vooral de injectie van vetzuur in de hersens. Ook vind ik dit nonsens proefdieronderzoek zeer onethisch, vroeger
  leerden we in de biologielessen of wij dit ook zouden doen als die dieren konden praten.
  Wel vraag ik mij af hoe wij vetzuren opnemen, vetten worden normaal gesplitst in glycerol en vetzuur waarna de splitsingsproducten in de bloedbaan terechtkomen, dus palmitinezuur in eerste instantie onveranderd.
  Samengevat denk ik dat palmitinezuur onder normale omstandigheden niet schadelijk is omdat de mens al vanaf de eerste evolutie tot bijvoorbeeld homo sapiens dit gebruikt heeft. Ik geloof dat onze huidige ongezonde leefstijl veel erger is.

  Beantwoorden
 • 12 maart 2015 om 11:53
  Permalink

  Al die bemoeienissen van zogenaamd betweters heeft er toegeleid dat de mensheid in een spiraal van ziekten is terechtgekomen.
  Alle ziekten komen voort uit foute (fabrieksmatige) vetten, te kort aan eiwitten en zeker een te veel aan suikers. Alles ziekten zijn derhalve te genezen door goede vetten en eiwitten en onthouding van suiker/koolhydraten. In de natuur komt géén enkel product dat én suiker én vet bevat. Die combinatie is dodelijk. Vezels trouwens ook. Onzin van de bovenste plank. Je gaat iets in je mond stoppen dat je niet verteerd, omdat je het nodig hebt? Wel eens van darmkanker gehoord?
  In tegenstelling tot wat ‘men ‘beweert’, zijn wij geen omnivoren (behalve in tijd van NOOD). Je ziet het nog bij bepaalde stammen. De man jaagt. De vrouw verzamelt…..voor het geval dat de man zonder vlees thuiskomt, wat bessen of wortelen. Het is voor die vrouw alleen belangrijk dat de man een goed jager is. Of hij oud, jong, mooi of lief is, maakt niet uit. Terug naar de natuur van meer dan 100.000 jaar geleden. Géén landbouw.

  Beantwoorden
 • 9 maart 2015 om 12:33
  Permalink

  ik ben maureen liane baag
  ik heb uw artikel gelezen,ik weet dat elke keer als er iets op de markt komt die werkelijk goed is, is er altijd iemand die met onzin komt. de grootste probleem waar mensen echt onder lijden is chemische voeding en de insecticiden die ze gebruiken in kleding en matrassen enzovoort. over ontstekingen gesproken allergie gevolgt door exzeem.
  over die dingen word niet gesproken. kokos olie i love it.het is overal goed voor. onsteking in de hersen krijg ik van stress doordat ik zo gejaagd leeft. er zoveel van een mens gevraagt word.zelfs van kinderen. straks moet een babyook kunnen lezen.een mens is overbeladen,stress, welke goede hormonen kunnen dit aan. ik blijf kokosolie gebruiken ik ben overtuigd van kokosolie. zwarte vrouwe mogen dan dik zijn,maar ze zijn fit,hebben een mooie huid ervan mijn dochter en ik zijn er blij mee. kokos olie ik denk niet dat surinamers zich er wat van aantrekken . ze hebben hun kids ermee opgevoed. geen van ze heeft problemen met onsteking in de hersens.de pillen fabrieken zijn hier vast niet blij mee. ik wel.

  Beantwoorden
 • 26 januari 2015 om 11:08
  Permalink

  Alweer een onderzoek dat een natuurlijk product onderuit probeert te halen. Ze zouden zich eens moeten richten op alle chemische rommel die op de markt verkrijgbaar is, en die werkelijk problemen voor de gezondheid oplevert .
  Het feit alleen al dat ze een enkel molecuul onderzoeken uit een geheel van een complexe samenstelling zegt denk ik iets over de oppervlakkigheid van het onderzoek.
  Maar helaas staan dit soort onderzoeken niet op zichzelf, het komt zo vaak voor !

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *