verzendkosten

Het rookpunt van ongeraffineerde kokosolie is slechts 177°C . Kun je dan niet beter in olijfolie bakken dan in kokosolie / kokosvet?

Het rookpunt van ongeraffineerde kokosolie is 177°C, dat van vierge olijfolie is 216°C (Wikipedia).

Bij normaal gebruik zal de ongeraffineerde kokosolie nooit het rookpunt bereiken, bijvoorbeeld bij bakken in de pan.

Bakken in olijfolie wordt door veel voedingskundigen afgeraden omdat het product rijker aan onverzadigde vetzuren is en daardoor uiteindelijk toch onstabieler en vatbaarder voor oxidatie is dan kokosvet.

Ik sluit me aan bij het standpunt van wetenschapper Mary Enig (USA, doctor in de organische chemie) dat je maximaal 1 keer in dezelfde portie olijfolie kunt bakken. In kokosvet kun je meerdere keren zonder problemen bakken.

Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van kokosolie

Klik hier voor meer informatie over frituren in kokosolie

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Het Voedingscentrum zegt dat je maar beter kunt uitkijken met verzadigde vetten, zoals kokosolie. Hoe zit dat?

Het Voedingscentrum zegt:

Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang te kiezen voor producten met zo min mogelijk verzadigd vet en geen of weinig transvet. (…) Verzadigd vet verhoogt  het cholesterolgehalte in het bloed, vooral van het ”slechte” LDL-cholesterol, en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet verlaagt juist het cholesterolgehalte, vooral van het ”slechte” LDL-cholesterol.

Transvet, een onverzadigd vet met een afwijkende structuur, vormt hierop een uitzondering: het heeft een nog sterker ongunstig effect op het ”slechte” LDL-cholesterolgehalte dan verzadigd vet.” (Bron, link gekopieerd op 21 februari 2014)

Hoewel dit bovenstaande heel ‘wetenschappelijk en degelijk’ klinkt, is deze informatie sterk verouderd.

Het Voedingscentrum gebruikt nog steeds in hun uitleg de termen ‘cholesterolgehalte’ en ‘LDL-cholesterol’. Beide factoren zijn al lang niet meer erkend als de meest veelzeggende factoren met betrekking tot de gezondheid van hart- en vaatstelsel.

Wilt u onderzoeken lezen over kokosolie, dan kunnen wij u een Excel-document toesturen met daarin ongeveer 30 relevante onderzoeken die wij hebben verzameld en die de periode 1981 – 2016 beslaan. U gaat hiervoor naar de contactpagina en vraagt om de onderzoeken.

Klik hier voor het e-book “De Waarheid over Vetten” in onze webshop

Klik hier voor onze gratis e-books in de downloadsectie van de website

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Waarom hebben jullie het over kokosolie terwijl het toch duidelijk een vet is?

Kokosolie heeft een smeltpunt / traject dat bij gemiddeld 24°C begint – dit is afhankelijk van de streek en het seizoen van productie in verband met de vetzuursamenstelling. De definitie van of iets een vet of een olie is hangt samen met wat de toestand is bij kamertemperatuur.

In Europa is die veel lager dan in tropische landen. Vandaar dat het in ons klimaat bijna altijd een vet is. Met uitzondering van een goede zomer, dan zal je kokosolie smelten en een olie zijn.

Veel aanbieders van kokosolie kiezen liever voor het woord ‘olie’ dan ‘vet’. ‘Vet’ heeft helaas in de loop der jaren – overigens geheel onterecht! – een negatieve bijklank gekregen. Helaas zijn we door de negativerende campagnes van de voedingsmiddelenindustrie min of meer een beetje bang gemaakt voor vet.

Dus omdat olie veel positiever klinkt, kiezen kokosoliemarketeers liever voor het woord olie. Aangezien het product in de zomer daadwerkelijk een olie is of kan worden, is het gebruik van het woord ‘kokosolie’ verdedigbaar.

Sommige mensen vinden de term ‘kokosolie’ misleidend of op zijn minst verwarrend, omdat de suggestie wordt gewekt dat het om een vloeibare substantie gaat. Hoewel kokosolie inderdaad door het jaar heen vaker vast is, is het geenszins onze bedoeling om de consument te misleiden.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de invloed van vetten op onze gezondheid

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Als je in kokosolie bakt, laat het dan niet een ontzettende kokosgeur en -smaak op mijn eten achter ?

Nee. Onze persoonlijke ervaring is dat het totaal niet overheersend is. Er wordt slechts een zeer subtiele geur en smaak achtergelaten, maar niet zodanig dat de karakteristieke smaak en geur van je product (vlees / groente e.d.) wordt veranderd. Je kunt dus zonder zorgen bakken en braden in kokosolie / kokosvet waar nog geur en smaak aan zit.

Klik hier voor het artikel over frituren in kokosolie

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Kun je kokosolie ook gebruiken voor oilpulling?

Kokosolie is zeer geschikt voor oil pulling.

Bij vorkeur gebruik je hoogwaardige kokosolie. Dat wil zeggen: biologisch, ongeraffineerd, onontgeurd en koud geperst. Het beste kun je kokosolie in een glazen pot kopen. Hoewel er hele veilige soorten kunststof verpakkingen bestaan, blijft glas toch altijd de meest veilige optie.

Bij het oil pullen trek je als het ware gifstoffen via de mond in de kokosolie. Op deze manier help je dus je lichaam te ontgiften. Uiteindelijk zou dat leiden tot meer energie en bijvoorbeeld een mooiere huid. Effecten kunnen per persoon variëren. Op internet zijn wisselende ervaringen te vinden. Er zijn ook mensen die met andere oliesoorten oil pulling doen. Dat is misschien niet het meest verstandige idee. Er zijn namelijk olie- en vetsoorten die minder gezond zijn.

 

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Kan ik kokosolie ook gebruiken bij zeer droog of dor haar?

Jazeker, simpelweg wat kokosolie met bijvoorbeeld een lepel of vork uit de pot schrapen, in de handen al wrijvend laten smelten en dan in het haar masseren.

De kokosolie houdt het haar vet en belemmert daarmee het uitdrogingsproces.

Let op dat je een zuivere kokosolie gebruikt. Er zijn veel merken kokosolie in omloop. Veel van die merken worden heel goedkoop aangeboden, waardoor de indruk wordt gewekt dat het slim is om dat product te kopen. Wees je er echter van bewust, dat wat je op je huid smeert, uiteindelijk ook in je lichaam terecht komt.

Wil je absoluut geen risico en het allerbeste voor je  lichaam, kies dan voor biologischegecertificeerde kokosolie.

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Werkt kokosolie ook tegen huidziekten zoals psoriasis?

Op dit moment is het nog niet zeker of kokosolie daadwerkelijk helpt tegen huidziekten zoals psoriasis. Aan sommige huidziekten ligt een bacteriële of schimmelinfectie ten grondslag. Niet altijd is kokosolie de beste optie als het om huidaandoeningen gaat. Sommige bacterïen en schimmels gedijen namelijk juist goed op bepaalde vetzuren die in kokosolie voorkomen. Dan voed je dus juist de bacterie of schimmel waar je graag van af wilt.

Zo zou de schimmel Malassezia bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor diverse soorten huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, Tinea versicolor, rosacea en Seborrhoïsche dermatitis. Deze schimmel eet graag vetzuren met een ketenlengte variërend van 11 tot 24 koolstofatomen (bron).

Hoewel kokosolie voor vele doeleinden gebruikt kan worden, gaat het ons te ver om te stellen dat kokosolie bij huidziekten werkt. Uiteraard kunnen resultaten per persoon verschillen. Als je zelf denkt dat het jouw huidaandoening wél zou kunnen verbeteren, experimenteer er dan mee. Uiteindelijk geldt: meten is weten.

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Ik gebruik medicijnen voor mijn schildklier. Kan ik dan wel kokosolie gebruiken?

Kokosolie kan een positieve invloed hebben op de schildklierfunctie.

Medicatie staat er in zijn algemeenheid om bekend om een ontgiftende werking van het lichaam niet bepaald te ondersteunen. Sterker nog: vaak belemmert het juist een dergelijke werking.

Mijn advies is om in ieder geval ruim voldoende water te drinken als je dit gaat doen. Overleg in ieder geval altijd met je huisarts voordat je dingen gaat combineren die werking hebben op hetzelfde lichaamsdeel of orgaan en gebruik je gezond verstand.

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Zijn er ook wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar kokosolie?

kokosolie wetgevingJazeker, er bestaat zeer uitgebreide documentatie over kokosolie. We kunnen je deze onderzoeken mailen.

Neem contact met ons op via het contactformulier en vraag daarin om de onderzoeken.

Je ontvangt dan een Excelbestand met een dertigtal onderzoeken, waarvan de meeste met een link naar het oorspronkelijke Engelstalige artikel. Je moet dus wel Engels kunnen lezen.

Voor andere achtergrondinformatie (ook deels wetenschappelijk) kun je ook eens de diverse gratis e-books raadplegen op de downloadpagina.

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Is kokosolie beter dan olijfolie?

biologische kokosolieKokosolie is niet “beter” of “slechter” dan olijfolie. Het is wel zo dat een gebalanceerde inname van verschillende soorten vetten gezonder is dan uitsluitend één soort vet of olie te consumeren. Het toevoegen van kokosolie kan helpen een eventuele disbalans recht te zetten.

Olijfolie bestaat voor 75% uit oliezuur, een gezond enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Kokosolie bestaat voor 65% uit middellangeketen vetzuren en voor ongeveer 50% uit laurinezuur. Laurinezuur heeft sterke antibacteriële, anti-schimmel en antivirale eigenschappen. Zó sterk zelfs, dat laurinezuur, en met name het daaruit gemetaboliseerde monolaurine, HIV-virussen kapot kan maken.

Zie ook onze downloadpagina voor meer achtergrondinfo en recepten.

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Wat maakt kokosolie nou zo anders dan bvb boter of olijfolie?

molecuul laurinezuur
Een molecuulmodel van laurinezuur

De vetzuursamenstelling van kokosolie is totaal anders dan die van boter en olijfolie.

Allereerst bestaat kokosolie uit voornamelijk verzadigde vetzuren. Bovendien zijn 65% van deze vetzuren van het type MCSFA, wat staat voor Medium Chain Saturated Fatty Acids. Vertaald betekent dit ‘Middellange Keten Verzadigde Vetzuren’.

Deze MCSFA worden anders door het lichaam opgenomen dan langeketenvetzuren. Daarom kan kokosolie helpen bij mensen met maag-darmproblemen. De in kokosolie aanwezige MCSFA zijn caprylzuur, caprinezuur en laurinezuur. Deze vetzuren hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen. Dat maakt het erg anders dan olijfolie of boter, omdat die oliën deze vetzuren niet bevatten. Kokosolie kan daarom helpen bij het verhogen van de weerstand en het bevechten van allerlei bacteriële en virusinfecties. Pilot-studies hebben dit al uitgewezen.

Zie ook het artikel over de voedingswaarde van kokosolie

Download het gratis infoboek over kokosolie op onze downloadpagina

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Wat betekent onontgeurde kokosolie en is dit beter dan ontgeurde kokosolie?

Onontgeurd betekent dat de kokosolie geen behandeling heeft ondergaan waarbij geurstoffen zijn verwijderd. Er zijn dan ook beslist geen (giftige) residuen in de kokosolie als gevolg van zo’n behandeling.

Er zijn zowel ontgeurde als niet ontgeurde kokosoliesoorten op de markt. Met een ontgeuringsproces gaat er altijd voedingswaarde verloren. Dus feitelijk is de kwaliteit minder.

Bij een ontgeurde kokosolie is het verstandig je af te vragen welke methode men voor die ontgeuring heeft gebruikt. Heeft men de kokosolie chemisch ontgeurd, dan zit je met mogelijke residuen (reststoffen) in de kokosolie. Tegenwoordig zijn er echter ook merken in de handel waarbij men met behulp van waterdamp heeft ontgeurd.

Hoewel in dat proces ook altijd voedingswaarde verloren zal gaan, is dit niet belastend voor de gezondheid. Een onontgeurde kokosolie is qua voedingswaarde altijd superieur aan een ontgeurde kokosolie.

Zie ook het artikel over ‘ontgeurde of virgin kokosolie‘.

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Wat betekent ongeraffineerd?

eulogoMet betrekking tot kokosolie betekent ongeraffineerd: ongebleekt en onontgeurd. Er zijn veel soorten kokosolie op de markt, de zogeheten RBD kokosoliën: Refined, Bleached, Deodorized (geraffineerd, gebleekt, ontgeurd).

Het is niet altijd te achterhalen op welke manieren dat is gebeurd, bvb bij hoge temperaturen (waarbij vitaminen en mineralen verloren gaan) of chemisch, waarbij residuen zoals hexaan in de kokosolie achterblijven.

De kokosolie die wij aanbieden is in ieder geval ‘puur natuur’, mechanisch koudgeperst en van gecertificeerde biologische kwaliteit.

Zie ook het artikel over ‘ontgeurde of virgin kokosolie‘.

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Wat betekent koudgeperst?

kokosnotenKoudgeperst betekent dat de olie mechanisch in plaats van machinaal is geperst bij lage temperaturen en zonder het gebruik van chemicaliën.

Als er bij het persen van kokosvlees een te hoge temperatuur bestaat, ontstaan er smaakafwijkingen, verbrandingsproducten en veranderingen in de chemische structuur. Je kunt je voorstellen dat dit de oorspronkelijke voedingswaarde van het kokosvet niet ten goede komt.

Door het kokosvlees koud te persen worden de meeste voedingsstoffen behouden met een minimaal verlies aan voedingswaarde.

 

E-book over kokosolie
E-book over kokosolie

Klik hier of op het plaatje hiernaast voor het gratis e-book “Kokosolie: verzadigd van gezondheid” in onze downloadsectie. 

Op de downloadpagina vind je tal van andere nuttige downloads die als doel hebben om jezelf naar een hogere gezondheid te helpen!

Naar de gratis downloads >>

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Wat is de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor kokosolie?

Er is geen officiële aabevolen dagelijkse hoeveelheid voor kokosolie. De door de Amerikaanse wetenschapper Mary Enig aanbevolen hoeveelheid kokosolie per dag is 2 tot 4 eetlepels. Hierin zit verhoudingsgewijs evenveel laurinezuur (het meest prominente vetzuur in kokosolie, 50%) als baby’s met de moedermelk binnenkrijgen.

molecuul laurinezuur
Een molecuulmodel van laurinezuur

Met 2 tot 4 eetlepels kokosolie krijg je 20 tot 40 gram kokosolie binnen en dat staat gelijk aan zo’n 10 tot 20 gram laurinezuur (zie afbeelding).

Het is mogelijk dat je door het eten van kokosolie lichte misselijkheid ervaart. Vooral en juist als je het nog nooit eerder gegeten hebt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de kokosolie bedorven is: doordat kokosolie een sterk ontgiftende werking op het lichaam heeft, zal het bij de meeste mensen dit soort reacties veroorzaken (tenzij je al erg gezond eet).

Het is een goede gewoonte dat, als je dit ervaart, je wel doorgaat met kokosolie consumeren. De kokosolie is er niet de schuld van dat je deze eventuele misselijkheid ervaart. Dat is het jarenlange opsparen van gifstoffen in je lichaam. De effecten zijn meestal van korte duur en gaan vanzelf over.

Verwante onderwerpen:

Past kokosolie in een verantwoord dieet?

Kun je kokosolie eten als je een notenallergie hebt?

De invloed van kokosolie en verzadigde vetten op je cholesterol

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Als ik kokosolie gebruik in plaats van mijn gebruikelijke bak- en braadolie, krijg ik dan meer calorieën binnen? Verzadigde vetten hebben toch meer calorieën dan onverzadigde?

Nee, je krijgt juist minder calorieën binnen als je kokosolie eet. De gemiddelde verbrandingswaarde voor vetten en oliën is 9 kcal per gram. Kokosolie heeft een verbrandingswaarde van 8,6 kcal per gram.

De term verzadigd of onverzadigd heeft geen enkel verband met het aantal calorieën.

Zie ook het artikel over de voedingswaarde van kokosolie

Klik hier voor enkele gratis downloads over kokosolie en andere gezondheidsonderwerpen

Geïnteresseerd in afvallen? Check dit artikel

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

Wat betekenen “vierge”, “extra vierge”, “ virgin” en “extra virgin” en is hier een verschil tussen?

“Extra vierge” en ”vierge” zijn termen die eigenlijk vooral op olijfolie betrekking hebben. Beide soorten olijfolie zijn dan van de eerste persing. Het verschil tussen “extra vierge” en “vierge” zegt iets over de zuurtegraad van de olie. “Extra virgin” en “virgin” zijn synoniemen van “extra vierge” en ”vierge”.

Het is een kwaliteitsaanduiding die door marketeers ook voor kokosolie wordt gebruikt, maar eigenlijk blindelings is overgenomen vanuit de olijfolie-industrie. Het heeft verder geen echte betekenis voor kokosolie.

De beste vertaling voor deze termen is “koudgeperst” en / of “ongeraffineerd”. Er is dus geen wezenlijk kwaliteitsverschil als men het over “extra vierge kokosolie” of ”vierge kokosolie” heeft.

Zie ook het artikel over extra vierge kokosolie

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

35 gedachten over “Kokosolie Veelgestelde Vragen

 • 5 maart 2015 om 22:31
  Permalink

  Als je kokosolie gaat gebruiken om een taart te bakken. Is het dan gewoon dezelfde verhouding? 200gr roomboter is dus 200gr kokosolie?

  en hoeveel beter is deze keuze?

  Beantwoorden
 • 23 juli 2014 om 15:19
  Permalink

  Heeft iemand ervaring met kokosolie en parasieten?
  Wat zou de dosering dan moeten zijn en moet dosering opgebouwd worden?
  Zijn er ook bijwerkingen van kokosolie?
  Super bedankt voor reacties.

  Beantwoorden
 • 21 juli 2014 om 15:26
  Permalink

  Beste, ik hoorde onlangs dat kokosnoten oftewel manueel door mensen werden geplukt of door apen die aan een ketting vast liggen.
  Op welke manier worden jullie kokosnoten geplukt ?
  Groetjes
  Chantal

  Beantwoorden
  • 21 juli 2014 om 17:58
   Permalink

   Hoi Chantal, onze kokosnoten worden door mensen geplukt.
   Met vriendelijke groet,

   Bart van Veen

  • 28 juli 2014 om 16:48
   Permalink

   Hey ik heb een vraag ik wil cocosolie 1 lepel per dag eten hoeveel calorien bevat 1 eetlepel, en ik zag in een artikel van jullie staan dat variatie goed is tussen olive olie en cocosolie, kan er wel gewoon gebakken worden in olijfolie?
   Want dan wil ik olijfolie voor bakken gebruiken en dagelijks een eetlepel cocosolie.
   Afwachtend op antwoord bijvoorbaatdank!!

 • 21 juni 2014 om 09:43
  Permalink

  Ik heb kokos gekocht, het zit in een fles met dunne hals en is stijve substantie.
  Hoe krijg ik dat er dan uit om te bakken?
  In de magnetron opwarmen lijkt me niet gezond en telkens opwarmen kan toch ook niet gezond zijn?

  Beantwoorden
 • 29 oktober 2013 om 20:31
  Permalink

  hallo bart
  Ik wil kokosolie gaan gebruiken om te frituren ,
  hoe vaak kun je het gebruiken om te frituren

  Groeten Kees

  Beantwoorden
 • 2 september 2013 om 13:57
  Permalink

  Mijn kokosolie stolt plots niet meer.
  Enig idee wat de reden zou kunnen zijn?
  Dank.

  Beantwoorden
  • 2 september 2013 om 14:12
   Permalink

   Hallo Ray,

   Ik ervaar dit zelf ook weleens, met name met het mooie zomerweer van de afgelopen tijd. Dan komt het inderdaad voor dat de olie even niet meer stolt, maar dat komt in mijn geval en in mijn visie ook puur doordat de warmte van de zomerdagen nog in het huis zit. Bij mij staat de kokosolie in het keukenkastje, dus dan duurt het vrij lang na enkele zomerse dagen voordat het in het keukenkastje weer dusdanig is afgekoeld, dat daarmee de kokosolie ook weer stolt. Ik hoop dat dit antwoord met mijn eigen ervaring iets van jouw situatie kan verklaren, Ray!

   Vriendelijke groet,
   Bart van Veen

  • 2 september 2013 om 16:56
   Permalink

   Bart,
   Het was niet de warmte. We vermoeden echter dat de diepgevroren frites die reeds voorgebakken zijn voor een vermenging van de vetten zorgt. Er treed nu wel een stolling op maar een onderliggende vloeibaarheid blijft -momenteel – aanwezig.
   Terug zelf ‘eigen’ fritjes maken dus !
   Groetjes,
   Ray

  • 2 september 2013 om 17:16
   Permalink

   Fijn dat je de (waarschijnlijke) oorzaak gevonden hebt, Ray!

   Ja, wij maken ook altijd frietjes van verse aardappelen, dus dat zou het best eens kunnen zijn 😉

   Vr groet,

   Bart

 • 31 juli 2013 om 14:38
  Permalink

  Hallo Heb een vraagje ik gebruik sinds kort kokosolie zijn er bijwerkingen bekend van kokos olie heb namelijk last van mijn gewrichten

  Beantwoorden
 • 26 maart 2013 om 09:52
  Permalink

  goedendag,
  even een vraagje. wij overwegen ook om op kokosolie over te stappen, maar gebruik je om vlees te braden net zoveel olie als dat je normaal boter gebruikt? en kun je het ook gebruiken om jus van te maken met een zakje juspoeder? misschien rare vragen maar kon hier geen antwoord op vinden. neemt het vlees ook een kokossmaak aan? hopende op uw antwoord,
  met vriendelijke groet,
  j.m.mooijman

  Beantwoorden
  • 28 augustus 2013 om 13:46
   Permalink

   Jus uit een zakje….er wordt hier juist verteld dat bewerkt eten niet goed is! Jus uit een zakje is 1 en al E-nummers en andere rare dingen, lees de verpakking maar!

 • 21 februari 2013 om 16:49
  Permalink

  Beste Bart,
  Ik gebruik al jaren extra virgin kokosolie…maar zag tot mijn verbazing op de pot alleen virgin staan…heb je enig idee wat het verschil is? Ik proef het namelijk niet…maar er zal vast nog een extra proces wel of juist niet gedaan worden..?

  Ik kan aan de lezers trouwens een goede tip geven om na het tandenpoetsen een theelepeltje kokosolie te nemen…heb tegenwoordig veel minder tandsteen en ook bijna geen last van bloedend tandvlees!

  Keep up the good work! 😉

  Groetjes Karlijn

  Beantwoorden
  • 23 februari 2013 om 16:09
   Permalink

   Hoi Karlijn,

   Er is geen verschil tussen ‘extra vierge’ en ‘vierge’. Zie ook hierboven! http://www.kokos-olie.nl/kokosolie-veelgestelde-vragen#004

   Het zijn door slimme marketeers gebruikte termen die van olijfolie geleend zijn. Het is alleen bedoeld om de mate van persing mee aan te geven, niet een of andere betere kwaliteit.Het is dus beslist niet zo dat ‘extra vierge’ of ‘extra virgin’ beter is dan ‘vierge’ of ‘virgin’.

   Maar goeie vraag! 😉

   Groet,

   Bart

 • 14 februari 2013 om 00:12
  Permalink

  ik ken kokosolie,ik kom uit de tropen en geloof ook zo goed als alles wat hiervoor gesteld is. ik zou zelfs willen kopen maar kan nergens een prijs ontdekken en ook geen gironummer waar een evt betaling zou moeten geschieden. hoe zit dat, is dat allemaal gratis ???

  Beantwoorden
  • 24 november 2013 om 14:11
   Permalink

   hoi Tapassur,je kunt de cocosolie via internet bestellen en betalen met een paypalmethode of via ideal ook een electronische betaalmethoden.De mogelijkheid om contant te betalen is bij een natuurwinkel of een toko,heb je geen gironr voor nodig en ik heb inmiddels zowel de ontgeurde en de geurende cocosolie en wat je daar niet allemaal mee kunt doen? ONVOORSTELBAAR!! Succes ermee

 • 2 februari 2013 om 16:42
  Permalink

  Dag Bart,

  mijn vrouw en ik gebruiken sinds kort kokosolie. Zij neemt 2 eetlepels en mengt dat door de yoghurt. Nu krijgt zij steevast buikpijn na een half uurtje. Is dat normaal?

  Beantwoorden
 • 22 januari 2013 om 15:36
  Permalink

  ik gebruik altijd biologische kokosolie voor het eten en dat is gewoonweg heerlijk! en ik poest er ook mijn tanden mee..maar voor mijn lichaam gebruik ik de ontgeurde ( van de tuinen) want ik vind het iets te heftig om naar kokos te ruiken. Maar ik zou willen weten of daar eventueel schadelijke stoffen zouden kunnen zitten die door het proces van ontgeuren misschien achterblijven?

  Beantwoorden
  • 24 januari 2013 om 08:24
   Permalink

   Beste Beatrice,
   Die vraag kan ik niet voor je beantwoorden. Er zijn diverse manieren om kokosolie te ontgeuren. Ik raad je aan om contact op te nemen met de klantenservice van De Tuinen om deze vraag beantwoord te krijgen…Succes!

 • 14 januari 2013 om 13:24
  Permalink

  ik las op uw site, gevaren van kokosolie klik hier.. ik klik en daar ws niets te zien. of het weggehaald was.. Daarnaast denk ik dat HET voordeel is, dat er geen schadelijke Enrs in zitten.. jaren nam ik Bertolini boter waar olijfolie bij in zit oa en becel v oor brood. Ik keek nu eens naar de Enrs en ik schrok… beide koop ikniet meer… Schadelijke nrs volgens c gouget / wat zit er in uw eten.schande, want becel nam ik jaren en jaren… juist voor gezondheid.. echt erg, dat ze daar gif in stoppen. waarom geen kortere houdb heidsdatum en geen Enrs. beter!! reden voor kokos is vnl dit, en ik denk dat het gezonder is uberhaupt. Wel vraag ik me af of het ont geuren slecht is… ik las hier ergens, dat er daardoor weer nadelen / neg. stoffen in kunnen komen. Gaarne reactie, niet via site alleen maar naar mijn mailaddres, ik kijk niet elke dag hier…

  Beantwoorden
 • 3 januari 2013 om 15:23
  Permalink

  Hallo,
  Wat zijn de toepassingen van kokosolie en de bijbehorende dosering? Kan ik gewoon een eetlepel nemen elke dag, of moet het door door bv yoghurt (kan het wel door yoghurt?). En voor een meisje van vier? Kan ik het direct op mijn gezicht smeren, en bij haar? Kan het als broodbeleg?

  Beantwoorden
  • 5 januari 2013 om 11:13
   Permalink

   Hallo Maddy,

   Kokosolie is ‘voor de binnen- en buitenkant’. Je kunt het dus zowel eten als op je lichaam aanbrengen voor allerlei doeleinden.

   Je kunt ermee bakken, braden, wokken, smoothies maken, als botervervanger op je boterham, in recepturen voor cake, koek en gebak in plaats van boter / margarine etc.

   De aanbevolen dosering is volgens de Amerikaanse vettenexpert Mary Enig 2-4 eetlepels per dag.

   Het kan zeker door yoghurt: wat ik zelf doe is een paar eetlepels kokosolie au-bain-marie verwarmen. Daarna kan je het door de koude yoghurt roeren. Op deze manier stolt het kokosvet in een soort vlokjesvorm en wordt het zowaar wat knapperig, dus is voor het mondgevoel ook erg prettig.

   Voor een meisje van vier zou ik 1 à 2 eetlepels per dag adviseren.

   Je kunt het zeker op je gezicht smeren. Even laten smelten in je handen (beetje wrijven alsof je je handen wast) en dan aanbrengen. Ook in het haar werkt het goed, het haar wordt zo beschermd tegen uitdroging en gaat meer glanzen.

   Zie ook via de menu’s de diverse artikelen over kokosolie (bijv. onder het menu ‘Kokosolie en gezondheid’ en de losse artikelen die je in de rechterzijkant vindt op de homepage.

   Vriendelijke groet,

   Bart van Veen

   PS in het menu ‘Gratis downloads’ vind je ook nog een klein boekje dat je kunt downloaden met daarin enkele recepten en tips.

 • 25 november 2012 om 13:08
  Permalink

  Op de site van Juglen Zwaan gaf een voedingsdeskundige in een interview aan, dat het eten van een kokosnoot gezonder is dan het nemen van de olie, omdat het niet het hele onbewerkte product is. Ook gaf ze aan dat in onze gematigde streek het minder gezond zou zijn voor ons dan voor mensen die in de tropen leven. Hoe denk jij daarover?

  Beantwoorden
  • 22 december 2012 om 12:29
   Permalink

   Hallo Lia,

   Als je zuiver kijkt naar een kokosnoot versus kokosolie, dan denk ik inderdaad dat het eten van een stuk kokosnoot gezonder is wegens o.a. de vezels en de eiwitten alsmede wat mineralen en vitaminen.

   Maar als je kijkt naar kokosolie als vervanger voor de industrieel vervaardigde vet- en smeerproducten enerzijds en allerlei vloeibare bak- en braadmiddelen anderzijds, denk ik dat kokosolie behoorlijk wat punten meer scoort.

   Bovendien gebruik je kokosolie voor andere doeleinden dan een hele kokosnoot. Denk aan toepassingen voro bakken en braden of voor in smoothies. Dat gaat wat lastiger met een (stuk) kokosnoot.

   Ik kan het argument niet helemaal volgen dat kokosolie voor mensen in een gematigde streek minder gezond zou zijn dan voor mensen in de tropen. Uiteindelijk gaat het over de inname van verzadigde vetzuren van plantaardige afkomst. In de Verenigde Staten behoorde kokosolie en andere verzadigd vetrijke producten begin 20e eeuw tot het gros van de vetten die dagelijks gebruikt werden.

   In die tijd was het zelden dat men iemand met een hartaanval zag. Pas in de jaren ’20, toen men door de anti-verzadigd vetlobbyisten bang werd gemaakt voor kokosolie en andere bronnen van verzadigd vet en men meer (gehydrogeneerde/geharde) plantaardige oliën begon te eten, rezen hartaanvallen de pan uit.

   Ik zie niet direct hoe kokosolie voor mensen uit gematigde streken minder gezond zou zijn dan voor mensen in de tropen, maar ik sta altijd open voor aanvullende informatie.

   Groet,

   Bart

  • 24 november 2013 om 14:21
   Permalink

   Hallo Bart,zag bij het scrollen dat je mij had beantwoord over de cocosnoot,nou ik kan je vertellen dat bij veel mensen bij het horen van cocosolie al de neus gefronst wordt,zelf gebruik al sinds maanden beide produkten en zelfs de pepernoten zijn er niet veilig voor,ik eet ze zelfs MET cocosolie heerlijk schrapend uit de pot……en inderdaad het maakt ook geen verschil met mensen van een andere streek of rijke omgeving.
   Zelf zit ik nog steeds noodgedwongen in de bijstand maar bij mij geen kuipje boter meer in huis,alleen nog maar biologische roomboter en bij uitzondering Wajang,maar nagenoeg al mijn keuken bereidheden worden met cocosolie klaar gemaakt.
   Weet je dat zelfs 2 speculaasjes overheerlijk zijn met een laagje cocosolie?
   Nou dan weet jij wel hoe actief ik bezig ben met het cocosgebeuren…..hiihiiiih

   groetjes LiadG

 • 19 november 2012 om 22:13
  Permalink

  beste,

  Zou ik alle vetten in huis kunnen vervangen door kokosolie? bijv: smeerboter, braadboter,…

  Als ik een taart wil bakken, zou ik dan de boter kunnen vervangen door kokosvet?

  Mijn zoontje is namelijk allergisch voor alle soorten melk (koe, schaap, geit, paard)
  en wij gebruiken hiervoor kokosmelk. Ik ben nog niet echt thuis in deze gezonde natuurlijke manier van voeding, maar wil er dus alles aan doen om gezonder te gaan eten qua voeding en dergelijke 🙂

  Maar met enkele vragen geraak ik nergens aan een antwoord 🙁

  groetjes cindy
  ps: mijn zoontje is nu 17maanden

  Beantwoorden
  • 25 november 2012 om 11:27
   Permalink

   Hallo Cindy,

   In principe kun je kokosolie voor de meeste doeleinden gebruiken waar je normaliter andere oliën of vetten voor zou gebruiken. Je kunt kokosolie op je boterham smeren, en je kunt ermee bakken/braden.
   Door de salade is het wellicht om smaakredenen en het feit dat het een halfvast vet is, minder geschikt.

   Voor het bakken van een taart gebruik ik zelf meestal boter en kokosolie in een 1-op-1-verhouding omdat de boter voor een iets betere consistentie lijkt te zorgen dan kokosolie. Maar je kunt het een keer proberen met ene klein taartje bijvoorbeeld. Het is al enige tijd geleden dat ik zelf in de keuken stond voor een taart!

   Tot slot raad ik je aan om zeker niet alle vetten te vervangen door kokosolie. Naast kokosolie zijn er nog tal van andere gezonde oliën en vetten die je nodig hebt. Mijn favorieten naast kokosolie zijn roomboter, olijfolie, walnootolie en hennepolie.

   De meeste vetten kun je het beste alleen onverhit gebruiken, met name de meervoudig onverzadigde oliesoorten zoals walnoot- en hennepolie. Roomboter, olijfolie en kokosolie zijn stabielere vetten en daarom meer geschikt om in te bakken.

   Wil je meer weten over wat goede en minder goede vetten zijn, dan kun je in het menu aan de rechterkant op de homepage het gratis e-book “De Top 10 Voedings- en GEzondheidsvalkuilen Anno 2012” downloaden.

   In dit artikel http://www.kokos-olie.nl/kokosolie-gezondheid/kokosolie-en-cholesterol lees je ook meer over de invloed van vetten op je cholesterol.

   Succes!

   Bart

  • 22 december 2013 om 22:24
   Permalink

   Daar sluit ik me helemaal bij aan Bart, gebruik allerlei vette oliën en die Bart noemt zijn hartstikke gezond, elk voor wat anders!

 • 31 oktober 2012 om 08:25
  Permalink

  welke olie naast kokosolie is ook gezond wij gebruiken pindaolie en kokosolie

  Beantwoorden
  • 31 oktober 2012 om 10:47
   Permalink

   Beste Ria,

   Naast kokosolie zou ik olijfolie, hennepolie en goed geproduceerde visolie aanraden (dat laatste als je niet voldoende omega-3 oftewel visolie uit je voeding zelf haalt).

   Groet
   Bart

 • 27 september 2012 om 09:12
  Permalink

  Hoeveel gram onverzadigde vetten krijg je binnen als je 10 gram gebruikt?+

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *