Wat is het effect van kokosolie op HDL, totaal cholesterol en de verhouding totaal: HDL? Lees hier meer over de effecten die kokosolie heeft op het cholesterol.

Onderzoek heeft laten zien dat kokosolie positieve effecten heeft op verschillende soorten cholesterol in ons bloed.

  • kokosolie normaliseert het totaal cholesterolniveau
  • kokosolie helpt de cholesterol-HDL-cholesterolratio te verlagen
  • kokosolie verhoogt de HDL-cholesterolspiegel
  • kokosolie helpt de LDL / HDL-ratio te verlagen

Kritici van kokosolie zeggen dat kokosolie gevaarlijk of ongezond zou zijn omdat het het LDL-cholesterol verhoogt.

In de eerste plaats is het waar: kokosolie verhoogt inderdaad het LDL. Maar de vraag is:

“Hoe veelzeggend is het LDL?”

LDL cholesterol op zijn retour

Zoals je op de vorige pagina hebt kunnen lezen, wordt LDL het “slechte cholesterol” genoemd, maar hoe “slecht” is LDL eigenlijk? LDL is de meestvoorkomende cholesterolsoort in ons bloed, namelijk zo’n 70% van ons totaal cholesterol bestaat uit LDL.

LDL-cholesterol is al enige tijd niet meer aangemerkt als een ontzettend belangrijke negatieve factor. Voor de gezondheid van het cholesterol kijken wetenschappers en clinici nu eerder naar het HDL en de ratio totaal/HDL. Ons advies luidt dan ook: laat u niet bang maken door het eenzijdige gehamer op LDL!

Het is namelijk net zo waar dat verzadigde vetten – en kokosolie – het HDL (het goede cholesterol) verhogen. Kokosolie bestaat voor 45 – 50% uit het verzadigde vetzuur ‘laurinezuur’. Dit laurinezuur heeft van alle verzadigde vetten de meeste positieve invloeden op het cholesterol. Dit kun je eenvoudig in onderstaande grafiek zien uit een groot onderzoek uit 2003:

Verhogen van HDL

Het verhogen van het HDL-cholesterol wordt als een belangrijkere doelstelling beschouwd dan het verlagen van het LDL. Dit komt doordat ons cholesterol voor 60 – 70% uit LDL bestaat en voor ongeveer 20% uit HDL. Een kleine verhoging van het HDL heeft percentueel een veel groter effect op het HDL dan een verhoging of verlaging van het LDL heeft (dit is immers al groot).

Kokosolie bestaat voor ongeveer 50% uit laurinezuur ( C12:0) en is daarmee een van de rijkste natuurlijke bronnen van laurinezuur.

3 gedachten over “Effect van kokosolie op cholesterol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *