Eiwitten, koolhydraten en vetten.

Er is veel over geschreven en dat zal ook nog wel een tijdje doorgaan want voeding is eigenlijk iets waarover je nooit uitgepraat raakt.

De laatste jaren is er opnieuw een verhoogde aandacht gekomen omtrent koolhydraatbeperkte diëten. Een recent voorbeeld is ‘Dr. Frank’. Verder heb je nog het Dr. Whitaker Diet, het Ketogeen dieet, het South Beach Diet en natuurlijk de bekende Atkins methode. Vooral de meest recent uitgekomen diëten hebben er de schijn van “het nieuwste van het nieuwste” te zijn, ‘nog beter dan het vorige’.

Waarom kiezen mensen voor koolhydraatbeperking?

Er zijn honderduizenden, zo niet miljoenen mensen die ooit in hun leven een periode hebben gekozen van koolhydraatbeperking. Men laat brood, pasta’s, rijst, aardappelen en graanproducten links liggen en stappen over op eiwit- en vetrijke voeding zoals vlees, vleeswaren, vis, gevogelte, wild, eieren, noten en zaden, plantaardige oliën en vetten enzovoorts.

De #1 reden dat mensen kiezen voor een koolhydraatarm dieet is omdat mensen willen afvallen en zoiets inderdaad succesvol lijkt. Er zijn talloze onderzoeken gepubliceerd in de afgelopen decennia waaruit blijkt dat als je twee identieke groepen mensen op een dieet zet, waarbij de ene helft een koolhydraat beperkt dieet krijgt en de andere een vetbeperkt dieet, de mensen in het koolhydraat beperkte dieet meer afvallen en dit bovendien langer volhouden.

Onderzoek naar low carb diëten (diëten met een koolhydraatbeperking)

Zo zetten onderzoeker Sondike1 obese mannelijke adolescenten op twee verschillende gewichtsverliesprogramma’s. Het ene was een vetarm programma dat gemiddeld 1100 calorieën per dag opleverde en het andere een Atkins programma dat tussen 1500 en 2500 calorieën viel. De jongens op het Atkins programma verloren aanzienlijk meer gewicht en hielden zich beter aan de regels dan de vetarme patiënten. Van de negen patiënten die het programma een jaar bleven volgen, waren acht in de koolhydraatbeperkte groep, terwijl slechts één uit de vetarme groep kwam.

Een tweede onderzoek door Walter Willett2 en de zijnen gaf ook een bijzondere uitkomst: een groep mannen en vrouwen met overgewicht werd op een van de volgende programma’s gezet:

 • een vetarm programma van 1500 kilocalorieën (vrouwen) of 1800 kilocalorieën (mannen)
 • een koolhydraatbeperkt programma van 1500 kilocalorieën (vrouwen) of 1800 kilocalorieën (mannen), of:
 • een koolhydraatbeperkt programma van 1800 kilocalorieën (vrouwen) of 2100 kilocalorieën (mannen).

Raad je al waar het verhaaltje naar toe gaat?

Inderdaad: de mannen en vrouwen op het koolhydraatbeperkte programma met de meeste calorieën (1800/2100) verloren meer gewicht dan de mannen en vrouwen op het vetarme dieet met 1500/1800 calorieën. Mensen uit de middelste groep vielen het meeste af. Hiermee toonden de onderzoekers aan dat het principe van koolhydraatbeperking niet berust op minder calorieën binnenkrijgen, een kritiek die de low carb hoek lang lijdzaam moest aanhoren zonder wetenschappelijk tegenbewijs.

De verklaring hiervoor is, dat een koolhydraatarm dieet in de regel tot een groter gewichtsverlies leidt dan een vetarm programma met evenveel calorieën omdat het veel makkelijker blijkt te zijn om je aan een koolhydraatbeperkt programma te houden, voornamelijk omdat je minder honger hebt door een betere beheersing van de bloedsuikerspiegels.

In veel onderzoeken waarin men een vetarm met een middelmatig-hoog-vet en hoog-vetgroep vergelijkt is de uitval in de eerste groep vaak het hoogst. Bovendien wordt door de vermindering van het aantal koolhydraten in combinatie met een bijkomstige verhoging van de hoeveelheid vetten, de afbraak van het lichaamseigen vet gestimuleerd, waardoor deze gestaag verdwijnt.

Zijn er ook nadelen en gevaren van koolhydraatbeperking?

Heel mooi allemaal, dat je effectief afvalt met een zogeheten low carb voeding, maar is het ook echt zo mooi als het lijkt, met andere woorden: zitten er dan geen verborgen nadelen of gevaren aan zo’n dieet?

Tegenstanders van lowcarb diëten hebben gehamerd op de volgende nadelen van low carb voeding want zo’n voeding zou:

 • te weinig vezels leveren doordat je geen graanproducten meer eet
 • slecht zijn voor je bloedcholesterol o.a. omdat vezels je voedingscholesterol binden en je dus hoge cholesterolwaarden zou krijgen en rood vlees en eieren heel veel cholesterol en verzadigde vetten aanleveren
 • er zou schade aan de nieren ontstaan door een overmaat aan eiwitten
 • het zou kanker in de hand werken omdat je de vitaminen, vezels, mineralen en antioxidanten uit koolhydraatrijke voedingsmiddelen mist
 • je zou in ketose kunnen raken waardoor je organen kunnen beschadigen

Mijn mening over een voedingsstijl met minder koolhydraten

Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat een voeding met minder geraffineerde koolhydraten en suikers ervoor kan zorgen dat je onder andere meer afvalt en dat dit bovendien beter voor je cholesterol is.

Laat ik bovenstaande punten met je doornemen.

Low carb voeding levert te weinig vezels omdat je geen graanproducten meer eet. Allereerst bevatten granen relatief erg weinig vezels. Zo bevat 1 volkoren boterham van 30 gram slechts 2 gram vezels. Eet je 6 boterhammen per dag, dan krijg je dus 6×2 = 12 gram vezels binnen. Eén avocado van 200 gram levert een vergelijkbare hoeveelheid vezels, namelijk zo’n 12,5 gram (en nog minder calorieën ook voor wie dat interessant vindt 😉 )

Bovendien levert een lunchsalade van 80 g spinazie, 1/2 paprika, 15 g walnoten, olijfolie, en een eetlepel lijnzaad zo’n 7 gram voedingsvezels aan, vergelijkbaar met 3 boterhammen.

Low carb is slecht voor je bloedcholesterol omdat het veel voedingscholesterol aanlevert en verzadigde vetten en te weinig vezels om het cholesterol te binden.” Dat er te weinig vezels in een koolhydraat beperkte voedingsstijl zitten heb ik in het vorige punt al getackeld. Wil je weten wat de invloed is van verzadigde vetten? Op de website vind je diverse artikelen over cholesterol. Het aandeel cholesterol wat je uit je voeding opneemt in je lichaam is bovendien verwaarloosbaar klein en leidt niet tot noemenswaardige stijging van het totaal cholesterol.

Door een overmaat aan eiwitten overbelast je je nieren en raken deze beschadigd.” Allereerst moet gezegd worden dat niet alle koolhydraat arme diëten hetzelfde zijn en dat deze uitspraak dan ook nooit voor élk low carb dieet kan gelden. Buiten dat, is nog nooit in studies bewezen dat veel eiwitten eten echt slecht voor je is. Eskimo’s (officieel moet je ‘Inuït’ zeggen) hebben een ‘dieet’ dat voor 90% uit vis en vlees bestaat. Zouden zij dan niet allemaal nierproblemen moeten hebben? Observatie van dit volk leert dat ze geen nierproblemen hebben.

Onderzoeker Stefansson3 liet in 1930 onder auspiciën van de Journal of the American Medical Association al zien dat een 100% vleesdieet voor een heel jaar voor geen enkel nadelig effect zorgde op de gezondheid.

Koolhydraat beperkte voeding werkt kanker in de hand omdat je de vitaminen, vezels, mineralen en antioxidanten uit koolhydraatrijke voedingsmiddelen mist. Ik maak voor mijzelf ’s ochtends tegenwoordig heerlijke smoothies op basis van bladgroenten en fruit. Ik neem dan bijvoorbeeld 150 gram spinazie en 3 stuks fruit, bvb een banaan, een kiwi en een perzik. Voeg daar aan toe de groenten en rauwkost die ik tussendoor nog eet (snoeptomaatjes, wortels) en dat wat ik bij mijn avondeten naar binnenkrijg en ik denk dat je het wel met me eens bent dat ik op deze manier beslist aan al mijn mineralen, vitaminen, antioxidanten en vezels kom!

Low carb is ongezond want je zou in ketose kunnen raken waardoor je organen kunnen beschadigen. Het klopt dat je in ketose kunt raken, maar dit is alleen het geval als je echt zéér laag in je koolhydraten gaat zitten, meestal moet je hierbij onder de 50 gram koolhydraten gaan zitten en dat is op zich al een knap kunstje.

Maar ketose wordt vaak verward met keto-acidose. Bij ketose worden ketonen gebruikt als de voornaamste energiebron. Bij keto-acidose, wat bij diabetici kan optreden, wordt het lichaamseigen eiwit afgebroken, waardoor het lichaam en het bloed verzuurt en er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Maar deze twee begrippen zijn twee heel verschillende werelden.

Het is beargumenteerd dat onze voorouders van zo’n 2,5 miljoen jaar geleden waarschijnlijk de hele dag in ketose verkeerden (en dus als hun voornaamste brandstof geen vet of glucose (suiker) gebruikten maar ketonen). Zij aten namelijk ook zeer weinig koolhydraten en al helemaal weinig zoet fruit, wat alleen in de zomer voorradig was.

Ketonen worden gevormd uit lichaamsvet en vet uit de voeding als er onvoldoende glucose is voor de lichaamscellen om te gebruiken. Men zegt vaak dat we minstens 60 gram glucose nodig hebben per dag voor onze hersenen maar dat is niet correct. Onze hersenen kunnen namelijk op zowel koolhydraten als ketonen ‘lopen’, met waarschijnlijk zelfs een nog grotere voorkeur voor de laatste.

Bovendien kan ons lichaam glucose maken uit ketonen mocht dit echt nodig zijn, door het proces genaamd gluconeogenese (dit betekent letterlijk ‘het opnieuw maken van glucose’).

Wij verkeren allemaal regelmatig in een kortdurende staat van ketose gedurende de nacht als onze glucosevoorraden opgeraakt zijn en ketose is iets waar je absoluut niet bang voor hoeft te zijn, zeker niet aangezien je pas ‘in ketose’ raakt als je extreem laag in je koolhydraten gaat zitten.

Dus? Doen of niet?

Ik ben geen voorstander van een of meerdere specifieke koolhydraatarme diëten of methoden, wel ben ik voorstander van het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen uit je voeding zoals geraffineerde koolhydraten en suiker.

Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat zo’n aanpassing mij erg goed heeft gedaan. Het komt er in het kort op neer dat ik rond de jaren 2000-2003 min of meer een wrak was en ik door enkele eigenlijk vrij eenvoudige aanpassingen in mijn voedingspatroon binnen 2 weken weer ‘boven Jan’ was, met andere woorden ik voelde mij weer helemaal goed en dit bewees mij dat voeding écht een verschil kan maken in je ellendig voelen of (bijna teveel) energie hebben…

Wil je een deel van mijn persoonlijke verhaal lezen? Kijk dan hier verder.

 

Wetenschappelijke bronnen

 1. Sondike, S.B., et al., “Effects of a Low-Carbohydrate Diet on Weight Loss and Cardiovascular Risk Factor in Overweight Adolescents,” The Journal of Pediatrics, 142(3), 2003, pag. 253-258
 2. Greene, P., Willett, W., Devecis, J., et al., “Pilot 12-Week Feeding Weight-Loss Comparison: Low-Fat vs Low-Carbohydrate (Ketogenic) Diets,” Abstract Presented at The North American Association for the Study of Obesity Annual Meeting 2003, Obesity Research, 11S, 2003, page 95OR.
 3. McClellan, Walter S.; Du Bois, Eugene F. (February 13, 1930). The Effects on Human Beings of a Twelve Months’ Exclusive Meat Diet. Journal of the American Medical Association.

 

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
De voordelen van koolhydraatbeperking

35 gedachten over “De voordelen van koolhydraatbeperking

 • 20 oktober 2015 om 10:04
  Permalink

  Hallo,

  Ik ben het voor zo’n beetje alles eens wat betreft de groote voordelen van zeer kookhydraat arm dieeten. Maar niet als het gaat om ‘niet de Kcal tellen’. Want dat moet je wel degelijk. Ook met een koolhydraatarm dieet. Als je dagelijkse behoeft bv 2800 Kcal zijn kan je niet aan de 1800 per dag gaan zitten. Op zeer korte termijn helpt dat gewicht verliezen ja, maar op de wat langere termijn schiet je lichaam in een noodtoestand. Je lichaam gaat in een soort noodstop. Tot hier en niet verder. Daarom is het belangrijk dat je hoogstens 300/400 Kcal per dag ‘onder’ je dagelijkse behoefte gaat zitten.

  1gr eiwit = 4 Kcal
  1 gr Vet = 9 Kcal.
  1 gr koolhydraten = 4 Kcal.

  Dus met bv 200 gr eiwit per dag zit je aan de 800 Kcal.
  Zeg 30 gr koolhydraten per dag zit je aan de 120 Kcal.
  Dus als je dagelijkse behoefte 2800 Kcal is moet je de rest aanvullen met vetten ( liefst gezonde) om je Kcal op te krikken.
  Zeg je wil 400 Kcal onder je behoefte zitten dan zal je wanneer je eiwit en koolhydraat inname bij elkaar 920 Kcal per dag is, je de rest moeten aanvullen met 165 gr vetten om aan die 2400 Kcal te komen als je dagelijkse behoefte 2800 Kcal zijn. Zodat je nog altijd 400 Kcal per dag ‘onder’ je behoeft zit. Waardoor je automatisch vet verbrand. Ga je veel lager in Kcal,, dan zal er gebeuren wat ik al eerder zei: je lichaam gaat in de noodstop en je zult niet of nauwelijks meer resultaat boeken in het afvallen. Dus Kcal is wel degelijk heel belangrijk bij het afvallen. Neem je bv meer Kcal per dag dan je dagelijkse behoefte, dan kom je gewoon weg in gewicht aan. Ook met een koolhydraatarm dieet. Zelfs als je dan in een constante ketose fase verkeerd. Je lichaam kan namelijk niet meer Kcal verbranden dan dat hij aankan. Ook dat is wetenschappelijk een feit.

  Gr Kees.

  Beantwoorden
 • Pingback:Studie: “kokosolie vermindert energie van rijst met 50 tot 60 procent” « Kokosolie « Kokos-Olie.nl

 • 17 oktober 2013 om 08:11
  Permalink

  dag BART,dank voor het boek LOW CARB recepten vind soms wat moeilijlk
  om de dag door te komen zonder een hoest snoepje

  Beantwoorden
  • 17 oktober 2013 om 09:48
   Permalink

   Dag Z,

   Het is niet ‘verboden’ om een snoepje te nemen hoor…maar neem hem dan niet vlak voor, vlak na of tijdens je low carb gerecht want dan breng je de vetverbranding in het nauw.
   Het beste bijvoorbeeld ’s avonds bij een kopje thee of zo? In ieder geval tussen de maaltijden door.

   Het mag natuurlijk best wel een beetje leuk blijven!

   Succes en groet,

   Bart

 • Pingback:Waarom suiker eten je weerstand verlaagt « Kokosolie « Kokos-Olie.nl

 • 21 mei 2013 om 13:28
  Permalink

  Beste Bart, ik ben sinds een week begonnen aan grip op koolhydraten. Ik ben 1.72 lang en weeg nu 67 kilo. Mijn normale gewicht tot vorig jaar was altijd rond de 60 kilo en daar wil ik naar toe terug. Sinds de zomervakantie is er 5 kilo bijgekomen en sinds kort gestopt met roken nog eens 2, en die wil ik er allemaal weer af hebben. Ik heb altijd alles kunnen eten wat ik wil maar blijkbaar nu niet meer.
  Ik heb het boekje op deze website bekeken en heb daar toch wel wat vragen over. Op welke hoeveelheden is dit dieet gebaseerd. Ik wil natuurlijk wel 2 kilo per week afvallen maar ik zie dat een ontbijtrecept met volle kwark en aardbeien meer dan 5 gram aan koolhydraten bevat. Dus mijn vraag is, let je toch op calorien maar dan met lowcarb voeding? Ik ben namelijk heel benieuwd hoe je dit dieet kunt volgen zonder alleen de beschreven recepten. Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • 22 mei 2013 om 11:43
   Permalink

   Hallo Mascha,
   De recepten uit het gratis e-book moet je zien in het geheel, dus als je echt 100% low carb gaat. Gangbaar bij low carb is een koolhydratengrens van 60 gram per dag. Daarboven blijkt je toch echt minder vet te verbranden als tot deze grens. Je kunt gerust 5 gram koolhydraten eten in de ochtend. Als je 3 maaltijdmomenten hebt mag je 20 g per maaltijd aan koolhydraten nemen. Het product wat ik uiteindelijk aanbied is overigens geen dieet, maar een lifestyle. Dat klinkt misschien een beetje pietluttig, maar de kern is dat ik geen dieet aanbied, maar iets wat je blijvend in je voedingspatroon kunt integreren. Een dieet is namelijk per definitie iets wat je een beperkte tijd doet. Calorieën tellen is niet nodig. Ten eerste omdat je met een low carb dieet op een natuurlijke manier verzadigd raakt, ten tweede omdat de regel “calorie in = calorie uit” niet waar is (is wetenschappelijk ook aangetoond) en ten derde omdat calorieën tellen alleen maar tot stress leidt terwijl je zou moeten – en KUNT – genieten van wat je eet zonder schuldgevoel. Meer stress = meer stresshormonen = meer vetopslag. Vergeet a.u.b. calorieën, dit is een van de grootste misvattingen in de voeding. Calorie-restrictie of controle is NIET de sleutel tot (blijvend) afvallen. De sleutel is hormonaal en heeft te maken met de beheersing van je bloedsuikerspiegel. Dit gratis e-book toont je daarin wat je kunt verwachten en het programma gaat hier dieper op in met meer recepten, meer uitleg en meer support op andere vlakken. Vriendelijke groet! Bart

 • 24 oktober 2012 om 12:05
  Permalink

  Ik vraag me trouwens ook af ..als de kids naar school gaan wat ze dan het beste mee kunnen nemen in hun trommel ,,,nu is dat gewoon 2a3 sneeen brood …??

  Beantwoorden
 • 24 oktober 2012 om 10:19
  Permalink

  Mijn zoon bijna 18 sport erg veel ,zit ook op een sport school.Hij is 180 lang en weegt 57 kilo …Je zou denken dat hij vezels nodig heeft om te kunnen sporten toch? kan hij ook zonder koolhydraten ?? ik krijg vandaag toevallig t boek van yvonne lemmers binnen (grip op koolhydraten en wil er ook mee aan de slag .T zou wel fijn zijn dat mijn hele gezin op 1 lijn zit met eten….Ik hoor graag van je..

  Beantwoorden
 • 24 oktober 2012 om 10:09
  Permalink

  Ik begeleid in mijn diëtistenpraktijk veel mensen bij het volgen van een koolhydraatbeperkt voedingspatroon, hierbij vind ik de boeken van Yvonne Lemmers erg handig en leerzaam. Het grote voordeel aan een koolhydraatbeperkt voedingspatroon is dat mensen echt bewustwording krijgen, en kritisch gaan kijken naar hun eet- en leefpatroon. Ik ben om, en ik probeer derest van Nederland mee te krijgen 🙂

  Beantwoorden
 • 25 augustus 2012 om 21:38
  Permalink

  Ik ben onlangs overgestapt naar de oervoeding: komt nagenoeg overeen met wat jij schrijft: http://www.oergezond.nu/
  Base/ zuur verhouding in je lichaam blijft ook beter zonder geraffineerde koolhydraten!!

  Beantwoorden
  • 26 augustus 2012 om 23:58
   Permalink

   Klinkt goed Annemiek, daar ga je vast erg op vooruit 😉

   Groet,
   Bart

 • 23 augustus 2012 om 20:45
  Permalink

  zelf maak ik al veel gebruik van een “dieet “met kokosolie en veel groente en dat geeft prima resultaten

  Beantwoorden
  • 26 augustus 2012 om 23:59
   Permalink

   Juist Carl, hoe meer ‘rommel’ je weglaat, des te meer kwalitatief voedsel er over blijft toch?

   Groet,

   Bart

 • 23 augustus 2012 om 09:29
  Permalink

  Bart, mijn zoon van 8 jaar heeft al vanaf zijn 3e maand overgewicht. Alles is geprobeerd om hem gezond te laten afvallen, niets heeft gewerkt. Kan ik jouw ideeën en recepten zonder problemen op hem los laten?

  Beantwoorden
  • 26 augustus 2012 om 23:57
   Permalink

   Beste Yet,

   Ik heb via mail gereageerd. Check aub je mail.

   Mvg
   Bart

 • 22 augustus 2012 om 20:03
  Permalink

  Ik ben vrouw, 49 jr. oud. Ik ben nu bijna een jaar bezig met bewust eten. Zeer weinig suiker, bijna geen pasta, brood en rijst meer. Geen snoep, chips en snacks meer, geen frisdrank.
  Wel grasgevoerd rundvlees en kip, eieren, kokosolie, roomboter/ghee, groenten, alleen zuur fruit, avocado, noten, rauwe melk en yoghurt, kefir, kombucha. Af en toe een glas rode wijn.
  Toch val ik niet af maar wordt alleen maar zwaarder.
  Wat doe ik dan fout???

  Beantwoorden
  • 24 augustus 2012 om 10:29
   Permalink

   Hoi Marian,

   Ik ben zelf nog niet tegen dit probleem aangelopen. Toch ben ik heel erg benieuwd naar de reactie die je gaat krijgen. In ieder geval veel succes in de toekomst en ik hoop dat je een manier vindt waarop het wel gaat lukken.

   Groet Jan

  • 4 oktober 2013 om 09:37
   Permalink

   Hallo,
   Ik ben 51 en al een paar jaar in de overgang. Ik heb hetzelfde probleem. Ik heb wel het idee dat ik niet al te “hard” eraan moet werken (vet neemt een beetje de functie van de eierstokken over vwb hormonenaanmaak) en ik moet aanvaarden dat deze fase aan de gang is (lichaam zoekt nw balans). Gaandeweg gaat het vast zijn vruchten afwerpen want ook al gaat gewichtsverlies tergend langzaam en soms niet of soms kom ik zelfs aan als ik denk dat ik hartstikke goed ben bezig geweest, ik voel me veeeeeel beter en heb geen honger. Dus wat meer bewegen zou mss al het verschil kunnen maken. En precies opschrijven wat je eet, want ongemerkt gaat er mss toch wat meer in dan je denkt. Aankomen zou echt niet logisch zijn en anders zou je je schildklierwaarden eens kunnen laten prikken?

  • 27 augustus 2012 om 00:21
   Permalink

   Beste Marian,

   Ik moet zeggen: petje af voor de keuze in voedingsmiddelen die je maakt. Lastig om te zeggen waarom je nu maar blijft aankomen. Een aantal vragen die je je kunt stellen zijn:
   – vermijd je koolhydraatrijk met vetrijk?
   – vermijd je koolhydraatrijk met eiwitrijk?
   – vermijd je zetmeelrijk met suikerrijk (waarschijnlijk wel aangezien je aangeeft weinig geraffineerde / complexe KH te eten)
   – hoe zit het met je bewegingsniveau? Sport je / beweeg je?

   Ik zou persoonlijk het ‘weinig suiker’ en de ‘bijna geen brood, pasta en rijst’ helemáál tot 0 reduceren. Elke gram koolhydraten die je eet verhindert je vetverbranding.

   Eet je zoetjes / lightproducten? Gezien de bewuste keuze van jouw voeding denk ik niet maar ik moet het toch vragen.

   Ik heb natuurlijk maar een beperkt beeld van je voeding als totaalplaatje. Mail me anders eens op info@kokos-olie.nl. Dan kan ik je vragen wellicht wat gerichter beantwoorden. Eventueel kan ik je doorverwijzen naar mensen die er nog meer verstand van hebben dan ik (bescheidenheid siert de mens, toch!? :-))

   Vr groet,
   Bart

  • 12 september 2012 om 17:19
   Permalink

   Hallo Marian, ik raad je aan bij de Gabrielmethode te kijken. Deze methode is geen dieet, maar werkt via een andere weg: oa. met visualisaties en EFT.
   succes, Rosa

  • 26 augustus 2013 om 11:46
   Permalink

   Hoi Jet, aandacht voor voeding is een belangrijke basis voor een gezonder natuurlijk gewicht, echter er zijn nog meer factoren die het afvallen kunnen tegenhouden. Zo kan het zijn dat er vastzittende gifstoffen zijn die niet goed afgevoerd kunnen worden, het kan zijn dat je bijnieren uitgeput zijn en ondersteuning nodig hebben, een vertraagde schildklier, een diepgaande verzuring door een te druk bestaan, ook kan er nog een overtuiging zijn die er voor zorgt dat je vet vasthoudt. Ook zie ik regelmatig dat mensen die veel hebben gedieet al aankomen van het eten van een paar wortels, puur omdat het lichaam niet meer “gelooft” dat er geen schaarste (=dieet) meer komt en dus voor de zekerheid de voeding die het nu krijgt maar vasthoudt…
   De basis heb je nu waarschijnlijk goed gelegd met je voeding, dus op zoek naar de volgende uitdaging om tot een gezond gewicht te komen!!

 • 22 augustus 2012 om 18:50
  Permalink

  Het is een wijd verbreid misverstand dat een mens vezels nodig heeft.
  Vezels zijn onverteerbaar, verstoppen en maken de darmen ziek. Vezels zijn rommel.
  Groente bevatten anti voedingsstoffen, zowel rauw als gekookt, en vruchten bevatten fructose. Beiden zijn derhalve ongezond. De mens haalt zijn voeding uit het vet van vlees en beperkt eiwit. Vitamines en mineralen uit planten worden niet door het lichaam opgenomen. Vitamine A komt alleen in dierlijke voeding voor. Wortels bevatten caroteen, en geen vitamine A , en deze wordt ook niet door het lichaam omgezet naar A. Het omzetten van planten naar verzadig vet is een zeer zware belasting voor de mens. Een belasting die zijn tol eist.

  Mensen die vezels eten klagen vaak over gassen, opgeblazen gevoel, maag- en darm problemen en uiteindelijk ziekte van maag, darm, lever en overige organen.
  De mens heeft een kleine maaginhoud en een kort darmstelsel. Beiden zijn niet ingericht op plantenvoedsel te verwerken. Net zo goed als dat het vee ziek wordt van graan en mais, worden mensen dat ook.

  Beantwoorden
 • 22 augustus 2012 om 18:11
  Permalink

  Dank voor je mooie tips. Ik deel ze graag met mijn patiënten die er voor open staan.

  Beantwoorden
 • 17 augustus 2012 om 06:43
  Permalink

  Mooie, interessante, duidelijke site Bart, ik stuur de link meteen door naar mijn vrienden!

  Beantwoorden
 • 13 augustus 2012 om 14:45
  Permalink

  Mooie, frisse website; goed dat je blijft vernieuwen en ontwikkelen.
  Naast wat ik al weet over voeding, leefstijl, etc. zijn je nieuwsbrieven een welkome aanvulling. Ik lees alles met veel belangstelling.
  Aan Facebook werken mijn man en ik niet mee.

  Met mijn lengte van 1.72 weeg ik 67,5 kg, dus dat is helemaal oké. Ik lees je e-mails niet omdat ik zo nodig moet afvallen of lijnen. Ik leef zo dicht mogelijk bij de natuur en eet zoveel mogelijk, wat de natuur mij te bieden heeft. Ook in andere opzichten, houd ik van de natuur en ben er veel in te vinden!

  Dank voor je informatie, je aangepaste website…ik volg je helemaal!

  Beantwoorden
 • 13 augustus 2012 om 14:08
  Permalink

  Beste Bart, allereerst wil ik je een compliment geven voor je inzet om mensen in aanraking te brengen met gezonder eten. Zelf kwam ik 45 jaar geleden voor het eerst in een Reformhuis en kocht het boek van Alfred Vogel. Ik at slecht ( geraffineerde koolhydraten, witte suiker, enz.) en was wel wat te dik, depressief en moe. Ik hield nooit van vlees en las in Vogel’s boek, dat het ook niet nodig was om gezond te blijven. Ik ging volgens zijn voorschriften ongeraffineerde voeding eten, honing i.p.v. suiker, koudgeperste olie, onbespoten groenten en fruit en vegetarisch en zie: ik kreeg een normaal, gezond gewicht, voelde me ook geestelijk steeds beter en was nooit meer moe. Ik heb zo nu en dan ook eiwit/vet-dieten geprobeerd, maar daar stond altijd bij, dat je die niet te lang moest blijven doen. Dat onze voorouders veel vet vlees aten en gezond waren, was ook aan hun leefstijl en milieu-omstandigheden te danken. Bovendien hebben we ook voorouders die niet meer jaagden, landbouw bedreven en meer koolhydraten aten en ook heel gezond waren. De Nomaden in Noord Afrika leven al eeuwig op een vegetarisch dieet en er komen geen ‘moderne’ ziektes bij ze voor, hun dieet bestaat uit granen, vruchten en groenten.. Ik ben zelf meer voor de Balans en vond Montaignac daar nog het dichtst bij komen: bij een maaltijd met eiwitten, geen koolhydraten, wel goede vetten, bij een koolhydraat-maaltijd, geen vetten en eiwitten en alles biologisch en ongeraffineerd . Je niet volproppen en niet snoepen gaat dan vanzelf, heb je geen behoefte meer aan, als je eenmaal afgekickt bent van de witte suiker en een voldaan gevoel hebt na een maaltijd van ongeraffineerde granen en heel veel groenten. Mocht er dan nog een tekort ergens aan zijn , neem dan elke dag een Kelp-tablet als aanvulling. Zeewier is (gestoofd in cocos-olie b.v.) een prima en veel gezonder alternatief voor vlees , voor wie vegetarisch wil eten , bovendien putten we er de zee niet mee uit, zeewier groeit na de oogst gewoon weer aan, kun je van vissen niet zeggen…

  Beantwoorden
 • 12 augustus 2012 om 19:56
  Permalink

  Het is een super site,kokosolie is erg goed, heb er al een paar van laten gebruiken en een heeft ook al besteld!
  maar ik wil niet op faceboek, kan ik dan ook geen nieuwsbrief meer krijgen?
  ik vindt het wel lastig om geen brood meer te gebruiken, hoe doen anderen dat!
  maar zilvervlies rijst is dat ook niet goed? ik dacht van wel!
  een leuke nieuwe site.
  veel succes, en een hartelijke groet van Marion.

  Beantwoorden
  • 16 augustus 2012 om 19:00
   Permalink

   Hallo ‘M’,
   Facebook of niet: als je op de nieuwsbrief geabonneerd bent blijf je deze gewoon krijgen hoor ;-)!

   Brood: dit hangt van jouw doelen en motivatie af. Wil je écht afvallen, dan denk ik dat je er beter aan doet brood te laten voor wat het is. Er zijn veel manieren om de dag door te komen zonder brood. Je kunt bijna eindeloos variëren met salades en ’s ochtends een eierontbijt of een stukje vlees/ vis met groenten is ook lekker + je hebt gegarandeerd de hele ochtend geen honger meer.

   Ik had gisteren als ontbijt een tartaartje met 2 eieren, een halve ui en daar doe ik dan wat rauwe kokosolie en roomboter bij zodat ik de veten onbewerkt binnenkrijg.

   Als je wilt kun je ook brood maken van amandelmeel. Een recept heb ik zo 1-2-3 niet voorhanden, maar dit is ook een optie.

   En als je echt, echt niet zonder brood kan – of denkt te kunnen, tja dan is het ook geen wereldramp als je er ’s morgens eentje eet.

   Maar ik wil je wel op het hart drukken dat brood met zijn gluten eerder voor problemen zorgt dan voor verzadiging en gezondheid. Hoe belangrijk dat voor jou is, kan ik niet voor je bepalen, dat kan alleen jij.

   Vriendelijke groet!

   Bart

 • 11 augustus 2012 om 22:03
  Permalink

  Net het boekje gedownload, ik ga hier zeker iets mee doen.

  Beantwoorden
 • 11 augustus 2012 om 12:45
  Permalink

  Super, blijf maar komen met je blog! En dank je wel voor het receptenboekje 🙂

  Beantwoorden
 • 11 augustus 2012 om 12:24
  Permalink

  Je zit op dezelfde lijn als Orthomoleculair- en natuurgeneeskundige Rineke Dijkinga . Ik heb haar boek ‘Weten van (h)eerlijk eten’ aangeschaft. Zij wijst daarin ondermeer op de verzurende werking van snelle koolhydraten en brengt de heilzame werking van koksolie keer op keer, recept voor recept onder de aandacht. Zie haar website http://rinekedijkinga.nl/ .

  Beantwoorden
  • 11 augustus 2012 om 15:12
   Permalink

   Kijk, dat is positief, gelukkig zijn er meer mensen die hun ogen open beginnen te doen zoals deze natuurgeneeskundige dame.

   Als je een keer hebt gevoeld hoe het is om een paar weken je koolhydraten te verminderen (en dan bedoel ik uiteraard je suiker, brood, melk, pasta’s, rijst en dergelijke), zou het zomaar eens kunnen zijn dat je ‘om’ bent en niet anders meer wilt.

   Daarom pakken professionals – diëtisten, voedingskundigen, artsen etc – het ook meer en meer op want het wetenschappelijke bewijs dat deze manier van voeding zowel verantwoord is als echte resultaten oplevert is alom aanwezig.

   En dan heb ik het niet alleen over afvallen. Ook je cholesterol, je algehele welbevinden, huid, helderheid van gedachten en snelheid van inzicht kunnen drastisch verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *