biologische kokosolieKokosolie (ook wel kokosvet genoemd) is een smakelijk en natuurlijk product. Het wordt door steeds meer mensen in Nederland en Vlaanderen ontdekt en gebruikt en kent vele toepassingen. Zo kun je met kokosolie bakken en braden, er taarten, bonbons of andere lekkernijen mee maken of er simpelweg wat van aan je (warme) maaltijd toevoegen. Daarnaast geven veel mensen aan, er baat bij te hebben als lichaamsverzorging. Kokosolie verzacht de huid en kan bijvoorbeeld als massageolie of haarverzorging gebruikt worden. Kortom: een breed toepasbaar product met vele voordelen!

Kokosolie lijkt in de laatste jaren wel een hype te zijn geworden. Vooral nu ook supermarkten en drogisterijen snel ingesprongen zijn op de toenemende interesse in dit product. Daarbij wordt helaas niet altijd meer naar kwaliteit gekeken. Op deze website lees je onder andere hoe je een goede kwaliteit van een minder goede kwaliteit onderscheidt. Deze website doet overigens niet mee aan een hype: wij zijn al sinds 2006 actief op het gebied van kokosolie en wij zijn ook al voor dat het een “hype” werd overtuigd van de vele voordelen van dit product. Met deze website hopen we jou een compleet en eerlijk beeld over kokosolie te geven. Wetgeving verbiedt ons overigens om in te gaan op de medische aspecten van dit product. Dat heeft er mee te maken dat wij ook kokosolie aanbieden in onze webshop (TIP: check direct even de zijkant rechts van deze pagina voor actuele aanbiedingen en kortingen!).

Wil je medische informatie over dit product, dan raden we je aan om ofwel zelf op Google te zoeken naar informatie ofwel ons even te contacteren via info[at]kokos-olie.nl (vervang [at] door het apenstaart-teken). Dan sturen we je een bestand met daarin een dertigtal links naar relevante en recente onderzoeken over dit onderwerp. Dat mag namelijk wél 😉

Toepassingen van kokosolie

Kokosolie kent vele toepassingen. Je kunt het niet alleen eten, je kunt het ook gebruiken voor de buitenkant. Denk bijvoorbeeld aan je haren, je huid of je handen. Veel mensen gebruiken kokosolie in bad, maken er zelf tandpasta van of gebruiken het als een natuurlijke deodorant. Onbewerkte kokosolie heeft een heerlijke kokosgeur en kokossmaak. Als je je daarom laat masseren, kun je je op een tropisch eiland wanen! Hieronder volgen twee lijstjes met de meest voorkomende toepassingen van kokosolie.

Als voedingsmiddel:

 • het bakken of braden van vlees, vis en andere eiwitbronnen
 • als vervanger van boter bij bijvoorbeeld het bakken van een taart
 • om bonbons mee te maken
 • op je brood in plaats van boter of margarine
 • voor het wokken van oosterse gerechten
 • gewoon zo aan je eten toe te voegen

Voor het lichaam:

 • als massageolie
 • je kunt er tandpasta van maken
 • om schrale of droge plekken mee te behandelen
 • om je haren mee in te masseren
 • je kunt er gezichtscrème van maken
 • gewoon zo onder de oksels als natuurlijke deodorant
 • als natuurlijk glijmiddel
 • bij kleine wondjes zoals snijwondjes of schaafplekken

Er zijn vast nog veel meer toepassingen te bedenken. Weet jij er meer? Laat jouw suggestie(s) achter in de reacties onderaan dit bericht!

Kokosolie: een stukje geschiedenis

Kokosolie, een van oorsprong tropische olie, heeft lange tijd met een negatief imago te kampen gehad. In de zestiger jaren manipuleerden tegenstanders van verzadigde vetten onderzoeksgegevens. Tegelijkertijd promootten zij hun chemisch geraffineerde plantaardige oliën als ‘gezond’. Dit heeft voor enorm veel gezondheidsproblemen gezorgd. Vloeibare plantaardige oliën bevatten namelijk relatief veel zogeheten ‘omega-6 vetzuren’. Wetenschappers hebben een te hoge inname van dit soort vetzuren gelinkt aan serieuze gezondheidsrisico’s.

Een gebalanceerd voedingspatroon levert zowel meervoudig onverzadigde, enkelvoudig onverzadigde en verzadigde vetzuren. Daarbij is belangrijk dat een omega-6/omega-3-verhouding van ongeveer 1:1 wordt aangehouden.

De onderzoeken van een Amerikaanse arts genaamd Keys speelden in de jaren ’60 een grote rol. Vooral in de vorming van hoe ‘de massa’ dacht over vetten. In deze onderzoeken ‘bewees’ Keys zogenaamd dat verzadigde vetten tot een verhoogd cholesterol zouden leiden. Later onderzoek toonde echter aan dat Keys in zijn 7 Landen Studie veel landen had weggelaten. Had hij die landen wél in zijn onderzoek meegenomen, dan zou hij nooit een relatie tussen verzadigde vetten en een verslechterde gezondheid hebben kunnen aantonen. Bovendien gebruikte Keys in een van zijn onderzoeken gehard kokosvet bij dieren die dat van nature helemaal niet in hun voedingspatroon hebben. Gehard vet, ook wel transvet genoemd, zorgt voor tekorten aan essentiële vetzuren en is tegenwoordig steeds minder in producten te vinden omdat het aangetoond schadelijk is.

Nieuwere inzichten (download het gratis e-book)

Het Voedingscentrum houdt tot op de dag van vandaag hardnekkig vol, dat verzadigde vetten slecht voor de gezondheid zouden zijn. Ondanks bergen aan onderzoek en hun slogan ‘Eerlijk over eten’.

De laatste jaren wordt uit wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker dat verzadigde vetten eigenlijk best wel gezond zijn. Wetenschappers stellen zelfs dat het realistischer is om (weer) anders naar verzadigde vetten te gaan kijken.

In het gratis e-book ‘De waarheid over vetten’ doet auteur Bart van Veen uitgebreid verslag over enkele interessante wetenschappelijke inzichten over kokosolie, cholesterol en verzadigde vetten. Veel van wat wij dagelijks in de media horen, is niet altijd getoetst aan onafhankelijk of zelfs eerlijk onderzoek. Dat komt doordat de voedingsindustrie baat heeft bij de anti-verzadigd-vet boodschap.

Je kunt dit e-book gratis downloaden. Zo ontdek je in een mum van tijd enkele interessante feiten over vetten. Zie het menu hier aan de rechterkant.

Kokosolie bevat 50% laurinezuur

molecuul laurinezuur
Een molecuulmodel van laurinezuur

Kokosolie bestaat voor ongeveer 50% uit het verzadigd vetzuur laurinezuur. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur. Het behoort tot de zogeheten middellange keten vetzuren. Laurinezuur wordt in het lichaam omgezet in een molecuul genaamd monolaurine. Moedermelk bestaat voor zo’n 30% uit laurinezuur. Baby’s zijn dus van nature gewend om relatief hoge hoeveelheden (verzadigd) vet binnen te krijgen.

Andere middellange keten vetzuren die je in dit product vindt, zijn caprylzuur en caprinezuur.

Een groot voordele van de middellange keten vetzuren is dat ze een ander pad in je lichaam volgen dan de vetzuren uit andere olie- en vetsoorten. Deze vetzuren worden namelijk direct aan je bloed afgegeven en geven dan ook sneller energie dan andere vetzuren. Deze snelheid is vergelijkbaar met die van koolhydraten. Voor veel mensen kan dit een uitkomst bieden, onder andere voor sporters of mensen die er om andere redenen baat bij hebben.

Zie ook het artikel ‘De voedingswaarde van kokosolie‘.

Kokosolie is een stabiele keukenolie

Kokosolie kent vele toepassingen. Zo kun je er in een handomdraai heerlijke smoothies mee maken!Kokosolie bestaat voor grofweg 90% uit verzadigde plantaardige vetten. Verzadigde vetten zijn zeer ongevoelig voor hitte, zonlicht of contact met zuurstof. Daarom is het van nature langer houdbaar en wordt het minder snel giftig tijdens het bakken.

Het gaat dan ook volgens gebruikers tot wel 15 keer zo lang mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën. TIP: wanneer je frituurt met niet-ontgeurde virgin kokosolie, houd dan een maximum frituurtemperatuur aan van 170°C. Het rookpunt ligt namelijk bij 177°C. Kokosolie heeft doorgaans een natuurlijke houdbaarheid van wel 2 jaar na productie. Veel mensen bakken in ‘populaire’ oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie. Deze oliesoorten zijn echter juist zeer gevoelig voor hitte en verbranding.

Zie ook het artikel over frituren in kokosolie.

 

 

Kokosolie bevat 8,6 kilocalorieën per gram

Kokosolie bestaat voor zo’n 65% uit midddellange keten vetzuren. Dat zijn vetmoleculen die niet zo lang zijn als de vetzuren uit gangbare bronnen van olie en vet. Dit verklaart ook waarom het minder calorieën levert dan andere oliën en vetten. Het levert namelijk zo’n 8,6 kcal per gram, terwijl de meeste vetten en oliën 9 kcal per gram leveren.

Bron:
Mary G. Enig, Ph.D. Feiten over vetten. Het complete basiswerk over de voedingswaarde van oliën, vetten en cholesterol. 

Overtuigd? Of juist nog niet overtuigd? Ontdek hier de 7 bewezen voordelen van onze biologische kokosolie…

Meer weten? Download onze gratis producten in de sectie ‘Gratis downloads‘. Bijvoorbeeld ons e-book met kokosolie recepten of ons gratis e-book met low carb recepten voor wie extra aandacht aan zijn of haar gezondheid wil schenken!

Links

BiologischeKokosolie.nl: eenvoudige en heldere website over biologische kokosolie

Kokosolieplein.nl: informatieve site over kokosolie

Kokosolie Nederland Webshop: webshop met diverse soorten biologische kokosolie

Foody.nl: tientallen recepten met kokosolie

Koolhydraatarmerecepten.nl: allerlei koolhydraatarme recepten (goed voor je gewicht ;-)) en meer!

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

185 gedachten over “Kokosolie: de gezondste olie op aarde!

 • 28 oktober 2015 om 11:20
  Permalink

  Ik heb begrepen dat kokosolie goed is tegen een herpes-virus. Hoeveel is dan de aanbevolen hoeveelheid die je daarvoor binnen moet krijgen? Bijvoorbeeld door een smoothie ofzo?
  Want ik neem aan dat bakken in kokosolie daarvoor niet echt geschikt is omdat je dan niet echt grote hoeveelheden binnen krijgt.

  Beantwoorden
 • 14 mei 2015 om 20:46
  Permalink

  Kokosolie tegen dementie! wie heeft ervaringen? hoelang gebruik je kokosolie om een verschil te zien/merken

  Beantwoorden
 • 8 mei 2015 om 13:13
  Permalink

  Op zaterdag 23 mei loop ik, samen met honderden vrienden en kennissen, de Mars Voor Moeder Aarde.
  Het is een stadswandeling van een uur door het centrum van Alkmaar.
  We vragen met deze actie aandacht bij overheid en samenleving voor:
  – Aantasting van onze voedselveiligheid
  – Vernietiging van de natuur
  – Schending van mensenrechten
  – Patentering op groenten en fruit door chemieconcerns als Monsanto, Syngenta, Bayer, Dow, etc.
  – De risico’s die TTIP, het vrije handelsverdrag tussen VS en Europa met zich meebrengt
  – Het feit dat de overheid zich onvoldoende inzet om ons hiertegen te beschermen!

  Voel u vrij om met ons mee te lopen.
  We starten op zaterdag 23 mei om 14:00 uur bij de Grote Kerk Alkmaar.

  Voor vragen of meer informatie: marsvoormoederaarde@outlook.com

  Beantwoorden
 • 21 april 2015 om 13:38
  Permalink

  Wij geven onze hond nu kokosolie ivm zijn vacht. Hij heeft nu minder last van roos maar hij plast nu wel opeens i. Huis. Hij plast nu veel meer dan eerder. Kan dat door de kokosolie komen?

  Beantwoorden
 • 23 februari 2015 om 15:11
  Permalink

  Wij baken en braden in kokosolie. Mijn vrouw heeft laatst haar cholestorol laten meten. Zij kwam uit op de waarde 5.4. Dit is te hoog. Kan dit door de kokosolie komen?

  Beantwoorden
  • 11 maart 2015 om 19:49
   Permalink

   Ja kokosolie verhoogd de cholesterol kijk op Voedingscentrum.
   Rijstolie daar in tegen verlaagd de slechte cholesterol

  • 21 april 2015 om 16:24
   Permalink

   Het verlaagt juist het cholesterol, daar zijn genoeg links over te vinden.

 • 6 februari 2015 om 17:49
  Permalink

  Hoi Bart,
  Ik vroeg me af of kokosolie altijd vaste vorm heeft?
  Soms zie je het vloeibaar of is dit dan opgewarmde kokosolie uit
  een pot. Mocht er verschil zijn zou ik graag weten wat dat is.
  Bvd
  Jolly

  Beantwoorden
  • 24 mei 2015 om 11:05
   Permalink

   Kokosolie heeft een smeltpunt tussen de 24°C en 26°C. Dus naargelang de omgevingstemperatuur is het vloeibaar of vast.

 • 6 februari 2015 om 17:21
  Permalink

  Ik heb een vraag. Is kokosolie altijd in vaste vorm of ook vloeibaar.
  Ik weet niet of dat verschil maakt.

  Beantwoorden
  • 7 februari 2015 om 22:05
   Permalink

   Kokosolie is vast bij kamertemperatuur omdat het een verzadigd vetzuur is. Vanaf ongeveer 30°c wordt hij vloeibaar. Je merkt dat kokosolie bij warm zomerweer veel minder vast is.

 • 19 januari 2015 om 13:17
  Permalink

  Wat is de verhouding omega3 en omega6 in biologische extra virgin olijfolie?

  Beantwoorden
  • 21 januari 2015 om 00:10
   Permalink

   Hallo Geert, kokosolie bevat geen omega-3, alleen een heel klein beetje omega-6 (1,8 g / 100 gram). Dus van een verhouding is geen sprake. Wel is het zo dat onderzoek suggereert dat (de verzadigde vetten uit) kokosolie omega-3-vetzuren beter laten opnemen in het weefsel.

 • 14 november 2014 om 13:04
  Permalink

  Goed spul dat kokosvet. Ik gebruik het onder anderen om tanden te poetsen, lekker schoon en fris en je kan het na het poetsen gewoon doorslikken. Geen schadelijke tandpasta’s met fluoride meer nodig. Verder heb ik ontdekt dat brandenmaagzuur in no time weg is als je een theelepeltje in neemt, Dus die schadelijke zuurremmers kunnen ook gelijk de deur uit. Mijn roosprobleem is ook opgelost wat jaren met allerlei shampoo’s niet lukte is nu weg. Ik gebruik het om mee te bakken en als huid en haarcreme. Heerlijk spul !!!!! 1 pot in de badkamer en 1 pot in de keuken meer heb je niet nodig.

  Beantwoorden
  • 15 januari 2015 om 14:41
   Permalink

   Heel verstandig om tandpasta met fluoride over boord te gooien. Terug naar de jaren 50 en 60 waar er ook nog geen fluoride in tandpasta zat. Toen was de mondgezondheid immers veel beter dan nu, toch…..

  • 12 maart 2015 om 15:54
   Permalink

   Toch niet helemaal handig om de tandpasta met fluoride niet meer te gebruiken. Fluoride beschermt de tanden tegen het krijgen van cariës (gaatjes). Sinds er fluoride in de tandpasta zit is er een stuk minder cariës aanwezig. Dus dat de mondgezondheid in de jaren 50 en 60 beter was is dus helaas niet zo. Uw tandarts of mondhygiëniste kan u hierover informeren!

  • 21 april 2015 om 16:35
   Permalink

   Kokosvet heeft een antibacteriele werking en zal ook gaatjes helpen voorkomen.

  • 24 mei 2015 om 11:07
   Permalink

   Honing heeft ook een antibacteriële werking maar zal de vorming van gaatjes alleen maar versterken. Het zit allemaal niet zo eenvoudig in elkaar.

  • 30 mei 2015 om 10:47
   Permalink

   Hallo In de jaren 50-60 had iedereen van 40 jaar een kunstgebitje …

   maar een antwoord op mijn eerder gestelde vraag over het bijvullen van de frituurpan in de 2 jaar dat het vet meegaat ? het niveau zakt met elke keer frituren en ook door het filteren is er verlies van olie.
   Met frituurolie mag er beslist niet bijgevuld worden,dit is kankerverwekkend. Maar bij frituurvet / olie speelt dit ook niet bij een tijdige vervanging,tegen de tijd dat de olie op Min. staat in de pan is het ook verschoontijd.
   Graag een reactie
   Hans

 • 4 november 2014 om 15:50
  Permalink

  Kokosolie is echt fantastisch! Ik gebruik het voor bijna alles, de combinatie rijst en kokosolie is heerlijk. Ik gebruik het ook vaak voor in m’n groene smoothie. Echt een top combinatie

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *