kokosnoten
Kokosnoot en kokosolie: kun je er allergisch voor zijn als je een notenallergie hebt?

Ik krijg weleens mails van mensen met de vraag:”Mag je ook kokosolie eten als je een notenallergie hebt?” Nu vind ik dit een hele goede vraag en ik wist het antwoord hierop aanvankelijk zelf ook niet. Hoog tijd dus om mij hierin eens wat beter te verdiepen…

Een kokosnoot is geen noot

Een van de allereerste feiten die ik tegenkwam was tegelijkertijd zo simpel als het logisch was: een kokosnoot is helemaal geen noot, ook al doet de naam dit wel vermoeden!

Net zoals de pinda geen noot is maar een peulvrucht (zoek maar eens op op Google), is de kokosnoot botanisch gezien een steenvrucht en ook een zaad. In ieder geval zeker geen noot.

Betekent dit dan automatisch dat iemand met een notenallergie niet bang hoeft te zijn om kokos te eten?

Nou…nee. Maar dat heeft in eerste instantie niets te maken met het hebben van een notenallergie.

Is het mogelijk om allergisch te reageren op kokos? Volgens sommigen wel. Alhoewel dit volgens anderen geen allergische reactie zou zijn, maar eerder óf een onvermogen om vetten goed te verwerken óf een symptomatische ontgiftingsreactie.

Hoe dan ook: het IS mogelijk dat iemand met een notenallergie slecht reageert op kokosproducten, maar dit zou dan zeer waarschijnlijk niets met de notenallergie of met kruisreacties te maken hebben.

Hoe zit het dan met kokosolie?

Okee, maar wat als iemand de ‘diagnose’ notenallergie of kokosallergie heeft gekregen? Mag hij of zij dan wel kokosolie eten?

Wel, een ander iets dat ik ben tegengekomen is dat een allergische reactie in feite altijd een reactie op een eiwit is. Aangezien kokosolie geen – of slechts sporen van eiwit bevat, zal het zeer onwaarschijnlijk zijn dat het eten van kokosolie een allergische reactie teweegbrengt. Het kan echter wel maar er zijn zo weinig gegevens over dat er zelfs geen officiële testprotocollen bestaan om een mogelijke kokosallergie in een individu bloot te leggen.

Ken jij mensen die allergisch voor kokos of kokosolie zijn? Hebben zij ook een notenallergie of staat de kokosallergie er los van? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met kokosnootallergie!

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Ik heb notenallergie…mag ik kokosolie eten?

8 gedachten over “Ik heb notenallergie…mag ik kokosolie eten?

 • 8 april 2015 om 12:20
  Permalink

  Ik krijg sinds ik kokosolie gebruik als gezichtscrème een jeukende eczeem achtige uitslag, mijn huid ziet er vettig uit maar voelt heel droog en trekkerig. Ook last van mijn ogen.

  Beantwoorden
  • 13 april 2015 om 16:51
   Permalink

   Hallo E, het kan een ontgiftende reactie zijn van de kokosolie. Ik zou het enkele weken proberen en daarbij goed aan je waterconsumptie denken. Minstens 2,5-3 liter per dag. Uit een flesje drinken werkt daarbij overigens veel beter dan uit een glas. Je huid is een groot orgaan en reageert sowieso snel op kokosvet. Als in jouw lichaam veel toxische stoffen zijn opgeslagen, kan het zijn dat dat deel dat je nu met kokosvet behandelt heftiger reageert.

 • 21 januari 2015 om 07:51
  Permalink

  Ik heb zelf een kokosallergie, wat betekend dat overal waar kokos inzit, zo dus ook kokosolie, ik een allergische reactie krijg. Begint met kriebel op mijn tong, keel en na 20 minuten benauwdheid.
  Er zijn genoeg gezonde en lekkere andere dingen te eten 🙂 je moet alleen goed op de verpakking kijken en navragen bij restaurants.

  Beantwoorden
 • 3 januari 2015 om 10:15
  Permalink

  Ik kan helaas niet tegen kokosolie. Ik kan t niet smeren en niet eten. Op mijn huid ontstaat exceem met puistjes. Mijn huid lijkt dus totaal in de war, zowel gort droog als te vet. Ik heb het nu meerdere keren uitgeprobeerd of het wel echt door de kokosolie kwam maar ik ben er nu zeker van, helaas.

  Beantwoorden
  • 21 januari 2015 om 00:17
   Permalink

   Het kan een overgevoeligheidsreactie zijn. Misschien als je huid op zichzelf sterker is, dat het op termijn beter met de ontgiftende werking van kokosolie om kan gaan.

 • 28 december 2014 om 08:52
  Permalink

  Ik ben al mijn hele leven allergisch voor kokosnoten en kemirinoten (terwijl ik half Aziatisch ben). De laatste vijf jaren is de allergie zo erg dat ik aan anafylactische shock krijg na het eten van kokos of kemiri (ook al zijn het zeer kleine hoeveelheden).

  Ik ben niet allergisch voor pinda’s of voor andere steenvruchten (maar mijn moeder wel).

  Doordat kokos nu bestempeld is als powerfood, komt het in veel producten (muesli, desserts, drankjes, brood, koekjes) voor en heb ik vaker last van mijn allergie. Daarom heb ik altijd epipen, tavegil (anthistamine) en prednison bij me.

  Ik ken verder niemand met deze allergie, dus ben benieuwd of er meer mensen zijn met een kokosallergie.

  Beantwoorden
 • 11 september 2014 om 09:51
  Permalink

  Als kind ben ik allergisch voor pinda’s en later ook voor hazelnoten en amandelen. Sindsdien probeer ik geen noot meer aan te raken. Kokos kan ik wel gewoon eten: in bijv. chocolade waar kokos in verwerkt is en natuurlijk de kokosnoot zelf. Sinds vorige week heb ik om gezondheidsredenen (tandarts) ook kokosolie in huis, waar ik mee moet spoelen en ik heb echt nergens last van.

  Beantwoorden
 • 6 juli 2014 om 17:33
  Permalink

  Ik heb voedselallergie, waaronder voor noten en pinda’s. Een halfjaar geleden wilde ik ook graag biologische kokosolie gaan gebruiken en ben op zoek gegaan of dit mogelijk was. Zelf kwam ik ook informatie tegen dat de kokosnoot een steenvrucht is. Ik ben het voorzichtig gaan uitproberen en heb geen allergische reacties gehad. Inmiddels gebruik ik de olie om in te bakken (heerlijk bij roerbakken), om mijn handen mee in te vetten wanneer ik iets teveel heb gepakt, op brood en verwerk het in deodorant. Echt een top product die kokosolie. Ben er heel blij mee.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *