Wij verkopen kokosolie in glazen pot en kokosolie in HDPE kunststof verpakkingen.

biologische kokosolie in glazen pot

De kunststof variant van onze biologische kokosolie wordt verpakt in hoogwaardige food grade HDPE (high density polyethyleen). Deze verpakkingen zijn onder andere ontwikkeld om levensmiddelen in op te slaan en zijn hier ook geheel geschikt voor.kokosolie in hdpe verpakking

Veiligheid en recent nieuws

Food grade HDPE verpakkingen zijn veilig om levensmiddelen in te verpakken. Recentelijk is er door het Trosprogramma ‘Radar’ aandacht geschonken aan de aanwezigheid van stoffen zoals bisfenol A in plastic verpakkingen1. Deze uitzending was op 10 september 2012.

Bisfenol A zou volgens kritische onderzoekers ziekteverwekkend zijn en daarom al bij lage doseringen kunnen leiden tot een verhoogd risico op hartziekten, kanker en diabetes. Als gevolg van deze uitzending zijn er – begrijpelijkerwijs – vragen ontstaan omtrent de veiligheid van de door ons in food grade HDPE-kunststof verpakte kokosolie. In dit artikel wijd ik verder uit over het verschil tussen bisfenol A bevattende plastics enerzijds en de door ons gebruikte verpakkingen anderzijds.

Bisfenol A en polycarbonaten

Bisfenol A
Bisfenol A wordt gemaakt uit fenol en aceton.

Bisfenol A (molecuulformule C15H16O2) is een verbinding die ontstaat uit de reactie tussen fenol en aceton en wordt met name gebruikt voor de productie van polycarbonaten2. Polycarbonaten zijn harde, transparante plastics die onder andere worden toegepast in de productie van babyflesjes, CD’s, DVD’s, bestek en de beschermende coatings van metalen blikjes. Overigens hebben veel landen inmiddels een halt toegeroepen aan de productie danwel acceptatie van babyflesjes met bisfenol A vanwege de veronderstelde gevaren voor de gezondheid.

Het verschil tussen polycarbonaten en HDPE

Polycarbonaten en HDPE zijn beide plastics of kunststoffen. Men zou hierdoor al snel geneigd kunnen zijn te concluderen dat dit wel ongeveer dezelfde stoffen zullen zijn. Als je echter verder kijkt, blijken deze producten behoorlijk te verschillen in samenstelling.

Polycarbonaten worden vervaardigd door de reactie tussen bisfenol A en fosgeen of structureel gelijkende stoffen2. Polycarbonaten heten scheikundig gezien ‘thermoplastische polymeren’. Hieronder zie je een voorbeeld van de chemische structuurformule van een polycarbonaat.

Bisfenol A

HDPE wordt vervaardigd uit de grondstof petroleum en heet scheikundig gezien een

HDPE
Voor de productie van HDPE wordt geen gebruik gemaakt van het omstreden bisfenol A. Het is dan ook niet mogelijk dat deze stof ‘uit het plastic in de kokosolie kan lekken’.

‘polyethyleen thermoplast’. Hoewel dit erg ‘chemisch’ klinkt, is de opbouw van het molecuul zeer eenvoudig. Hiernaast zie je de chemische structuurformule van HDPE.

Het molecuul bestaat uit geschakelde C2H4-groepen. Voor de productie van HDPE wordt geen bisfenol A gebruikt, wat wel het geval is bij polycarbonaten.

Wat zegt dit over het door ons gebruikte HDPE voor de verpakking van kokosolie?

In de productie van HDPE wordt geen gebruik gemaakt van de omstreden en potentieel gevaarlijke stof bisfenol A. Als gevolg hiervan is het onnodig om je zorgen te maken dat wanneer je ons product koopt, je ook maar enige schade zou kunnen oplopen als gevolg van vergiftiging met bisfenol A.

Negatieve conclusies uit onderzoeken die betrekking hebben op het ‘lekken’ of ‘migreren’ in het voedsel van stoffen zoals weekmakers of bisfenol A, zijn gebaseerd op plastics van het type polycarbonaat. Niet op kunststoffen vervaardigd uit HDPE, die enkel uit koolstof- en waterstofatomen bestaan. Aan onze HDPE verpakkingen worden bovendien geen chemische stoffen toegevoegd om het product ‘prestatiebevorderende eigenschappen’ te geven.

Het consumeren van onze kokosolie die in food grade HDPE verpakkingen zit is dan ook volstrekt veilig.

Eindnoot:

Als ons ook maar iets bekend zou zijn omtrent schadelijke stoffen die door de door ons gekozen verpakking in jouw kokosolie terecht zou kunnen komen, zouden wij het product direct uit de handel halen. Op basis van de feiten omtrent het wezenlijke verschil tussen HDPE- en polycarbonaatverpakkingen achten wij de consumptie van onze kokosolie echter volstrekt veilig.

Wil je graag je mening of reactie kwijt? Kokos-Olie.nl is nieuwsgierig naar jouw mening. Zie onderaan. Vind je dit een goed artikel? Dan waardeer ik het als je het artikel een ‘Like’ of ‘Tweet’ wilt geven.

Bronnen

  1. Tros Radar, uitzending 10 september 2012, http://www.trosradar.nl/uitzending/artikelen/detail/article/waar-zit-bisfenol-a-in/
  2. Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A
  3. http://www.dynalabcorp.com/technical_info_hd_polyethylene.asp
  4. http://waste360.com/Recycling_And_Processing/hdpe-high-density-polyethylene-msw-200902
  5. http://www.ehow.com/facts_5855448_hdpe-plastic-safe_.html

NB: De volgende bron op Google op de eerste pagina met het zoekwoord “hdpe food safety” (14 april 2013) stelt dat niet alle HDPE per definitie food grade is, http://www.virtualweberbullet.com/plastics.html#hdpe. Deze website noemt echter geen verdere bronnen of onderbouwing voor deze uitspraak.

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
De verpakking van onze kokosolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *