zelf chocolade maken met kokosolie
Zelf chocolade maken met kokosolie: gezond én leuk!

Kokosolie leent zich uitstekend voor allerlei zelfgemaakte recepten. In een eerder artikel schreef ik al een recept om zelf bonbons te maken met kokosolie. Als je echter een nóg eenvoudiger recept wilt om je eigen chocolade te maken met behulp van kokosolie, lees dan even verder!

Zelf chocolade maken met kokosolie

Dit recept is zó ongelofelijk eenvoudig dat je je bijna zou afvragen waarom je het nog niet eerder gehoord hebt (of misschien had je ergens al eens een recept gelezen?). De bereidingstijd is ongeveer 10-15 minuten (exclusief wachttijd voor het hard worden van de chocolade in vriezer of koelkast).

Okee, wat heb je allemaal nodig?

Benodigdheden

 • 60 gram biologische koud geperste kokosolie
 • 60 gram cacao (liefst ongebrand, bio en rauw)
 • 2,5 eetlepel (liefst biologische en koudgeslingerde) honing
 • eventueel wat van je favoriete noten of superfoods als nuttige en smakelijke toevoeging (bijvoorbeeld walnoten, pecannoten, gojibessen, zonnebloempitten, noem maar op)

Materiaal

 • 2 (steel)pannen: 1 grotere waar je heet water in doen en 1 kleinere die je in de grotere pan zet en waarin je de kokosolie au bain marie gaat smelten
 • een dessertbordje
 • keukenweegschaal
 • een zeef voor de cacao
 • een schaaltje voor de cacao

Uitvoering

Vul de grotere (steel)pan met heet water. Weeg 60 gram biologische koudgeperste kokosolie af en doe dit in het kleinere pannetje. Leg de pan met kokosolie op zo’n manier in het hete water, dat de bodem van de kleinere pan goed in aanraking is met het hete water. Je hoeft het hete water niet actief te verhitten, dus er is geen gaspit nodig. Ondertussen zet je een leeg schaaltje op de weegschaal. Onthoud wat het gewicht nu is of ‘tarreer’ de weegschaal (tarreren is het gewicht van de weegschaal op nul zetten) en weeg nu 60 gram cacao af.

Na ongeveer 5-10 minuten is de kokosolie gesmolten. Neem de pan met kokosolie uit de grotere pan en zeef nu de afgewogen cacao over de gesmolten kokosolie uit. Voeg vervolgens 2 tot max 3 eetlepels honing toe. Meng het geheel met een vork of garde tot een egale massa. Als het er mooi egaal uitziet, giet het mengsel dan uit op het dessertbordje. Voeg de extra ingrediënten zoals noten, rozijnen of iets anders wat je lekker vind toe en zet het bordje dan voorzichtig in koelkast (of, voor nog sneller resultaat, in de vriezer). Afhankelijk van koelkast of vriezer, zal de chocola na respectievelijk 30 of 15 minuten klaar zijn om te eten.

Enjoy!

Nog enkele weetjes en tips

 • door de kokosolie wordt de chocola bij kamertemperatuur vrij zacht. Je kunt deze chocolade dan ook het beste in de koelkast bewaren (hierdoor wordt het veel knapperiger! (en persoonlijk zet ik het om die reden dan ook in de vriezer voor een extra ‘bite’ ;-))
 • je kunt eindeloos variëren met de extra ingrediënten: noten, zaden, pitten, superfoods, noem maar op

Vind je dit recept interessant? En / of heb je enkele favoriete ingrediënten die jij zelf graag toevoegt aan je zelfgemaakte chocolade? Deel het in de reacties hieronder! (reacties worden gemodereerd dus het kan even duren voordat je reactie zichtbaar is!)

 

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Zelf chocolade maken met kokosolie

3 gedachten over “Zelf chocolade maken met kokosolie

 • 21 januari 2016 om 08:18
  Permalink

  Hallo Bart,
  Het is een mooie manier om een gezonde chocoladereep te maken,
  Het recept is goed te volgen en gemakkelijk te doen.

  Een opmerking voor Debora en Annemarieke:

  Debora; de methode van Bart is sneller, jouw methode is dan wel weer handig als je ondertussen wat anders wil gaan doen.
  Annemarieke: Ik begrijp wat je bedoelt, maar misschien het Franse woordenboek erbij ?
  Het is au bain marie 🙂

  Dames de opmerkingen zijn positief bedoeld.

  vr groet,
  Hans

  Beantwoorden
 • 20 januari 2016 om 20:10
  Permalink

  In de winter zet ik bakje met kokosolie en cacao en honing en/of geprakte banaan en stukjes vijg op verwarming na aantal uur door elkaar mengen in vriezer uurtje en klaar is klara 🙂

  Beantwoorden
 • 20 januari 2016 om 19:51
  Permalink

  Dat verwarmen in het pannetje noem je au ben Marie verwarmen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *