Met grote regelmaat vragen mensen mij wat beter is: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie (koudgeperste, niet ontgeurde kokosolie). Ook hoor ik vaak”Hoe kan het toch dat ontgeurde kokosolie vaak veel goedkoper is dan niet ontgeurde kokosolie: hoe kan iets goedkoper zijn als het intensiever bewerkt is?” In dit artikel geef ik antwoord op bovenstaande vragen en andere.

Ontgeurde kokosolie

Ontgeurde kokosolie is wat het lijkt: het is kokosolie waar geen kokosgeur (en -smaak) meer in zit. Veel mensen vinden het niet prettig dat hun eten naar kokos smaakt of ruikt maar willen tegelijkertijd wél de gezondheidsvoordelen van kokosolie benutten.

kokosnoten
Kokosolie kan op verschillende manieren worden ontgeurd: chemisch (met oplosmiddelen) of mechanisch (met stoom). Wat is beter? Is ontgeurde kokosolie sowieso gezond? Gezonder dan virgin kokosolie?

Mooie redenatie, maar…is ontgeurde kokosolie beter dan virgin kokosolie? En is het überhaupt gezond? Hoe wordt kokosolie eigenlijk ontgeurd dan?

De laatste vraag is in feite ook de hamvraag: de manier waarop de kokosolie wordt ontgeurd bepaalt in belangrijke mate de gezondheid van de olie die uiteindelijk overblijft. Als je op internet zoekt blijken er eigenlijk hoofdzakelijk twee manieren te zijn waarop producenten hun kokosolie ontgeuren: een met behulp van oplosmiddelen en een door middel van stoom (waterdamp).

Ontgeuring met waterdamp is de minst schadelijke van de twee. Er zal wel wat verlies zijn van voedingsstoffen – je haalt namelijk de stoffen uit het product die de geur veroorzaken maar die ook een nutritionele waarde hebben plus je voegt hete stoom toe, maar dit verlies is minimaal.

Ontgeuring met behulp van oplosmiddelen zoals hexaan is natuurlijk wel wat kritischer. Er kunnen altijd minieme restanten in de kokosolie achterblijven. En dat is iets wat je natuurlijk ten allen tijde wilt vermijden!

Maar wat is nou beter: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie?

Wel, als je alles op een figuurlijke weegschaal legt denk ik persoonlijk dat virgin kokosolie, oftewel niet ontgeurde kokosolie beter is dan ontgeurde kokosolie. Betekent dat dat het fout is om ontgeurde kokosolie te kopen en/of te eten? Nee, niet per se. Maar ik zou persoonlijk wél willen weten van de verkoper op welke wijze de kokosolie die hij verkoopt is ontgeurd: chemisch (door oplosmiddelen) of mechanisch (door stoom).

Het idee dat ik namelijk giftige residuen (restanten) zit te eten als ik kokosolie binnenkrijg vind ik op zijn minst gezegd niet erg prettig.

Hoe dan ook, zal een ontgeurde kokosolie beslist gezondheidsvoordelen hebben. Er zit nog steeds het voor de gezondheid gunstige laurinezuur in, alsmede zijn MCT-broertjes caprylzuur, caprinezuur en capronzuur.

Maar hoe kan het toch dat ontgeurde kokosolie vaak veel goedkoper is dan niet ontgeurde kokosolie: hoe kan iets goedkoper zijn als het intensiever bewerkt is?

Wel, het komt nogal eens voor dat een kokosnoot beschimmeld of verrot van de boom afkomt. Simpelweg een kwestie van de speling van de natuur. Als je niet-ontgeurde kokosolie maakt, wil je deze kokosnoten dus niet in de mix hebben zitten van waaruit je de kokosolie maakt.

Maar nu komt het want voor de ontgeurde kokosolie is dit minder belangrijk want al het kokosvlees gaat immers tóch door het ontgeuringsproces. Voor kokosolie die toch ontgeurd gaat worden hoeft de producent dus minder kritisch naar de kwaliteit van de kokosnoot te kijken. Hierdoor wordt ontgeurde kokosolie dus goedkoper dan niet ontgeurde kokosolie want voor de laatste worden alleen de allerbeste kokosnoten geselecteerd, wat het dus een exclusiever product maakt.

Wat is de beste kokosolie die je kunt kopen?

Elke voedingskenner en iedereen die zijn of haar gezondheid serieus neemt, zal het er over eens zijn dat de beste kokosolie die je kunt kopen aan enkele basiseigenschappen dient te voldoen. Een uitstekende kwaliteit kokosolie is dan ook:

 • biologisch
 • koudgeperst
 • niet ontgeurd of überhaupt geraffineerd
 • in glas verpakt in plaats van in plastic / kunststof

Wat zijn jouw gedachten over ontgeurde kokosolie? Vraag jij bij de leverancier na hoe zijn kokosolie ontgeurd wordt? Vertrouw je erop dat dit proces veilig gebeurt? Of kies je altijd voor virgin kokosolie? Discussieer mee door middel van jouw reactie!

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Wat is beter: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie?

27 gedachten over “Wat is beter: ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie?

 • 24 januari 2016 om 15:21
  Permalink

  Helder geschreven artikel!

  Het is duidelijk dat biologische kokosolie extra vierge meer voedingswaarde heeft dan biologische ontgeurde kokosolie. Mijn vraag, verliest extra vierge kokosolie tijdens het bakken zijn extra voedingswaarde t.o.v. biologische ontgeurde kokosolie?

  Beantwoorden
  • 28 januari 2016 om 21:16
   Permalink

   Hallo Erick, het zal altijd enige voedingswaarde verliezen. Rauw eten garandeert altijd de maximale voedingswaarde. Echter, het moet wel gezegd worden, dat kokosolie nog steeds een van de beste keuzes is om in te bakken aangezien het toch erg stabiel is en niet of nauwelijks leidt tot de vorming van giftige bijproducten zoals bij oliën die rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren zijn.

  • 23 januari 2016 om 10:10
   Permalink

   Laurinezuur ook

 • 15 november 2015 om 10:04
  Permalink

  Ik maakte eigen smeersels op basis van ontgeurde kokosolie. Zoals calendulazalf ed. Maar heel snel komt er zo’n afschuwelijke lucht bij vrij, dat ik ga zoeken naar niet ontgeurde olie om zien of ik daar minder last heb van die vervelende stinklucht. De geur van kokos vind ik juist heerlijk. Bij het zoeken naar goede kokosolie kwam ik op je site terecht.

  Beantwoorden
 • 8 oktober 2015 om 12:20
  Permalink

  Raar dat er allerlei op en aanmerkingen zijn over stoom ontgeurde kokosolie terwijl (schijnbaar) niemand begrijpt wat er dan gebeurt: nog nooit van pasteuriseren gehoord = bij het enige tijd verwarmen tussen de 60-70’C gaan een heel groot deel van bacteriën (lees LEVENDE organismen) dood. Dus ook alles wat een positieve werking heeft, want hitte is niet selectief.
  Dit gebeurt dus ook als je de kokos ontgeurd, wat bij minimaal 120’C gebeurd. Gevolg is dus een dode massa. Voor mij dus NOOIT ontgeurde kokosolie want ik kan alleen maar positief zijn over kokos. Dan maar iets meer betalen.

  Beantwoorden
  • 10 december 2015 om 17:53
   Permalink

   Het staat wel zo scherpzinnig als je in een discussie je spelling een beedje in de chaaten hout…

 • 5 juni 2015 om 13:26
  Permalink

  Hallo Bart,wij wonen in CH en als we in Nederland zijn gaan we altijd even bij het Kruidvat voorbij.Wij vonden hier ontgeurde biologische koksolie ,eigenmerk kruidvat ,in een bruin/witte 500ml plastik bakje. Helaas staat er niks over hoe dit produkt ongeurd is.Het lijkt mij een vrij nieuw produkt in het kruidvat assortiment,het is me in ieder geval nooit zo opgevallen.
  Weet jij misschien meer over dit produkt?
  Vriendelijke groeten,renger

  Beantwoorden
 • 17 maart 2015 om 12:36
  Permalink

  Kan ik met een gerust hart bakken in ontgeurde kokosolie, ik gebruik al jaren de extra virgin maar kan niet meer zo goed tegen de geur! Dus ik vroeg mij af of de natuurlijke ontgeurde kokosolie niet nog altijd beter is dan gewone olie of margarine?

  Beantwoorden
  • 9 juli 2015 om 13:56
   Permalink

   lees het artikel

 • 11 maart 2015 om 19:50
  Permalink

  Ik gebruik erg veel kokosolie en denk eraan om een vat van 25 liter te kopen maar hoe zit het met de kunststof waarin dit verpakt is

  Beantwoorden
  • 11 maart 2015 om 21:37
   Permalink

   Beste Marja, de verpakking is van food grade kunststof en is veilig om voedsel in te bewaren. De kokosolie wordt jaarlijks getest door een onafhankelijk laboratorium. In de kokosolie zijn nog nooit restanten van gevaarlijke / giftige stoffen aangetroffen. Lees meer over 25 liter vaten kokosolie.

 • 13 januari 2015 om 09:06
  Permalink

  Hallo Bart,
  Waarom raad je aan om kokosolie in glas te kopen ipv plastic? Ik doe het altijd wel, omdat men zegt dat het beter is, maar niemand in mijn omgeving weet eigenlijk precies waarom…

  Beantwoorden
  • 21 januari 2015 om 00:15
   Permalink

   Er zijn consumenten die vinden dat glas 100% veilig is en plastic niet. De ene kunststof is de andere namelijk niet. In de webshop vind je bij ons zowel kokosolie in food grade hdpe als in glas, zodat je als consument zelf de keuze mag maken. Er gaan geluiden op dat, ondanks dat (ook onze) HDPE-kunststof potten aantoonbaar BPA-vrij zijn (BPA staat voor bisfenol-a, een giftige stof die invloed uitoefent op hormonen, ook in hele kleine dosissen), er toch ook andere stofjes in kunnen zitten die hormonen beïnvloeden. Nader onderzoek zal meer uitkomst kunnen bieden. Onze en andere food grade HDPE kunststof potten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Mocht je hierop als consument toch niet volledig kunnen of willen vertrouwen, kies dan voor glas. Bart

  • 13 april 2015 om 08:31
   Permalink

   Kokosolie wordt in grote plastic vaten geëxporteerd. Vervolgens in het land van verkoop (hoeft niet Nederland te zijn) wordt de kokosolie in kleinere verpakkingen overgedaan, waaronder glas.

  • 13 april 2015 om 11:01
   Permalink

   Soms wordt kokosolie ook in RVS (roestvrij stalen) vaten getransporteerd. Niet altijd in plastic!

 • 24 september 2014 om 12:52
  Permalink

  Wat is het verschil tussen virgin kokosollie en EXTRA virgin kokosolie?

  Beantwoorden
  • 28 september 2014 om 11:34
   Permalink

   Hoi Yvon,
   “Extra vierge” en ”vierge” zijn termen die eigenlijk op olijfolie betrekking hebben. Beide soorten olijfolie zijn dan van de eerste persing. Het verschil tussen “extra vierge” en “vierge” zegt iets over de zuurtegraad van de olie. “Extra virgin” en “virgin” zijn synoniemen van “extra vierge” en ”vierge”.

   Het is een kwaliteitsaanduiding die door marketeers ook voor kokosolie wordt gebruikt, maar eigenlijk blindelings is overgenomen vanuit de olijfolie industrie. Het heeft verder geen echte betekenis. De beste vertaling voor deze termen is “koudgeperst” en / of “ongeraffineerd”. Er is dus geen wezenlijk kwaliteitsverschil als men het over “extra vierge (extra virgin) kokosolie” of ”vierge (virgin) kokosolie” heeft.

 • 6 mei 2014 om 14:29
  Permalink

  Ben toch nog heel benieuwd naar het antwoord op de vragen uit de inleiding, Bart: ‘Hoe kan het toch dat ontgeurde kokosolie vaak veel goedkoper is dan niet ontgeurde kokosolie: hoe kan iets goedkoper zijn als het intensiever bewerkt is?’

  Beantwoorden
  • 6 mei 2014 om 15:13
   Permalink

   Scherp, Jorien! Ik was inderdaad een beetje vergeten om hier nog echt antwoord op te geven 🙂 Maar ik heb het artikel er inmiddels op aangepast…dankje! Bart

 • 6 april 2014 om 19:49
  Permalink

  Maar is het niet zo dat bakken en braden in extra vierge kokosolie juist weer niet goed is? Dus kun je in dat geval dan niet juist beter de gewone variant nemen?

  Beantwoorden
  • 21 maart 2015 om 12:26
   Permalink

   Nee dat geldt voor olijfolie. Omdat de vetten in olijfolie niet verzadigd zijn, zijn ze van nature instabiel en bij verhitting ontstaan vrije radicalen, ERG ongezond. Het punt waarop die verandering plaatsvindt ligt bij ‘gewone’olijfolie net wat hoger dan bij extra virgin maar niet veel. Kokosolie bestaat echter uit verzadigd vet, en dat is per definitie bestand tegen verhitting.

 • 12 januari 2014 om 13:32
  Permalink

  Hallo Belinfa,

  Ik denk dat het altijd verstandig is om bij de desbetreffende fabrikant na te vragen op welke manier zij de kokosolie ontgeuren.

  Waarom zou je een gok met je gezondheid willen nemen door ‘aan te nemen dat het goed is’?

  Vr groet

  Bart

  Beantwoorden
  • 27 februari 2014 om 13:51
   Permalink

   Ik heb navraag gedaan en bij de G & W winkels wordt het op een natuurlijke manier ontgeurd dit ter info

 • 12 januari 2014 om 12:25
  Permalink

  Hallo Bart,

  Goed artikel. Toch nog een vraagje. Je geeft aan extra virgine te kopen, biologisch en het liefst ontgeurd. Nu heeft Royal Green een biologisch product, extra virgine maar wel ontgeurd. Kan je er dan vanuit gaan dat het goed is?
  Alvast bedankt.

  Belinfa

  Beantwoorden
  • 11 oktober 2014 om 18:57
   Permalink

   Zou ik ook willen weten want het is een ‘populair ‘merk…

  • 4 augustus 2015 om 13:45
   Permalink

   Laatst een vraag gedaan bij een drogist en kreeg toen via de mail een antwoord. Deze drogist had navraag gedaan bij Royal Green zelf, lees hieronder het antwoord:

   Royal Green geeft zelf het volgende aan over hun ontgeurde kokosolie:
   Bij ontgeurde kokosolie wordt dezelfde kokosnoot als de Extra Virgin kokosolie gebruikt. De bewerking is alleen anders. De kokosnoot wordt ontdaan van zijn harde bast en in 2 stukken gehakt. Deze 2 helften worden met het kokosvlees richting de zon gelegd om zo snel mogelijk te drogen. Dit drogen duurt overigens geen weken of maanden. De tijd hangt af van de zonkracht. Na het drogen wordt het geheel machinaal geperst en wordt de olie via stoom/vacuüm ontdaan van de geur. Dit is een bewerking die onder de 140 graden gedaan wordt waardoor er geen stoffen beschadigd raken. De Royal Green ontgeurde kokosolie heeft wel degelijk werkzame stoffen. Elke oogst wordt getest om er zeker van te zijn dat dezelfde hoeveelheid van o.a. laurinezuur & caprylzuur geleverd worden voor zowel de ontgeurde als de extra virgin kokosolie. Uiteraard kan het wel iets verschillen maar dit komt omdat het een natuurproduct is en geen oogst hetzelfde. Het is dus onjuist dat de ontgeurde geen gezonde werking zou hebben of werkzame stoffen.

   Wellicht heb je wat aan deze informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *