Iedereen “weet” wel dat suiker niet zo gezond is en velen kiezen er daarom voor om te stoppen met suiker of  suikervervangers te gebruiken. Maar waarom is suiker eigenlijk ‘slecht’ voor ons? Wat is de achterliggende verklaring? In dit artikel ga ik in op het effect van suikerconsumptie op je weerstand en het effect dat kokosolie heeft op de suikergevoeligheid van je lichaam.

Suiker, ook wel tafelsuiker genaamd, is een voedingsmiddel dat bestaat uit moleculen glucose en fructose die aan elkaar “vastgeplakt” zijn. Het heeft de molecuulformule C12H22O11. Na eten van suiker valt het dus uiteen in glucose en fructose, die beide je bloedsuiker verhogen. Behalve de wetenschap dat een teveel aan (eenvoudige) suikers zoals tafelsuiker of suikers uit frisdranken tot een verhoogd risico op insulineresistentie of zelfs diabetes leiden, heeft het echter ook een andere invloed op je lichaam.

Weerstand

Een van de stoffen in ons lichaam die bijdragen aan het verhogen of in stand houden van onze weerstand is vitamine C, ook ascorbinezuur genoemd. De naam ascorbinezuur komt van het Engelse ‘scurvy’ dat scheurbuik betekent. Het mag je misschien bekend zijn dat opvarenden van schepen in de tijd dat men over zeeën voer om nieuwe koloniën te ontdekken, dikwijls scheurbuik kregen als gevolg van een vitamine C tekort.

Vitamine C heeft de molecuulformule C6H8O6 en glucose heeft de formule C6H12O6. Dit hoef je niet uit je hoofd te leren want ik ga geen scheikundeles houden, maar het gaat er mij om dat ik je even wil laten zien dat deze stoffen moleculair gezien aardig op elkaar lijken. Want wat is er nou aan de hand met vitamine C en glucose?

Competitie

Alle voedingsstoffen die je eet moeten in je cellen worden gebracht. Mineralen, vitaminen, koolhydraten, vetten, antioxidanten etc. Nu blijkt dat vitamine C en glucose door hetzelfde ‘poortje’  de cel binnen willen. Ze voeren als het ware een competitie om de cel in te mogen. Wetenschappers hebben ontdekt dat hoe hoger het bloedsuiker, des te minder vitamine C er in je cellen kan en des te minder bescherming je dus hebt tegen virussen, bacteriën en dergelijke. Resultaat: je bent vatbaarder voor verkoudheid en ziekte.

Insuline

Wat maar weinig mensen weten is dat zowel glucose als vitamine C door insuline in de cel gebracht worden. Medisch heet dit “insuline gemedieerde opname“. Wetenschappers hebben daarom diverse uitingen van diabetes type 2 gelinkt aan een tekort aan vitamine C in de cellen. In diabetici zijn de lichaamscellen immers (bijna) ongevoelig voor insuline geworden waardoor de insulineproductie is uitgeput. De cellen ‘luisteren’ niet meer naar insuline, wat er niet alleen in resulteert dat glucose niet of slecht wordt opgenomen, maar ook dat vitamine C niet meer of slecht wordt opgenomen. Door het chronisch tekort aan vitamine C zouden diabetici te kampen hebben met blindheid, wonden die niet helen, amputaties enzovoorts.

Oplossingen

Wij mensen kunnen geen vitamine C aanmaken. Het zal je misschien verbazen, maar de meeste dieren maken zelf vitamine C aan. De mens is dit in de loop van de evolutie “verleerd”. Wij hebben dus niet alleen vitamine C nodig van externe bronnen, tevens moeten we ervoor zorgen dat wát we binnenkrijgen ook gebruikt wordt.

Er is een aantal manieren waarop we ervoor kunnen zorgen dat vitamine C zijn werk kan doen in ons lichaam:

 • allereerst natuurlijk zorgen dat we sowieso voldoende vitamine C binnenkrijgen
 • niet teveel of liever helemaal geen tafelsuiker consumeren
 • bij voorkeur ook geen of minder geraffineerde koolhydraten eten, maar volwaardige voeding die het bloedsuiker stabiel houdt. Zie ook het artikel ‘De voordelen van koolhydraatbeperking‘)
 • bij voorkeur geen gebakken meervoudig onverzadigde vetzuren eten die celveroudering bevorderen en insulinegevoeligheid verlagen
 • voldoende vis of omega-3 supplementen innemen. Omega-3 vetzuren blijken de gevoeligheid voor cellen voor insuline te vergroten en dus ook de opname van vitamine C.
 • kokosolie een standaard maken van onze voeding. Ook kokosolie heeft effecten op ons bloedsuiker en wel op meerdere manieren, want kokosolie:
  • vertraagt de opname van suiker waardoor ons bloedsuiker minder snel stijgt
  • bevordert de afgifte van insuline door de alvleesklier zodat vitamine C beter in de cel geholpen kan worden
  • en bevordert de gevoeligheid van cellen voor insuline

 

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Waarom suiker eten je weerstand verlaagt

9 gedachten over “Waarom suiker eten je weerstand verlaagt

 • 18 augustus 2014 om 13:29
  Permalink

  Beste Mensen,
  Heb sinds kort het boek “ik ben planteneter, net als jij” gekocht, het eerste boek wat voor mij logisch was.
  Ik neem geen vlees en zuivel meer tot mij, wel zorg ik uiteraard voor vervanging, en voel mij super, helder en energie te over. Ik ruik lekkerder en ben deels verlost van mijn huidproblemen. In 1 woord…geweldig!!
  Je bent wat je eet blijkt geen holle frase.
  Gr René

  Beantwoorden
 • 4 augustus 2014 om 13:11
  Permalink

  Wat opvalt als je alle (onderstaande) reacties leest is dat iedereen zo zijn eigen mening heeft over wat goed en niet goed is qua eten en voedingsproducten. Dat is voor een groot deel terecht, want wetenschappelijk, feitelijk bewijs voor het ene of het andere standpunt is er meestal niet. En dat komt weer omdat ieder mens, elk lichaam anders is. Ik merk dat als mensen heel bewust eten, ze vaak voelen of ervaren wat wel en niet goed werkt. Mijn idee is daarom dat je gaat variëren met je voedingsproducten, ook als jij denkt dat ze goed of juist slecht zijn. En vervolgens naar je lichaam luistert, dwz hoe je lichaam reageert.
  Zo ontdek je waarschijnlijk wat voor jou goed werkt of juist niet. Persoonlijk denk ik dat kokosolie in algemene zin goed is, maar ja, als bijvoorbeeld de smaak ervan je niet ligt is het lastig. Daar kan je dan misschien weer overheen stappen als je ervaart dat het voor jou toch werkt.

  Beantwoorden
 • 10 augustus 2013 om 18:11
  Permalink

  Gelukkig heb ik geen hekel aan de smaak van kokosolie en heb al menig heel grote pot gebruikt. Meestal gebruik ik het op de boterham maar ook om te bakken waarbij ik de kokos olie nooit zo erg heet maak; alleen bij vlees of vis braden maak ik het heter. Maar bij eten opwarmen gaat er altijd een kluitje kokosolie bij en zelfs de hond is er gek op.

  Het is allemaal een kwestie van keuzes maken

  carla schenkel

  Beantwoorden
 • 8 augustus 2013 om 14:30
  Permalink

  Ik vergeet je te bedanken voor de uitleg. Ben een tijdje geleden met extra vit. C te nemen. Ik wist nog niet hoe het precies werkte allemaal. Natuurlijk ook belangrijk voor hart en bloedvaten. Ik heb te hoog cholesterol en suiker. Is familiair. Een broer en zus hebben een geamputeerd been en dat is echt erg. Ik verdraag de pilletjes voor het verlagen van de cholesterol niet, dus ben ik op zoek gegaan naar alternatief. Ik vond ook dat vit. C zo belangrijk is om de wand van de aderen te versterken met vit. C. Zodat er geen cholesterol nodig is om bijv. scheurtjes in een ader te herstellen. En daarbij is dus de cocosolie ook zo goed. Misschien vond ik nog meer manieren om het te consumeren. We kunnen dus zelf veel dingen voorkomen.

  Beantwoorden
 • 8 augustus 2013 om 14:22
  Permalink

  Mijn probleem is dat ik de smaak van kokosolie niet lekker vind. En ontgeurde heeft geen nut. Het liefst zou ik het overal doorheen doen. In een smoothy is het nog te doen met een klein beetje. Maar in andere dingen staat het me zo tegen.
  Vind ik ontzettend jammer.

  Ik gebruik het wel als gezichts- en zonnebrandcreme en lekker voor mijn voeten.

  Groetjes Lies

  Beantwoorden
 • 8 augustus 2013 om 08:39
  Permalink

  Tja, ik zou helemaal geen koolhydraten eten. Alleen al het eten van vruchten en groente verlaagd je weerstand stante pede. Vitamine C uit dit soort rommel, dat je ziek maakt en je darmen verstopt (netzoals alle andere vezels) neemt je lichaam echt niet op. Je lichaam spendeert juist al z’n vitamine en mineralen op dit soort ‘voedsel’ zo snel mogelijk uit je lichaam te verbannen, dat is overmatige stress voor je lichaam. Dag weerstand. Aminozuren uit vlees is voldoende.

  Beantwoorden
 • 8 augustus 2013 om 08:16
  Permalink

  Ik ben eens met de voordelen van Kokosolie, maar Ik kijk uit voor de hoog gehaltes van kwik en andere zware metalen in vis, en vermoedelijk vis-olie. En na het lezen van ‘Whole’ het nieuwe boek van Dr. T Colin Campbell, ben Ik niet zo zeker van ‘`wetenschappelijk’ studies die betaald zijn door de Supplementen Industry en kijken uitsluitend op een reductionist manier naar kleine onderdelen van het veelal onbekende GEHEEL van voeding.

  Beantwoorden
 • 17 maart 2013 om 22:43
  Permalink

  er zijn tig verhalen over bep kokosolie die dan slecht zou zijn, je moet dan extra vierge oid nemen. Maar….. die is door verhitting meteen niet meer zoals die was en dus heeft het geen zin die mega dure te kopen, ik neem gewoon kokosolie van omega and more en dat is in elk geval al beter dan boter v bv bertoli.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *