Ik kan me voorstellen dat jij met een aantal vragen zit als je nog nooit van kokosolie hebt gehoord of voor het eerst op deze website komt. Om die reden heb ik een kokosolie FAQ in het leven geroepen die (hopelijk) de meeste vragen voor je beantwoordt.

Mocht je desondanks met meer vragen zitten, doe mij een plezier en laat je vraag achter d.m.v. een reactie helemaal onderaan op de pagina.

Klik hier om naar de Veelgestelde vragen over kokosolie te gaan.

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel
Stel je vraag!

33 gedachten over “Stel je vraag!

 • 29 juni 2015 om 14:02
  Permalink

  Beste Bart,

  Ik begreep dat jouw dieet, lifestyl een kokosolie dieet was.
  Maar in je recepten vind ik niet zoveel kokosolie terug,
  Graag je reactie, Simone

  Beantwoorden
 • 31 mei 2015 om 12:30
  Permalink

  Dag Bart,

  ik ben heilig overtuigd van de vele voordelen van kokosolie. Ik vraag mij echter één ding af: kokosolie stimuleert de verbranding waardoor het ook kan helpen om af te vallen. En dat is nu net wat ik niet wil. Ik heb juist moeite om op gewicht te blijven. Weet jij hier meer van?
  Vast bedankt, Jan.

  Beantwoorden
 • 19 april 2015 om 15:09
  Permalink

  hoi,

  ik heb ongeveer een week geleden kokosolie op mijn gezicht gesmeerd en toen ontstonden er heel veel bultjes. Is het de bedoeling dat je dan elke dag gewoon de olie op je gezicht blijft aanbrengen? Ik schrok namelijk zo van die bultjes dat ik de rest van de week niks meer op mijn gezicht durfde te smeren..

  groetjes,
  Ernestine

  Beantwoorden
 • 3 februari 2015 om 22:47
  Permalink

  en als je het op je ogen doet waar is dat dan goed voor, als ik vragen mag

  Beantwoorden
 • 13 september 2014 om 07:17
  Permalink

  Hoi, zo’n 3 mnd geleden begonnen met oilpulling met kokosolie, had gehoord over alle positieve ervaringen en hoe goed Het zou zijn voor je algehele gezondheid. Ik voel me goed, veel minder klachten maar ………..

  Inmiddels bij de tandarts én bij de mondhygiëniste geweest, heb nog nooit zoooo op mijn donder gehad. Hoe ontzettend slecht mijn gebit er wel niet uit zag. Heb niets anders gaan dan Ik altijd doe behalve dan de oilpulling toevoegen. Ik ga normaal 1x pj, moet nu over 2mnd alweer terug komen voor extra behandeling. Daarnaast krijg ik sinds ik oilpull reacties dat ik uit mijn mond stink. Kun je dit verklaren? Beide ontnemen mij om eerlijk te zijn de moed om door te gaan.

  Groetjes, Mari3l

  Beantwoorden
  • 28 september 2014 om 12:41
   Permalink

   Beste Mari3l, dit is vervelend. Wat voor kokosolie gebruik je? Het lijkt erop alsof jouw lichaam de afvalstoffen niet goed verwerkt. Drink je er voldoende water bij?

 • 22 juli 2014 om 16:55
  Permalink

  Graag zou ik willen weten of ik bij bakken met kokosolie ipv boter in het recept dezelfde hoeveelheid kokosolie moet aanhouden dan er boter in zou moeten, of moet ik de hoeveelheid aanpassen?

  Beantwoorden
 • 22 mei 2014 om 08:47
  Permalink

  Hoi, Bart. ’n huishoudelijke vraag… ik zou kokosolie graag gebruiken om mijn bamboe snijplank af en toe in te vetten (ipv niet bio zgn ‘snijplankolie’). Heb je hier ervaring mee/ weet je of dit werkt?
  groetjes!

  Beantwoorden
 • 10 januari 2014 om 19:24
  Permalink

  Ik ben net begonnen met low carb en ben er van alles over aan het lezen. Ik ben gestopt met de tabletten tegen een te hoog cholesterol gehalte en wil gewoon gezond eten en ook een beetje afvallen. Tot op heden gebruikte ik altijd 30+kaas. En mag je überhaupt wel kaas eten met low carb? Ik zag al wel recepten met brie of philadelphia. Mijn vraag is, als je kaas mag eten, wat is dan het beste om te eten?

  Beantwoorden
  • 12 januari 2014 om 10:49
   Permalink

   Hallo Ria,

   Wat goed dat je met je cholesterolverlagers bent gestopt. Merk je al effecten van het feit dat je ermee gestopt bent?

   Ik zou inderdaad niet ‘overdrijven’ met kaas, dus houd de consumptie matig. Het soort kaas: gebruik bij voorkeur de volvette soorten. Oud, jong of belegen maakt niet uit. En Franse kazen zijn ook prima. Je mag best kaas eten met low carb. Een stelregel is dat je het aantal koolhydraten onder de 60 gram per dag moet proberen te houden. Op die manier blijf je ervan verzekerd dat je in je vetverbranding modus blijft. Vriendelijke groet en heel veel succes, Bart

 • 3 januari 2014 om 18:22
  Permalink

  LS,

  Ik heb er wel vertrouwen in en ga aan de slag.
  Snap dat het gaat over koolhydraten: suikers, zetmelen etc.
  Toch nog een paar (start)onduidelijkheden:
  – als melk niet mag, karnemelk wel?; yoghurt? en waarom als afwijkend.
  – waarom geen koffie (zonder suiker / melk)
  – waarom wel alkohol (wijn en st drank)?
  – hoe zit het met (zelf) gedroogd fruit: appels, druiven, mango’s, Kaka’s; niets toegevoegd verder, maar bevat natuurlijk wel allerlei fruitsuikers

  Graag je reactie,

  Groet,

  HC

  Beantwoorden
  • 6 januari 2014 om 07:49
   Permalink

   Hallo HC,

   Aan de aard van je reactie te zien gaan jouw vragen denk ik over low carb / koolhydraatarm eten en niet zozeer over kokosolie? Toch zal ik je vragen hieronder beantwoorden:

   – melk / zuivel: melk is veel minder gezond dan zure zuivelproducten die gezonde bacteriestammen bevatten.
   – koffie verhoogt het insuline waardoor je dus geen vet verbrandt
   – ik ben benieuwd waar op mijn site ik propageer om sterke drank te gebruiken maar met matige consumptie van rode wijn ben ik het wel eens
   – gedroogd fruit klinkt heel gezond maar als je wilt afvallen leveren deze inderdaad erg veel suiker. Wel worden deze suikers begeleid door vezels dus de afgifte aan het bloed zal niet dramatisch zijn. Maar ik zou dit desondanks dat er vezels bij zitten spaarzaam gebruiken.

 • 30 november 2013 om 22:47
  Permalink

  Hallo Bart,

  In veel publicaties lees ik dat je afvalt bij veelvuldig gebruik van kokosolie. Voor veel mensen dus ideaal! Maar hoe zit het dan als je geen overgewicht hebt en er zelfs een paar pondjes erbij zou willen hebben. Val je dan nog verder af of is het meer zo dat kokosolie je naar je “natuurlijk” gewicht brengt. Dus te zwaar, word je lichter en te licht, dan wordt je zwaarder. Kun je daar iets over zeggen?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groet, Geert

  Beantwoorden
 • 16 september 2013 om 16:33
  Permalink

  ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de resultaten van de personen die de kokosolie hebben gebruikt. Heeft dit daadwerkelijk de schimmel verdreven en de schildklierwerking gestabiliseerd?

  Groet,
  Martina

  Beantwoorden
 • 18 juli 2013 om 01:03
  Permalink

  Wanneer je te maken hebt met slechte aderen in het lichaam, bijv na langdurige stress en onvoldoende vitamine C. Kun je dan ook nog veilig kokos-olie gebruiken of is dit verstandig pas na een paar dagen wanneer je aderen weer tot rust zijn gekeerd?
  Kokos-olie blijft namelijk een verzadigde vetsoort.

  Beantwoorden
 • 17 maart 2013 om 19:33
  Permalink

  hallo , over de ontgeurde kokosolie in de emmers van 2 en halve liter, Is deze kokosolie stukken minder goed/gezond dan de extra vierge. ?De emmers koop ik nota bene bij de ekoplaza?
  grt Daisy

  Beantwoorden
 • 9 februari 2013 om 09:56
  Permalink

  Hallo, ik heb denk ik een eczeem in het gezicht (op de wangen dicht bij de neus en op voorhoofd in het midden tussen wenkbrauwen en net daarboven) nl.: rode extreem droge huid en ontstekingetjes (lijkt op puistjes) – onlangs smeerde ik 2 dagen achter elkaar meermaals per dag kokosolie (vierge) op mijn gezicht, mijn gezicht werd nog roder en onder mijn ogen leek het vocht zich wat op te hopen (minder rimpeltjes maar beetje gezwollen huid) – ik ben ermee gestopt want ik kreeg zelfs reacties van mijn collega’s dat het nu ook op mijn kaken begon en dat het nog roder was. Reageer ik allergisch of moet ik nu net doorzetten?

  Beantwoorden
  • 30 mei 2013 om 08:59
   Permalink

   Waarom wordt op deze vraag niet gereageerd? Ik ben ook wel geïnteresseerd naar het antwoord eigenlijk! 🙂

  • 30 mei 2013 om 10:56
   Permalink

   Hoi Herboristerijtje,

   Excuus, soms kom ik niet of niet altijd toe aan het beantwoorden van vragen. Maar bedankt voor je wake up call, bij dezen een antwoord toegevoegd!

   Mvg
   Bart

  • 30 mei 2013 om 10:55
   Permalink

   Beste Anouck,

   Ik ben geen arts maar extreem droge huid en ontstekinkjes duiden in mijn opinie op een verstoorde darmflora. Je kunt het misschien wel behandelen met kokosolie, maar dat zou hoe dan ook een symptomatische behandeling zijn, geen oorzakelijke.

   Het kan zijn dat je lichaam – lokaal of integraal oftewel als geheel – eerst heftiger reageert op de aanbrenging van kokosolie. Mensen met een heftige Candidaschimmel in de darm zullen ook sterk reageren op kokosolie omdat kokosolie ontgiftend werkt. Zo een soort reactie denk ik bij jou dan ook aan (eerst erger voor het beter wordt).

   Maar ik zou ook onderzoeken of je darmflora misschien van streek is. Veel problemen ontstaan vaak bij mensen door alledaagse voeding en dan met name tarwegluten. Ik zou in jouw positie eens testen hoe je lichaam reageert op het tijdelijk elimineren van tarwe en tarwegluten uit je voeding. Zeg, een maandje. Dan kijken of de symptomen die je beschrijft milder worden.

   Vriendelijke groet,

   Bart

  • 27 december 2014 om 23:42
   Permalink

   Mijn dochter heeft eczeem op haar oog nu heb ik daar wat kokosolie op gedaan en nu komt ze twee uur later naar beneden met een heel dik gezwollen rood oogje, wat moet ik nu doen?

   Grt annet

  • 27 december 2014 om 23:54
   Permalink

   Ze is trouwens 5 jaar
   Heeft waterwratjes in haar knieholte met eczeem eromheen en later die eczeem op haar oogjes gekregen.
   Wat moet ik doen? Ook hier kokosolie op gedaan en daar is het ook wat dikker en gezwollen.
   Is het geen allergische reactie?

  • 28 december 2014 om 01:16
   Permalink

   Beste Annet,

   Wat vervelend voor je dochtertje. Allergische reacties op kokosolie zijn zo goed als uitgesloten. Zie o.a. ook dit artikel dat ik erover schreef.

   Belangrijke vraag is: wat voor kokosolie heb je gebruikt?

   Is het inmiddels verminderd?

   Als het zo’n erge reactie geeft, is het misschien goed er terugtredend mee om te gaan. Zoals in een eerder bericht beschreven, kan (verkeerde) voeding een oorzaak zijn van eczeem. Of dat voor wratten ook geldt, weet ik niet.

   Ik wil je in ieder geval adviseren een (natuur)arts te raadplegen.

   Ik ben geen dokter dus mijn adviezen zijn beperkt voor dit soort klachten.

   Ik hoop dat jij en je dochtertje er uitkomen!

   Bart

 • 22 december 2012 om 23:21
  Permalink

  Goeden Dag,
  Mijn dochter van elf jaar heeft al min. 3 weken last van buikpijnen. volgens de feaceskweek heeft ze een bacterie in haar darmen genaamd ”HELIOBACTER’
  Nu neemt ze ged. anderhalve week 3x daags een halve eetlepel kokosolie.
  mijn vraag is wanneer merken we verbetering, en is de hoeveelheid kokosolie niet te veel per dag voor kinderen, ze heeft verder geen kuur.
  b.v.d met vr. groeten.

  Beantwoorden
  • 23 december 2012 om 09:39
   Permalink

   Beste Sandra,

   Voor volwassenen wordt 2-4 eetlepels per dag aangehouden. Als je er van uitgaat dat een volwassenen 75 kilo weegt en je dochter waarschijnlijk rond de 40 kilo, neem je dus de helft van 2-4 eetlepels, dan kom je op 1-2 eetlepels. Jouw dosering van 3x een halve oftewel 1,5 eetlepel komt daar uitstekend in uit. De dosering is prima.

   Volgens dit artikel zou je met een maand ongeveer effect moeten zien. Deze arts rapporteert dat Helicobacter weg is na een maand drie maal daags kokosolie inname.

   http://coconutoil.com/doctor-finds-coconut-oil-effective-against-helico-pylori-bacteria/

   Dus ik zou die 3x daags een halve eetlepel aanhouden.

   Wil je nog wat meer suggesties en ideetjes om kokosolie te gebruiken, kijk dan ook even op http://www.kokos-olie.nl/gratisdownloads.

   Groet en sterkte + ik hoor graag de resultaten!

   Bart

 • 1 november 2012 om 20:14
  Permalink

  Hallo Bart,
  Ik heb last van een te langzaam werkende schildklier waarvoor ik thyrax gebruik.
  Nu staat er geschreven dat kokosolie een stimulerende werking heeft op de werking van de schildklier, is die werking ook hetzelfde als je medicatie gebruikt?
  Moet je dan meer/minder dan de aanbevolen hoeveelheid gebruiken of maakt dat niet uit?
  [ik ben tevens begonnen met een lowcarb dieet]
  Alvast bedankt!

  Vr groet Henriette

  Beantwoorden
  • 23 december 2012 om 09:31
   Permalink

   Hallo Henriette,
   Ik zou gewoon de aanbevolen hoeveelheid nemen, dus 2-3 afgestreken eetlepels per dag. Begin echter eerst met 3 maal daags een theelepel om te kijken hoe je lichaam er op reageert.

   Kokosolie heeft namelijk een ontgiftende werking. Bij sommige mensen kan dit tot tijdelijk ongemak leiden, omdat het lichaam wordt aangezet tot zelfreiniging. Wees hier niet bang voor, dit is een gezonde en normale reactie.

   Een schildklierprobleem is vaak ook het gevolg van een mineraaltekort. Koolhydraatrijke voeding zorgt ervoor dat er minder mineralen binnenkomen en ook sneller verdwijnen. Het feit dat je daarom met low carb begonnen bent is positief.

   Als je daarnaast kokosolie gebruikt zal je als het goed is merken dat je het door de dag heen warmer hebt en je schildklier beter zal gaan werken.

 • 15 september 2012 om 23:36
  Permalink

  Hallo Bart,

  Als je de koudgeperste kokosolie gaat verhitten, gaat dan
  de laurinezuur er ook uit? Kortom, verliest de kokosolie dan zijn bacterie en virusdodende werking?

  Dank voor het antwoord alvast

  Beantwoorden
  • 26 september 2012 om 11:42
   Permalink

   Beste J. Kim,

   Laurinezuur, net als 97% van de overige vetzuren in kokosolie, is een verzadigd vetzuur. Verzadigde vetzuren zijn de meest stabiele vetzuren die bestaan. Door verhitting in een pan zullen deze niet verdwijnen.

   Pas als je op extreem hoge temperaturen zou gaan verhitten (zeg: enkele honderden graden) dan zou het mogelijk kunnen zijn dat de vetten gaan ontleden. Daarover hoef je je echter bij gangbaar gebruik zeker geen zorgen te maken.

   Je laurinezuur zal bij verhitting gewoon aanwezig blijven.

   Bart

 • 13 september 2012 om 13:28
  Permalink

  Goededag,

  Ik heb nogal een onzuivere huid, veel last van mee-etertjes en vaak ook puistjes. Is het dan tóch geschikt om snachts bijvoorbeeld mijn gezicht in te smeren met kokosolie/vet of wordt het daar alleen erger van? Ben heel benieuwd. hoor het graag van jullie.

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • 26 september 2012 om 11:39
   Permalink

   Beste Inge,

   Kokosolie heeft hoe dan ook een zuiverende werking op de huid – of deze nu ‘zuiver’ of ‘onzuiver’ is. Het is mogelijk dat het tijdelijk erger wordt. Maar realiseer je dan dat de enige reden dat dat gebeurt is, omdat je lichaam wordt getriggerd zijn afvalstoffen te verwijderen.

   Na verloop van tijd verdwijnen de afvalstoffen en zal je huid er uiteindelijk beter uit gaan zien.

   Groet,

   Bart

 • 11 augustus 2012 om 14:53
  Permalink

  Hoi Bart,

  Wanneer komt er ook biologische palmolie in het assortiment?

  Groetjes, Casey.

  Beantwoorden
  • 11 augustus 2012 om 15:05
   Permalink

   Hoi Casey,
   Palmolie staat niet direct op de planning, maar wie weet! Ik heb ooit eerder met een kortingsactie ook palmolie aangeboden, maar de reacties daarop waren matig te noemen.
   Dus ik ben er nog niet echt van overtuigd. Het is wel een goed product.

   Groet,

   Bart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *