Je wilt kokosolie kopen maar weet nog niet zo goed hoe het werkt en waar je zou kokosolie kopenmoeten beginnen. In dit artikel behandel ik de belangrijkste valkuilen en andere onderwerpen waar je op zou moeten letten als je (online) kokosolie wilt kopen.

Kwaliteit van kokosolie

Er zijn nogal wat aanbieders van (biologische) kokosolie tegenwoordig. Hierdoor wordt het als nieuwe maar ook als bestaande consument van kokosolie lastig om een juiste keuze te maken.

Mensen worden steeds meer gezondheidsbewust. Kwaliteit wordt dan ook steeds belangrijker in de aankoopbeslissing van de bewuste consument. Op welke factoren dien je te letten als je een kwalitatief goede kokosolie wilt aanschaffen?

Wel, over smaken kun je twisten, maar de experts zijn het erover eens dat een premium kwaliteit kokosolie minstens aan de volgende eigenschappen moet voldoen. De kokosolie is bij voorkeur:

 • Biologisch gecertificeerd

Bij biologische productie gelden veel strengere normen ten aanzien van bijvoorbeeld biologische kokosolie in glazen potgebruik van bestrijdingsmiddelen. Bij een biologische kokosolie heb je dan ook veel minder of helemaal geen residuen (restanten) van bestrijdingsmiddelen in je product.

 • Koudgeperst

De kokosolie is bij relatief lage temperaturen uit het kokosvlees geperst. Hierdoor verbranden of verdampen belangrijke voedingsstoffen niet of nauwelijks en heeft het eindproduct uiteindelijk de maximale voedingswaarde.

 • Niet ontgeurd (in deftige worden: ‘gedeodoriseerd’)

Bij een ontgeuringsproces gaan altijd voedingsstoffen verloren. Er bestaan schadelijke (chemische) en minder schadelijke (waterdamp) processen. Uiteindelijk zal echter de voedingswaarde en kwaliteit van de kokosolie maximaal zijn wanneer geen ontgeuringsproces wordt gebruikt.

Bovendien is het zo dat voor de productie van ontgeurde kokosolie kwalitatief inferieure kokosnoten kunnen worden gebruikt. Veel mensen denken dat als een kokosolie ontgeurd is, dit duurder zou moeten zijn omdat er een extra handeling aan is gedaan. Echter, doordat er kokosnoten kunnen worden gebruikt die niet bij on-ontgeurde kokosolie kunnen worden gebruikt, kan ontgeurde kokosolie goedkoper worden aangeboden.

De kokosnoten hadden namelijk anders moeten worden weggegooid. Door het ontgeuringsproces ruik je de mindere kwaliteit niet meer.

 • Ongebleekt

Sommige producenten van de vaak veel goedkopere merken kokosolie bleken hun kokosolie zodat het er mooier en witter uitziet. Uiteraard gaan hiermee niet alleen allerlei voedingsstoffen verloren, ook zul je de onvermijdelijke restanten van dit chemische bleekproces in je kokosolie terugvinden. Niet echt bevorderlijk voor de gezondheid. Kies daarom alleen voor onbewerkte olie.

Andere belangrijke aandachtspunten

Bovenstaande factoren zijn de belangrijkste uitgangspunten wanneer je een premium kwaliteit kokosolie wilt kopen. Er zijn echter nog twee belangrijke aspecten die, hoewel ik ze nu pas noem, daarom niet minder belangrijk zijn.

 • Fair Trade, oftewel onder eerlijke socio-economische omstandigheden geproduceerd

Er is een groeiende aandacht voor de impact van handel en productie op het milieu en de fair trade kokosoliesociaal-economische toestand van arbeiders. Iedereen kent de voorbeelden van uitbuiting door middel van hongerlonen onder slechte werkomstandigheden ergens in een fabriek in het buitenland.

fair for life

Een van de belangrijkste doelstellingen van een bedrijf is het maken van winst. Dus hoe meer winst, des te beter, toch? Ja, maar er is een verschuiving gaande van kwantiteit naar kwaliteit. Mensen willen niet langer uitsluitend het goedkoopste product. Men begint in te zien dat er consequenties hangen aan massaproductie, uitbuiting en industrialisatie.

Er wordt meer en meer rekening gehouden met de lokale bevolking, eerlijke lonen en gelijkwaardigheid. Het is vreemd om tegenwoordig nog iemand te vinden die niet van het Fair Trade principe heeft gehoord. Het Fair Trade principe staat heel in het kort voor eerlijke lonen voor de arbeiders. Vaak zijn Fair Trade gecertificeerde producenten naast het geven van eerlijke lonen ook betrokken bij projecten die tot doel hebben om de lokale economie te ondersteunen. Bijvoorbeeld door het opzetten van scholen zodat de mensen meer socio-economische kansen krijgen.

Behalve het bekende Fair Trade is er ook het Fair for Life project, dat dezelfde principes nastreeft.

 • Glazen verpakking

actieHet laatste punt dat ik wil aankaarten is de keuze voor een glazen verpakking in tegenstelling tot een plastic / kunststof verpakking.

Verreweg de meeste experts en consumenten zijn het erover eens dat een glazen verpakking de voorkeur heeft boven een plastic of kunststof verpakking. De reden hiervoor is dat glas a) een niet-doorlaatbare materie is, waardoor de kans dat er iets van buitenaf in je product komt, nihil is, en b) geen stoffen bevat die in je product kunnen lekken, zoals het vaak genoemde bisfenol-A, ook bekend als BPA.

BPA komt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, lang niet in alle soorten plastic of kunststof voor. Zo bevatten HDPE (high density poly ethylene) verpakkingen bijvoorbeeld geen BPA. BPA komt juist wel voor in zogeheten thermoplastische polymeren zoals polycarbonaten.

Wil je echt de allerbeste keuze maken als je kokosolie gaat kopen? Houd dan alle bovengenoemde punten aan. Zo weet je dat je maximaal investeert in je eigen gezondheid.

Direct kokosolie kopen die aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet? Klik hier >>>

Online kokosolie kopen via een webshop

Natuurlijk kun je naar een winkel gaan om kokosolie te kopen. Kokosolie is echter in slechts een select aantal winkels in Nederland te koop. En dan alleen in de grote(re) steden. Voor veel mensen is het dan ook een uitkomst om hun kokosolie eenvoudigweg online te kopen.

Enkele voordelen van kokosolie kopen in een webshop zijn:

 • …24 uur per dag, 7 dagen per week open, dus ook ’s nachts
 • …snel besteld en betaald
 • …je kunt het praktisch overal laten bezorgen
 • …veilig afrekenen
 • …je hoeft de deur niet uit, bvb met de auto (brandstofkosten) of fiets (nat pak)
 • …je hoeft de spullen niet mee te slepen

Enkele nadelen van kokosolie kopen via internet:

 • …je moet wachten totdat je het in huis hebt (24 – 72 uur)
 • …je kunt het niet eerst bekijken
 • …je betaalt meestal verzendkosten

Wil je een betrouwbare kwaliteit kokosolie, neem dan alle bovenstaande punten in acht.

In onze webshop vind je premium kwaliteit biologische kokosolie die aan alle bovenstaande punten voldoet en toch scherp geprijsd is.

Oordeel echter niet op mijn woord, maar neem zelf de proef op de som of haal inspiratie uit de vele getuigenissen van tevreden klanten die u zijn voorgegaan, zie de rechterbalk hiernaast >>>

Klik hier om naar onze kokosolie webshop te gaan

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel