biologische kokosolieKokosolie (ook wel kokosvet genoemd) is een smakelijk en natuurlijk product. Het wordt door steeds meer mensen in Nederland en Vlaanderen ontdekt en gebruikt en kent vele toepassingen. Zo kun je met kokosolie bakken en braden, er taarten, bonbons of andere lekkernijen mee maken of er simpelweg wat van aan je (warme) maaltijd toevoegen. Daarnaast geven veel mensen aan, er baat bij te hebben als lichaamsverzorging. Kokosolie verzacht de huid en kan bijvoorbeeld als massageolie of haarverzorging gebruikt worden. Kortom: een breed toepasbaar product met vele voordelen!

Kokosolie lijkt in de laatste jaren wel een hype te zijn geworden. Vooral nu ook supermarkten en drogisterijen snel ingesprongen zijn op de toenemende interesse in dit product. Daarbij wordt helaas niet altijd meer naar kwaliteit gekeken. Op deze website lees je onder andere hoe je een goede kwaliteit van een minder goede kwaliteit onderscheidt. Deze website doet overigens niet mee aan een hype: wij zijn al sinds 2006 actief op het gebied van kokosolie en wij zijn ook al voor dat het een “hype” werd overtuigd van de vele voordelen van dit product. Met deze website hopen we jou een compleet en eerlijk beeld over kokosolie te geven. Wetgeving verbiedt ons overigens om in te gaan op de medische aspecten van dit product. Dat heeft er mee te maken dat wij ook kokosolie aanbieden in onze webshop (TIP: check direct even de zijkant rechts van deze pagina voor actuele aanbiedingen en kortingen!).

Wil je medische informatie over dit product, dan raden we je aan om ofwel zelf op Google te zoeken naar informatie ofwel ons even te contacteren via info[at]kokos-olie.nl (vervang [at] door het apenstaart-teken). Dan sturen we je een bestand met daarin een dertigtal links naar relevante en recente onderzoeken over dit onderwerp. Dat mag namelijk wél 😉

Toepassingen van kokosolie

Kokosolie kent vele toepassingen. Je kunt het niet alleen eten, je kunt het ook gebruiken voor de buitenkant. Denk bijvoorbeeld aan je haren, je huid of je handen. Veel mensen gebruiken kokosolie in bad, maken er zelf tandpasta van of gebruiken het als een natuurlijke deodorant. Onbewerkte kokosolie heeft een heerlijke kokosgeur en kokossmaak. Als je je daarom laat masseren, kun je je op een tropisch eiland wanen! Hieronder volgen twee lijstjes met de meest voorkomende toepassingen van kokosolie.

Als voedingsmiddel:

 • het bakken of braden van vlees, vis en andere eiwitbronnen
 • als vervanger van boter bij bijvoorbeeld het bakken van een taart
 • om bonbons mee te maken
 • op je brood in plaats van boter of margarine
 • voor het wokken van oosterse gerechten
 • gewoon zo aan je eten toe te voegen

Voor het lichaam:

 • als massageolie
 • je kunt er tandpasta van maken
 • om schrale of droge plekken mee te behandelen
 • om je haren mee in te masseren
 • je kunt er gezichtscrème van maken
 • gewoon zo onder de oksels als natuurlijke deodorant
 • als natuurlijk glijmiddel
 • bij kleine wondjes zoals snijwondjes of schaafplekken

Er zijn vast nog veel meer toepassingen te bedenken. Weet jij er meer? Laat jouw suggestie(s) achter in de reacties onderaan dit bericht!

Kokosolie: een stukje geschiedenis

Kokosolie, een van oorsprong tropische olie, heeft lange tijd met een negatief imago te kampen gehad. In de zestiger jaren manipuleerden tegenstanders van verzadigde vetten onderzoeksgegevens. Tegelijkertijd promootten zij hun chemisch geraffineerde plantaardige oliën als ‘gezond’. Dit heeft voor enorm veel gezondheidsproblemen gezorgd. Vloeibare plantaardige oliën bevatten namelijk relatief veel zogeheten ‘omega-6 vetzuren’. Wetenschappers hebben een te hoge inname van dit soort vetzuren gelinkt aan serieuze gezondheidsrisico’s.

Een gebalanceerd voedingspatroon levert zowel meervoudig onverzadigde, enkelvoudig onverzadigde en verzadigde vetzuren. Daarbij is belangrijk dat een omega-6/omega-3-verhouding van ongeveer 1:1 wordt aangehouden.

De onderzoeken van een Amerikaanse arts genaamd Keys speelden in de jaren ’60 een grote rol. Vooral in de vorming van hoe ‘de massa’ dacht over vetten. In deze onderzoeken ‘bewees’ Keys zogenaamd dat verzadigde vetten tot een verhoogd cholesterol zouden leiden. Later onderzoek toonde echter aan dat Keys in zijn 7 Landen Studie veel landen had weggelaten. Had hij die landen wél in zijn onderzoek meegenomen, dan zou hij nooit een relatie tussen verzadigde vetten en een verslechterde gezondheid hebben kunnen aantonen. Bovendien gebruikte Keys in een van zijn onderzoeken gehard kokosvet bij dieren die dat van nature helemaal niet in hun voedingspatroon hebben. Gehard vet, ook wel transvet genoemd, zorgt voor tekorten aan essentiële vetzuren en is tegenwoordig steeds minder in producten te vinden omdat het aangetoond schadelijk is.

Nieuwere inzichten (download het gratis e-book)

Het Voedingscentrum houdt tot op de dag van vandaag hardnekkig vol, dat verzadigde vetten slecht voor de gezondheid zouden zijn. Ondanks bergen aan onderzoek en hun slogan ‘Eerlijk over eten’.

De laatste jaren wordt uit wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker dat verzadigde vetten eigenlijk best wel gezond zijn. Wetenschappers stellen zelfs dat het realistischer is om (weer) anders naar verzadigde vetten te gaan kijken.

In het gratis e-book ‘De waarheid over vetten’ doet auteur Bart van Veen uitgebreid verslag over enkele interessante wetenschappelijke inzichten over kokosolie, cholesterol en verzadigde vetten. Veel van wat wij dagelijks in de media horen, is niet altijd getoetst aan onafhankelijk of zelfs eerlijk onderzoek. Dat komt doordat de voedingsindustrie baat heeft bij de anti-verzadigd-vet boodschap.

Je kunt dit e-book gratis downloaden. Zo ontdek je in een mum van tijd enkele interessante feiten over vetten. Zie het menu hier aan de rechterkant.

Kokosolie bevat 50% laurinezuur

molecuul laurinezuur
Een molecuulmodel van laurinezuur

Kokosolie bestaat voor ongeveer 50% uit het verzadigd vetzuur laurinezuur. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur. Het behoort tot de zogeheten middellange keten vetzuren. Laurinezuur wordt in het lichaam omgezet in een molecuul genaamd monolaurine. Moedermelk bestaat voor zo’n 30% uit laurinezuur. Baby’s zijn dus van nature gewend om relatief hoge hoeveelheden (verzadigd) vet binnen te krijgen.

Andere middellange keten vetzuren die je in dit product vindt, zijn caprylzuur en caprinezuur.

Een groot voordele van de middellange keten vetzuren is dat ze een ander pad in je lichaam volgen dan de vetzuren uit andere olie- en vetsoorten. Deze vetzuren worden namelijk direct aan je bloed afgegeven en geven dan ook sneller energie dan andere vetzuren. Deze snelheid is vergelijkbaar met die van koolhydraten. Voor veel mensen kan dit een uitkomst bieden, onder andere voor sporters of mensen die er om andere redenen baat bij hebben.

Zie ook het artikel ‘De voedingswaarde van kokosolie‘.

Kokosolie is een stabiele keukenolie

Kokosolie kent vele toepassingen. Zo kun je er in een handomdraai heerlijke smoothies mee maken!Kokosolie bestaat voor grofweg 90% uit verzadigde plantaardige vetten. Verzadigde vetten zijn zeer ongevoelig voor hitte, zonlicht of contact met zuurstof. Daarom is het van nature langer houdbaar en wordt het minder snel giftig tijdens het bakken.

Het gaat dan ook volgens gebruikers tot wel 15 keer zo lang mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën. TIP: wanneer je frituurt met niet-ontgeurde virgin kokosolie, houd dan een maximum frituurtemperatuur aan van 170°C. Het rookpunt ligt namelijk bij 177°C. Kokosolie heeft doorgaans een natuurlijke houdbaarheid van wel 2 jaar na productie. Veel mensen bakken in ‘populaire’ oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie. Deze oliesoorten zijn echter juist zeer gevoelig voor hitte en verbranding.

Zie ook het artikel over frituren in kokosolie.

 

 

Kokosolie bevat 8,6 kilocalorieën per gram

Kokosolie bestaat voor zo’n 65% uit midddellange keten vetzuren. Dat zijn vetmoleculen die niet zo lang zijn als de vetzuren uit gangbare bronnen van olie en vet. Dit verklaart ook waarom het minder calorieën levert dan andere oliën en vetten. Het levert namelijk zo’n 8,6 kcal per gram, terwijl de meeste vetten en oliën 9 kcal per gram leveren.

Bron:
Mary G. Enig, Ph.D. Feiten over vetten. Het complete basiswerk over de voedingswaarde van oliën, vetten en cholesterol. 

Overtuigd? Of juist nog niet overtuigd? Ontdek hier de 7 bewezen voordelen van onze biologische kokosolie…

Meer weten? Download onze gratis producten in de sectie ‘Gratis downloads‘. Bijvoorbeeld ons e-book met kokosolie recepten of ons gratis e-book met low carb recepten voor wie extra aandacht aan zijn of haar gezondheid wil schenken!

Links

BiologischeKokosolie.nl: eenvoudige en heldere website over biologische kokosolie

Kokosolieplein.nl: informatieve site over kokosolie

Kokosolie Nederland Webshop: webshop met diverse soorten biologische kokosolie

Foody.nl: tientallen recepten met kokosolie

Koolhydraatarmerecepten.nl: allerlei koolhydraatarme recepten (goed voor je gewicht ;-)) en meer!

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

185 gedachten over “Kokosolie: de gezondste olie op aarde!

 • 10 augustus 2013 om 21:39
  Permalink

  Hoe zit het met frituren met ontgeurde kokosolie? Mijn moeder frituurt hiermee op mijn verzoek maar wij vinden het allen stinken. Ook komt er en soort van rook van af. Het ruikt zeer ongezond. Zou ook hier een max van 170 graden aan zitten? Heel graag een reactie. BVD

  Beantwoorden
  • 11 augustus 2013 om 09:44
   Permalink

   Hallo Marjolijn,

   In principe heeft ontgeurde kokosolie een hoger rookpunt (232 °C volgens deze bron) dan niet ontgeurde kokosolie omdat in de ontgeurde variant minder verbrandbare stoffen zitten. Hoe het dan kan dat juist deze olie bij 170 °C verbrandt, is mij een raadsel. Ik denk dat het aan de kwaliteit van de olie moet liggen. Of de temperatuurindicatie van het gebruikte apparaat is niet in orde, waardoor er in werkelijkheid een hogere temperatuur wordt gebruikt dan de display aangeeft.

   Ik zou blijven experimenteren met andere merken en indien mogelijk apparaten (lenen?).

   Succes!

   Bart
   Kokos-Olie.nl

  • 18 oktober 2013 om 16:31
   Permalink

   Rijstolie is niet mee VERGELEKEN en blijkt nog gezonder te zijn dan cocosolie.
   graag hierover commentaar
   bvd
   H.Wetzel
   uit mooi Oosterbeek

  • 18 oktober 2013 om 16:36
   Permalink

   Hallo Huib,

   Waaruit blijkt volgens jou dat rijstolie nog gezonder is dan kokosolie?
   Heb je bronnen die ik kan raadplegen om mij een mening te vormen?

   Vriendelijke groet,

   Bart van Veen
   Kokos-Olie.nl

 • 9 augustus 2013 om 13:28
  Permalink

  Je kan als de kokosolie hard is (en het dus vet is) het oplkloppen en dan heb je bodybutter

  Beantwoorden
 • 22 juli 2013 om 09:59
  Permalink

  Hoi Bart, ik wil dit even delen met mensen die het zelfde probleem als mij hebben. Ik ben helaas eigenaar van het herpes genetalis virus. Sinds ik per dag 50 gr kokosolie eet blijven de uitbraken uit. Tijdens de laatste uitbraak ben ik begonnen met het eten van ongeraffineerde kokosolie. ik kreeg de raad van een kennis om kokosolie te gaan gebruiken. In anderhalve week tijd waren alle symptomen verdwenen. Het is echt wonderbaarlijk.

  Beantwoorden
 • 12 juli 2013 om 22:15
  Permalink

  Wat is er bekend over het gebruik bij psoriases en een te trage schildklierwerking ?

  Beantwoorden
 • 9 juli 2013 om 11:39
  Permalink

  Kan je het ook gebruiken om koekjes te bakken in plaats van boter?

  Beantwoorden
  • 9 juli 2013 om 12:06
   Permalink

   Jazeker Wendy, persoonlijk gebruik ik dan vaak 50-50 boter om kokosolie omdat kokosolie toch smelt bij 24°C. Experimenteer vooral zelf om erachter te komen wat je de lekkerste verhouding vindt.

   Vriendelijke groet, Bart

  • 9 juli 2013 om 13:34
   Permalink

   Dank je gaat ik proberen met de kokosmakronen

 • 5 juli 2013 om 14:23
  Permalink

  Hoi Bart,

  de bestelling is snel en in goede orde aangekomen.
  Ben weer heel tevreden met mijn voorraadje kokosolie! Ik gebruik het voor koken, bakken, braden, huid en haar. Prima product!!

  Groetjes
  Ingrid

  Beantwoorden
 • 5 juli 2013 om 09:36
  Permalink

  Hallo Bart,

  De kokosolie bevalt uitstekend, ruikt lekker en je hebt er maar heel weinig van nodig. Ook merk ik het heel sterk dat het niet spettert fantastisch.

  groetjes Joke

  Beantwoorden
 • 17 juni 2013 om 20:49
  Permalink

  Ben benieuwd of deze link wederom wordt verwijderd. Objectieve kritische geluiden worden hier niet geduld. Kan natuurlijk ook niet. Er moet wel verkocht worden…….

  http://www.liesbethoerlemans.com/2013/01/is-kokosvet-gezond-de-visie-van-robert.html

  [Reactie Bart van Veen 20-06-2013: Beste Rob, de reden dat jouw eerste link is verwijderd is omdat jouw comments in mijn opinie niet bijdroegen aan een zinvolle discussie. Echter, ik heb geen reden om jouw link(s) niet te plaatsen omdat er niets in de link staat wat de waarheid omtrent kokosolie – op deze site of anderen – ook maar enige schade doet.]

  Beantwoorden
 • 12 juni 2013 om 10:47
  Permalink

  De glazen pot en extra vierge is het best begreep ik. Gewoon met de kokossmaak dus.. is het minst bewerkt. En glas omdat plastic zijn negatieve invloed kan hebben ofzo.

  Ik ben eergister begonnen door het in me thee te doen en te smeren. Bah wat ben ik beroerd misselijk naar me bed gegaan en ben al 2dagen lamlendig.

  Ontgiften denk ik.

  Ik heb me eitje erin gebakken, was lekker.. geen kokosei wat ik stiekem vreesde.

  Ik heb er chocolade van gemaakt.
  Pure cacao poeder ! Dus nog niet verhitte cacaopoeder!
  Ik warmde de kokosolie naar vloeibaar.. deed de poeder erin en een zoetstof.. ik nam stevia. In de koelkast en klaar!
  Met pindakaas als vulling of andere dingen ook leuk..

  Ik vraag me af hoeveel jullie in gewicht zijn kwijtgeraakt.. er wordt namelijk beweerd dat het een afslankend effect zou kunnen hebben..? Iemand ervaring mee?

  Grtjes!

  Beantwoorden
  • 22 mei 2013 om 17:22
   Permalink

   Beste Bart,
   Bedankt voor je reactie. Ik heb het gezien!
   En vervolgens meteen weer 2 potten kokosolie bij je besteld. Ik vind ze heerlijk en blijf het gewoon gebruiken.
   Groet, Annet

  • 28 juli 2013 om 00:36
   Permalink

   waar koop je die kokosolie in glazen potten?

  • 12 augustus 2013 om 11:42
   Permalink

   Hallo Bart,
   Alles afkomstig van het voedingscentrum lees ik niet eens. Ze worden betaald door de voedingsmiddelen industrie. Over transvetten hoor je ze niet, bv.
   Echt, wij nederlanders mogen niet gezond eten. Dan zou de voedingsindustrie en ook de farmaceutische industrie een heel stuk armer worden. En dan gaan ze dus alles wat goed is afkraken

  • 8 juni 2013 om 23:36
   Permalink

   Dit is m.i. volledig achterhaald. Waarschijnlijk wordt het voedings centrum sterk gesubsidieerd door Unilever.

  • 11 juni 2013 om 08:46
   Permalink

   Behoorlijk achterhaalde insteek van het Voedingscentrum (de schijf van 5 is überhaupt niet meer van deze tijd). Het schrijven over goede én slechte cholesterol is al helemaal kolder; cholesterol is cholesterol en komt niet in een goede- en slechte vorm. Door mensen met een hoog cholesterol medicatie voor te schrijven die de slechte (LDL) cholesterol aan zou moeten pakken verlaag je het algehele cholesterol in het lichaam tot gevaarlijke waarden, met alle bijbehorende klachten die men heeft als cholesterol medicatie wordt genomen…..

   Daarnaast zijn de voordelen van het gebruik van kokos-olie evident en zie ik geen reden het niet te gebruiken!

  • 24 juni 2013 om 01:45
   Permalink

   “Het voedingscentrum – eerlijk over voeding”

   NOT!

   Ik vermoed dat Jorg gelijk heeft. Het speelt al tijden in mijn hoofd, maar ik weet niet waar ik moet beginnen met zoeken. Hoe toon je aan dat een instantie wordt gesubsidieerd (misschien zelfs in het leven is geroepen?) door een multinational als Unilever??? En hoe krijg je een gehele bevolking vervolgens van de waanideeën af? “Becel – goed voor hart en bloedvaten” ..of “Optimel – het goede van zuivel”

   De schappen in IEDERE supermarkt staan er vol mee, terwijl het regelrechte leugens zijn!

   Zie bijvoorbeeld:
   http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=P1175 (over boter versus margarine)
   http://jessevandervelde.com/becel-pro-activ-waarheid-over-margarine/
   http://jessevandervelde.com/leugens-over-boter-en-margarine-waarheid-over-verzadigde-vetten/

   En deze dan.. een draak van een tekst, maar zeker de moeite waard om een grondig door te spitten:
   http://www.robkalmeijer.nl/voedingsmiddelen/zuivel/melk_ongezond.html

  • 24 juni 2013 om 01:50
   Permalink

   P.S. @Annet
   Ik gebruik al een paar jaar kokosolie hoor, en dat zal ik ook blijven doen. Het is misschien even wennen omdat je niet meer die ‘heerlijke bakgeur’ hebt (die bijv. Croma wel geeft), maar mijn voedsel heeft de smaak die het moet hebben. Zonder geur- en kleurstoffen, zonder smaakversterkers, aroma’s en andere toevoegingen. Lekker!

  • 8 augustus 2013 om 13:18
   Permalink

   Het voedingscentrum wordt betaald door de levensmiddelen industrie. Dus het meeste van wat ze zeggen kun je naast je neer leggen. Veel van de voeding die ze aanprijzen als gezond is ontzettend slecht voor je. Ga vooral op je eigen gezonde vertand af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *