verzendkosten

Kokosolie of: kokosvet is een smakelijk en 100% natuurlijk product dat door steeds meer mensen in Nederland en Vlaanderen wordt ontdekt en gebruikt. Kokosolie, een van oorsprong tropische olie, heeft lange tijd met een negatief imago te kampen gehad. In de zestiger jaren manipuleerden tegenstanders van verzadigde vetten onderzoeksgegevens zodat zij hun chemisch geraffineerde, goedkoop geproduceerde plantaardige oliën konden promoten als zijnde ‘gezond’.

Dit heeft voor enorm veel gezondheidsproblemen gezorgd. Vloeibare plantaardige oliën bevatten namelijk relatief veel zogeheten ‘omega-6 vetzuren’. Wetenschappers hebben een te hoge inname van dit soort vetzuren gelinkt aan serieuze gezondheidsrisico’s.

Een gebalanceerd voedingspatroon levert zowel meervoudig onverzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. Daarbij is belangrijk dat een omega-6/omega-3-verhouding van ongeveer 1:1 wordt aangehouden.

Ancel Keys en de 7 Landen Studie

De onderzoeken van een Amerikaanse arts genaamd Ancel Keys speelden in de jaren ’60 een grote rol in de vorming van de publieke opinie ten aanzien van vetten. In deze onderzoeken ‘bewees’ Keys zogenaamd dat verzadigde vetten tot een verhoogd cholesterol zouden leiden wat niet goed voor de gezondheid zou zijn. Later onderzoek toonde echter aan dat Keys in zijn bekende / beruchte 7 Landen Studie veel landen had weggelaten. Had hij die landen wel in zijn onderzoek meegenomen, dan zou hij nooit een relatie tussen verzadigde vetten en een verslechterde gezondheid hebben kunnen aantonen. Bovendien gebruikte Keys in een van zijn onderzoeken gehard (gehydrogeneerd) kokosvet bij dieren. Gehard vet, ook wel transvet genoemd, zorgt voor tekorten aan essentiële vetzuren en is tegenwoordig breed erkend als een desastreuze substantie.

Het Voedingscentrum houdt tot op de dag van vandaag hardnekkig vol, dat verzadigde vetten, waaronder die in kokosolie, slecht voor de gezondheid zouden zijn. Ondanks bergen aan onderzoek en ondanks hun slogan ‘Eerlijk over eten’.

De laatste jaren wordt uit wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker dat verzadigde vetten verre van ongezond zijn en dat de visie ten aanzien van verzadigde vetzuren hoognodig bijgesteld zou moeten worden, aldus concluderen wetenschappers in actuele onderzoeken over kokosolie en verzadigde vetten.

 • Kokosolie: 50% laurinezuur

  molecuul laurinezuur
  Een molecuulmodel van laurinezuur

Kokosolie bestaat voor ongeveer 50% uit het verzadigd vetzuur laurinezuur. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur met de chemische notatie C12:0. Het behoort tot de middellange keten vetzuren. In het Engels heet dat een MCFA (medium chain fatty acid) of MCSFA (medium chain saturated fatty acid). Laurinezuur wordt in het lichaam omgezet in een molecuul genaamd monolaurine.

Moedermelk bestaat voor zo’n 30% uit laurinezuur.

Andere middellange keten vetzuren die in kokosolie zitten zijn caprylzuur (acht koolstofatomen, C8:0), caprinezuur (tien koolstofatomen, C10:0).

Zie ook het artikel ‘De voedingswaarde van kokosolie‘.

 • Kokosolie is een stabiele keukenolie

Kokosolie kent vele toepassingen. Zo kun je er in een handomdraai heerlijke smoothies mee maken!Kokosolie bestaat voor grofweg 90% uit verzadigde plantaardige vetten. Verzadigde vetten zijn zeer ongevoelig voor hitte en oxidatie door bijvoorbeeld zonlicht of contact met zuurstof. Daarom is het van nature langer houdbaar en wordt het minder snel ranzig of giftig tijdens het bakken.

Kokosolie gaat dan ook volgens gebruikers tot wel 15 keer zo lang mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën [TIP: wanneer je frituurt met niet-ontgeurde virgin kokosolie, houd dan een maximum frituurtemperatuur aan van 170°C. Het rookpunt van ongeraffineerde kokosolie ligt namelijk bij 177°C] en heeft doorgaans een natuurlijke houdbaarheid van wel 2 jaar na productie. Veel mensen bakken in ‘populaire’ oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie. Deze oliesoorten hebben een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV). MOV zijn echter juist zeer gevoelig voor hitte en oxidatie omdat de moleculen meerdere zogeheten dubbele bindingen bevatten.

Zie ook het artikel over frituren in kokosolie.

biologische kokosolie
Kwaliteit zoals je van echte kokosolie mag verwachten: biologisch, koud geperst en niet ontgeurd, oftewel een maximaal behoud aan voeidngsstoffen. Voor meer info, zie http://www.kokosolienederland.nl/kokosolie-glazen-verpakking
 • Kokosolie bevat 8,6 kilocalorieën per gram

Kokosolie bestaat voor zo’n 65% uit zogeheten MCT (medium chain triglycerides). Dat zijn vetmoleculen die niet zo lang zijn als de vetzuren uit gangbare bronnen van olie en vet. Dit verklaart mede waarom kokosolie minder calorieën per gram levert dan andere veelgebruikte oliën en vetten. Kokosolie levert namelijk zo’n 8,6 kcal per gram, terwijl de meeste vetten en oliën 9 kcal per gram leveren.

Bron:
Mary G. Enig, Ph.D. Feiten over vetten. Het complete basiswerk over de voedingswaarde van oliën, vetten en cholesterol. Drukkerij Bakker, Roelofarendsveen (2003, vertaling); ISBN 90-806706-18, p.292-293.

Overtuigd? Of juist nog niet overtuigd? Ontdek hier de 7 bewezen voordelen van onze biologische kokosolie…

Meer weten over kokosolie? Download onze gratis producten in de sectie ‘Gratis downloads‘ zoals ons e-book met kokosolie recepten of ons gratis e-book met low carb recepten voor wie extra aandacht aan zijn of haar gezondheid wil schenken!

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

185 gedachten over “Kokosolie: de gezondste olie op aarde!

 • 28 oktober 2015 om 11:20
  Permalink

  Ik heb begrepen dat kokosolie goed is tegen een herpes-virus. Hoeveel is dan de aanbevolen hoeveelheid die je daarvoor binnen moet krijgen? Bijvoorbeeld door een smoothie ofzo?
  Want ik neem aan dat bakken in kokosolie daarvoor niet echt geschikt is omdat je dan niet echt grote hoeveelheden binnen krijgt.

  Beantwoorden
 • 14 mei 2015 om 20:46
  Permalink

  Kokosolie tegen dementie! wie heeft ervaringen? hoelang gebruik je kokosolie om een verschil te zien/merken

  Beantwoorden
 • 8 mei 2015 om 13:13
  Permalink

  Op zaterdag 23 mei loop ik, samen met honderden vrienden en kennissen, de Mars Voor Moeder Aarde.
  Het is een stadswandeling van een uur door het centrum van Alkmaar.
  We vragen met deze actie aandacht bij overheid en samenleving voor:
  – Aantasting van onze voedselveiligheid
  – Vernietiging van de natuur
  – Schending van mensenrechten
  – Patentering op groenten en fruit door chemieconcerns als Monsanto, Syngenta, Bayer, Dow, etc.
  – De risico’s die TTIP, het vrije handelsverdrag tussen VS en Europa met zich meebrengt
  – Het feit dat de overheid zich onvoldoende inzet om ons hiertegen te beschermen!

  Voel u vrij om met ons mee te lopen.
  We starten op zaterdag 23 mei om 14:00 uur bij de Grote Kerk Alkmaar.

  Voor vragen of meer informatie: marsvoormoederaarde@outlook.com

  Beantwoorden
 • 21 april 2015 om 13:38
  Permalink

  Wij geven onze hond nu kokosolie ivm zijn vacht. Hij heeft nu minder last van roos maar hij plast nu wel opeens i. Huis. Hij plast nu veel meer dan eerder. Kan dat door de kokosolie komen?

  Beantwoorden
 • 23 februari 2015 om 15:11
  Permalink

  Wij baken en braden in kokosolie. Mijn vrouw heeft laatst haar cholestorol laten meten. Zij kwam uit op de waarde 5.4. Dit is te hoog. Kan dit door de kokosolie komen?

  Beantwoorden
  • 11 maart 2015 om 19:49
   Permalink

   Ja kokosolie verhoogd de cholesterol kijk op Voedingscentrum.
   Rijstolie daar in tegen verlaagd de slechte cholesterol

   Beantwoorden
   • 21 april 2015 om 16:24
    Permalink

    Het verlaagt juist het cholesterol, daar zijn genoeg links over te vinden.

    Beantwoorden
 • 6 februari 2015 om 17:49
  Permalink

  Hoi Bart,
  Ik vroeg me af of kokosolie altijd vaste vorm heeft?
  Soms zie je het vloeibaar of is dit dan opgewarmde kokosolie uit
  een pot. Mocht er verschil zijn zou ik graag weten wat dat is.
  Bvd
  Jolly

  Beantwoorden
  • 24 mei 2015 om 11:05
   Permalink

   Kokosolie heeft een smeltpunt tussen de 24°C en 26°C. Dus naargelang de omgevingstemperatuur is het vloeibaar of vast.

   Beantwoorden
 • 6 februari 2015 om 17:21
  Permalink

  Ik heb een vraag. Is kokosolie altijd in vaste vorm of ook vloeibaar.
  Ik weet niet of dat verschil maakt.

  Beantwoorden
  • 7 februari 2015 om 22:05
   Permalink

   Kokosolie is vast bij kamertemperatuur omdat het een verzadigd vetzuur is. Vanaf ongeveer 30°c wordt hij vloeibaar. Je merkt dat kokosolie bij warm zomerweer veel minder vast is.

   Beantwoorden
 • 19 januari 2015 om 13:17
  Permalink

  Wat is de verhouding omega3 en omega6 in biologische extra virgin olijfolie?

  Beantwoorden
  • 21 januari 2015 om 00:10
   Permalink

   Hallo Geert, kokosolie bevat geen omega-3, alleen een heel klein beetje omega-6 (1,8 g / 100 gram). Dus van een verhouding is geen sprake. Wel is het zo dat onderzoek suggereert dat (de verzadigde vetten uit) kokosolie omega-3-vetzuren beter laten opnemen in het weefsel.

   Beantwoorden
 • 14 november 2014 om 13:04
  Permalink

  Goed spul dat kokosvet. Ik gebruik het onder anderen om tanden te poetsen, lekker schoon en fris en je kan het na het poetsen gewoon doorslikken. Geen schadelijke tandpasta’s met fluoride meer nodig. Verder heb ik ontdekt dat brandenmaagzuur in no time weg is als je een theelepeltje in neemt, Dus die schadelijke zuurremmers kunnen ook gelijk de deur uit. Mijn roosprobleem is ook opgelost wat jaren met allerlei shampoo’s niet lukte is nu weg. Ik gebruik het om mee te bakken en als huid en haarcreme. Heerlijk spul !!!!! 1 pot in de badkamer en 1 pot in de keuken meer heb je niet nodig.

  Beantwoorden
  • 15 januari 2015 om 14:41
   Permalink

   Heel verstandig om tandpasta met fluoride over boord te gooien. Terug naar de jaren 50 en 60 waar er ook nog geen fluoride in tandpasta zat. Toen was de mondgezondheid immers veel beter dan nu, toch…..

   Beantwoorden
   • 12 maart 2015 om 15:54
    Permalink

    Toch niet helemaal handig om de tandpasta met fluoride niet meer te gebruiken. Fluoride beschermt de tanden tegen het krijgen van cariës (gaatjes). Sinds er fluoride in de tandpasta zit is er een stuk minder cariës aanwezig. Dus dat de mondgezondheid in de jaren 50 en 60 beter was is dus helaas niet zo. Uw tandarts of mondhygiëniste kan u hierover informeren!

    Beantwoorden
    • 21 april 2015 om 16:35
     Permalink

     Kokosvet heeft een antibacteriele werking en zal ook gaatjes helpen voorkomen.

    • 24 mei 2015 om 11:07
     Permalink

     Honing heeft ook een antibacteriële werking maar zal de vorming van gaatjes alleen maar versterken. Het zit allemaal niet zo eenvoudig in elkaar.

   • 30 mei 2015 om 10:47
    Permalink

    Hallo In de jaren 50-60 had iedereen van 40 jaar een kunstgebitje …

    maar een antwoord op mijn eerder gestelde vraag over het bijvullen van de frituurpan in de 2 jaar dat het vet meegaat ? het niveau zakt met elke keer frituren en ook door het filteren is er verlies van olie.
    Met frituurolie mag er beslist niet bijgevuld worden,dit is kankerverwekkend. Maar bij frituurvet / olie speelt dit ook niet bij een tijdige vervanging,tegen de tijd dat de olie op Min. staat in de pan is het ook verschoontijd.
    Graag een reactie
    Hans

    Beantwoorden
 • 4 november 2014 om 15:50
  Permalink

  Kokosolie is echt fantastisch! Ik gebruik het voor bijna alles, de combinatie rijst en kokosolie is heerlijk. Ik gebruik het ook vaak voor in m’n groene smoothie. Echt een top combinatie

  Beantwoorden
  • 28 september 2014 om 12:38
   Permalink

   Wieny, de vraag die je je moet stellen hierbij is: wat is de kwaliteit? Denk aan bio, koudgeperst, behandelingsmethoden etc. En wordt de kokosolie op een milieuvriendelijke en sociaal gezonde manier vervaardigd?

   Beantwoorden
 • 5 juli 2014 om 16:44
  Permalink

  Graag ontvang ik het gratis E-book over kokosolie

  Dank je wel

  Beantwoorden
 • 27 juni 2014 om 21:17
  Permalink

  Bart graag even een reactie op een artikel van Melchior Meyers”

  Ik heb wel eens achteloos laten vallen dat kokosproducten mij niet goed bekomen. Substantiële hoeveelheden kokosvet, kokosmelk, santen, etc. geven me het gevoel van een alcoholvrije kater en bezorgen me costochondritis-achtige pijntjes (het gevoel alsof een geoefend slagwerker je borstkas heeft gebruikt als drumstel). Of eigenlijk moet ik zeggen dat het gebruik van kokosproducten bij mij geassocieerd lijkt te zijn met die sensaties. Ik deed het lange tijd af als een niet relevante n=1 en bleef gewoon zo veel mogelijk Nederpaleo/Strandpaleo. Maar onlangs vertelde een Zweedse kleedkamermaat (paleo) mij dat hij afgelopen winter was geplaagd door hartkloppingen, angstaanjagende borstpijnen en panieksensaties en dat hij zelfs enige tijd niet meer had durven zwemmen. Aanvankelijk dacht hij aan te weinig koolhydraten (zou ik ook meteen aan denken), maar liberale consumptie van fruit en safe starches hielp niet. Al die narigheid verdween echter als sneeuw voor de zon toen hij al experimenterend stopte met het (tot dat moment rijkelijke) gebruik van kokosolie. “Ik was tamelijk blij dat ik dat ontdekte,” zei hij. Een flink understatement, vermoed ik. Genoemde klachten zouden mij als extreem ziektevrezende wel naar de spoed hebben gevoerd, denk ik ;-).

  Getriggerd zette ik Dr Google aan het werk.

  Ai.

  Hier is mogelijk iets aan de hand. Op PaleoHacks melden diverse mensen tachycardie (snelle hartslag), pijn op de borst en angstklachten na het gebruik van kokosvet (veel links, kijk zelf maar even). Maar het opmerkelijkst vind ik de ervaring van Dr Robert Su van Carbohydrates Can Kill. Als er iemand graag zou willen dat door kokosvet geïnduceerde ketose de fysiologische hemel op aarde betekent, is hij het. Maar zijn hartstochtelijke affaire met kokosolie liep niet zoals hij het zich had voorgesteld. Hieronder plak ik twee quotes van hem op zijn forum. Ook de reacties van anderen zijn interessant.

  Wat er aan de hand is… I haven’t the foggiest. Is het de (fysiologisch even niet gewenste, maar door MCT’s opgedrongen) ketose? Is het iets in kokos? Is het niet de kokos, maar iets heel anders? Genoemde ‘adverse reactions’ gelden vrijwel zeker niet voor iedereen. De waarneming lijkt me desalniettemin belangrijk genoeg om even te melden.

  Rest mij jullie zessen een prettige terrasmiddag te wensen.

  Hier is Dr Robert Su:

  I suspect the ketosis (mild and with little ketonuria) produced with low-carb high-fat diet is no comparison with the ketosis (severe with significant ketonuria) produced with excess consumption of coconut oil and/or MCTs.
I had improved my health with remarkable physical strength for seven years since October 2002 with my own carbohydrate-restricted, fat-rich diet. In the fall of 2009, I began to take two tablespoons of coconut oil daily, and three tablespoons of it during the final month in the spring of 2012 when I became symptomatic severely. In the summer of 2010, I began to experience exertional angina. Besides, I got hypertension, cardiac arrhythmia, carotid atherosclerosis with 80-99.5% of occlusion in my right internal carotid………. Thanks to maintaining my carbohydrate-restricted diet, I did not have hyperglycemia but still had 2(+) ketone in the urine in a test done in the spring of 2012. I stopped using coconut oil immediately after that. However, the damages are done and need the time for me to reverse them.

  en:

  I understand your confusion when you went online to find information about coconut oil and its possible side effects. understandably, a majority of the posts about the health benefits of coconut oil comes from the industry and its followers who promote the use of coconut oil. However, you would also find a few posts that try to alert the user of the coconut about the possible side effects. I had improved my health so much since I restricted carbohydrates in October 2002. I began to use coconut oil 2 tablespoons daily and began to notice my blood pressure went up with increasing exertional chest pain (angina pectoris) over the next two and a half years. The symptoms went acutely worse during a month between February and March 2012 after I increased the intake from two tablespoons to three. I finally realized that coconut oil was responsible for the downturn in my health. I immediately stopped taking it, and went back to my original carbohydrate-restricted diet.
I believe that using coconut oil in cooking should not be a problem as long as the amount is small. However, one should be cautious when he is taking an amount of coconut oil more than which for cooking. He should test his urine for ketone regularly to make sure it stays no higher than trace or one positive. He should also increase his physical activity for consuming the ketone derived from coconut oil. Beta-hydroxybutyrate in excess, in my opinion, is unhealthy at least.

  Beantwoorden
 • 21 april 2014 om 12:57
  Permalink

  Hallo Bart,

  wij frituren thuis al een paar jaren met geurloze biologische kokosolie , maar nadat we het vervangen hebben na een jaar kookt de frituurpan over alleen als ik patat bek en niet bij frikadellen of kroketten. Weet jij hoe dit kan?

  Beantwoorden
  • 4 mei 2014 om 10:42
   Permalink

   Ik denk dat dat komt doordat je diepvries patat gebruik en hier veel vocht in de vorm van ijs op zit. Bij kroketten of frikandellen is dat minder. Het zou kunnen schelen om geen diepvries patat te gebruiken of om het diepvriespatat te ontdoen van ijs.

   Beantwoorden
  • 7 februari 2015 om 22:08
   Permalink

   Patat is uit de diepvries is voorgebakken in zonnebloemolie. Dit vet komt in je kokosolie terecht. Na enkele malen wordt de verhouding van zonnebloemolie in kokosolie te veel, hierdoor gaat de kokosolie erg schuimen. Ik bak alleen handgesneden patat in mijn kokosolie.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *