biologische kokosolieKokosolie (ook wel kokosvet genoemd) is een smakelijk en natuurlijk product. Het wordt door steeds meer mensen in Nederland en Vlaanderen ontdekt en gebruikt en kent vele toepassingen. Zo kun je met kokosolie bakken en braden, er taarten, bonbons of andere lekkernijen mee maken of er simpelweg wat van aan je (warme) maaltijd toevoegen. Daarnaast geven veel mensen aan, er baat bij te hebben als lichaamsverzorging. Kokosolie verzacht de huid en kan bijvoorbeeld als massageolie of haarverzorging gebruikt worden. Kortom: een breed toepasbaar product met vele voordelen!

Kokosolie lijkt in de laatste jaren wel een hype te zijn geworden. Vooral nu ook supermarkten en drogisterijen snel ingesprongen zijn op de toenemende interesse in dit product. Daarbij wordt helaas niet altijd meer naar kwaliteit gekeken. Op deze website lees je onder andere hoe je een goede kwaliteit van een minder goede kwaliteit onderscheidt. Deze website doet overigens niet mee aan een hype: wij zijn al sinds 2006 actief op het gebied van kokosolie en wij zijn ook al voor dat het een “hype” werd overtuigd van de vele voordelen van dit product. Met deze website hopen we jou een compleet en eerlijk beeld over kokosolie te geven. Wetgeving verbiedt ons overigens om in te gaan op de medische aspecten van dit product. Dat heeft er mee te maken dat wij ook kokosolie aanbieden in onze webshop (TIP: check direct even de zijkant rechts van deze pagina voor actuele aanbiedingen en kortingen!).

Wil je medische informatie over dit product, dan raden we je aan om ofwel zelf op Google te zoeken naar informatie ofwel ons even te contacteren via info[at]kokos-olie.nl (vervang [at] door het apenstaart-teken). Dan sturen we je een bestand met daarin een dertigtal links naar relevante en recente onderzoeken over dit onderwerp. Dat mag namelijk wél 😉

Toepassingen van kokosolie

Kokosolie kent vele toepassingen. Je kunt het niet alleen eten, je kunt het ook gebruiken voor de buitenkant. Denk bijvoorbeeld aan je haren, je huid of je handen. Veel mensen gebruiken kokosolie in bad, maken er zelf tandpasta van of gebruiken het als een natuurlijke deodorant. Onbewerkte kokosolie heeft een heerlijke kokosgeur en kokossmaak. Als je je daarom laat masseren, kun je je op een tropisch eiland wanen! Hieronder volgen twee lijstjes met de meest voorkomende toepassingen van kokosolie.

Als voedingsmiddel:

 • het bakken of braden van vlees, vis en andere eiwitbronnen
 • als vervanger van boter bij bijvoorbeeld het bakken van een taart
 • om bonbons mee te maken
 • op je brood in plaats van boter of margarine
 • voor het wokken van oosterse gerechten
 • gewoon zo aan je eten toe te voegen

Voor het lichaam:

 • als massageolie
 • je kunt er tandpasta van maken
 • om schrale of droge plekken mee te behandelen
 • om je haren mee in te masseren
 • je kunt er gezichtscrème van maken
 • gewoon zo onder de oksels als natuurlijke deodorant
 • als natuurlijk glijmiddel
 • bij kleine wondjes zoals snijwondjes of schaafplekken

Er zijn vast nog veel meer toepassingen te bedenken. Weet jij er meer? Laat jouw suggestie(s) achter in de reacties onderaan dit bericht!

Kokosolie: een stukje geschiedenis

Kokosolie, een van oorsprong tropische olie, heeft lange tijd met een negatief imago te kampen gehad. In de zestiger jaren manipuleerden tegenstanders van verzadigde vetten onderzoeksgegevens. Tegelijkertijd promootten zij hun chemisch geraffineerde plantaardige oliën als ‘gezond’. Dit heeft voor enorm veel gezondheidsproblemen gezorgd. Vloeibare plantaardige oliën bevatten namelijk relatief veel zogeheten ‘omega-6 vetzuren’. Wetenschappers hebben een te hoge inname van dit soort vetzuren gelinkt aan serieuze gezondheidsrisico’s.

Een gebalanceerd voedingspatroon levert zowel meervoudig onverzadigde, enkelvoudig onverzadigde en verzadigde vetzuren. Daarbij is belangrijk dat een omega-6/omega-3-verhouding van ongeveer 1:1 wordt aangehouden.

De onderzoeken van een Amerikaanse arts genaamd Keys speelden in de jaren ’60 een grote rol. Vooral in de vorming van hoe ‘de massa’ dacht over vetten. In deze onderzoeken ‘bewees’ Keys zogenaamd dat verzadigde vetten tot een verhoogd cholesterol zouden leiden. Later onderzoek toonde echter aan dat Keys in zijn 7 Landen Studie veel landen had weggelaten. Had hij die landen wél in zijn onderzoek meegenomen, dan zou hij nooit een relatie tussen verzadigde vetten en een verslechterde gezondheid hebben kunnen aantonen. Bovendien gebruikte Keys in een van zijn onderzoeken gehard kokosvet bij dieren die dat van nature helemaal niet in hun voedingspatroon hebben. Gehard vet, ook wel transvet genoemd, zorgt voor tekorten aan essentiële vetzuren en is tegenwoordig steeds minder in producten te vinden omdat het aangetoond schadelijk is.

Nieuwere inzichten (download het gratis e-book)

Het Voedingscentrum houdt tot op de dag van vandaag hardnekkig vol, dat verzadigde vetten slecht voor de gezondheid zouden zijn. Ondanks bergen aan onderzoek en hun slogan ‘Eerlijk over eten’.

De laatste jaren wordt uit wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker dat verzadigde vetten eigenlijk best wel gezond zijn. Wetenschappers stellen zelfs dat het realistischer is om (weer) anders naar verzadigde vetten te gaan kijken.

In het gratis e-book ‘De waarheid over vetten’ doet auteur Bart van Veen uitgebreid verslag over enkele interessante wetenschappelijke inzichten over kokosolie, cholesterol en verzadigde vetten. Veel van wat wij dagelijks in de media horen, is niet altijd getoetst aan onafhankelijk of zelfs eerlijk onderzoek. Dat komt doordat de voedingsindustrie baat heeft bij de anti-verzadigd-vet boodschap.

Je kunt dit e-book gratis downloaden. Zo ontdek je in een mum van tijd enkele interessante feiten over vetten. Zie het menu hier aan de rechterkant.

Kokosolie bevat 50% laurinezuur

molecuul laurinezuur
Een molecuulmodel van laurinezuur

Kokosolie bestaat voor ongeveer 50% uit het verzadigd vetzuur laurinezuur. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur. Het behoort tot de zogeheten middellange keten vetzuren. Laurinezuur wordt in het lichaam omgezet in een molecuul genaamd monolaurine. Moedermelk bestaat voor zo’n 30% uit laurinezuur. Baby’s zijn dus van nature gewend om relatief hoge hoeveelheden (verzadigd) vet binnen te krijgen.

Andere middellange keten vetzuren die je in dit product vindt, zijn caprylzuur en caprinezuur.

Een groot voordele van de middellange keten vetzuren is dat ze een ander pad in je lichaam volgen dan de vetzuren uit andere olie- en vetsoorten. Deze vetzuren worden namelijk direct aan je bloed afgegeven en geven dan ook sneller energie dan andere vetzuren. Deze snelheid is vergelijkbaar met die van koolhydraten. Voor veel mensen kan dit een uitkomst bieden, onder andere voor sporters of mensen die er om andere redenen baat bij hebben.

Zie ook het artikel ‘De voedingswaarde van kokosolie‘.

Kokosolie is een stabiele keukenolie

Kokosolie kent vele toepassingen. Zo kun je er in een handomdraai heerlijke smoothies mee maken!Kokosolie bestaat voor grofweg 90% uit verzadigde plantaardige vetten. Verzadigde vetten zijn zeer ongevoelig voor hitte, zonlicht of contact met zuurstof. Daarom is het van nature langer houdbaar en wordt het minder snel giftig tijdens het bakken.

Het gaat dan ook volgens gebruikers tot wel 15 keer zo lang mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën. TIP: wanneer je frituurt met niet-ontgeurde virgin kokosolie, houd dan een maximum frituurtemperatuur aan van 170°C. Het rookpunt ligt namelijk bij 177°C. Kokosolie heeft doorgaans een natuurlijke houdbaarheid van wel 2 jaar na productie. Veel mensen bakken in ‘populaire’ oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie. Deze oliesoorten zijn echter juist zeer gevoelig voor hitte en verbranding.

Zie ook het artikel over frituren in kokosolie.

 

 

Kokosolie bevat 8,6 kilocalorieën per gram

Kokosolie bestaat voor zo’n 65% uit midddellange keten vetzuren. Dat zijn vetmoleculen die niet zo lang zijn als de vetzuren uit gangbare bronnen van olie en vet. Dit verklaart ook waarom het minder calorieën levert dan andere oliën en vetten. Het levert namelijk zo’n 8,6 kcal per gram, terwijl de meeste vetten en oliën 9 kcal per gram leveren.

Bron:
Mary G. Enig, Ph.D. Feiten over vetten. Het complete basiswerk over de voedingswaarde van oliën, vetten en cholesterol. 

Overtuigd? Of juist nog niet overtuigd? Ontdek hier de 7 bewezen voordelen van onze biologische kokosolie…

Meer weten? Download onze gratis producten in de sectie ‘Gratis downloads‘. Bijvoorbeeld ons e-book met kokosolie recepten of ons gratis e-book met low carb recepten voor wie extra aandacht aan zijn of haar gezondheid wil schenken!

Links

BiologischeKokosolie.nl: eenvoudige en heldere website over biologische kokosolie

Kokosolieplein.nl: informatieve site over kokosolie

Kokosolie Nederland Webshop: webshop met diverse soorten biologische kokosolie

Foody.nl: tientallen recepten met kokosolie

Koolhydraatarmerecepten.nl: allerlei koolhydraatarme recepten (goed voor je gewicht ;-)) en meer!

Help anderen ook gezonder te worden en deel dit artikel

185 gedachten over “Kokosolie: de gezondste olie op aarde!

 • 13 mei 2013 om 07:00
  Permalink

  Hoi Bart, naast alle gezonde dingen die ik al tegen ben gekomen in de reacties, heb ik nog een tip: kokosolie als natuurlijke deodorant. Gewoon een likje onder je oksels smeren. Het gaat niet in je kleren zitten. De kokosolie bestrijdt de bacterien die nare geurtjes afgeven.
  groetjes Annet

  Beantwoorden
 • 2 mei 2013 om 16:08
  Permalink

  Ik heb een afweerstoornis waardoor ik vatbaar ben voor virussen en bacterien. Nu heb ik gelezen dat kokosolie helpt tegen virussen en bacterien, met name door het laurinezuur. Nu vraag ik me af of ik kokosolie of zelfs laurinepreparaten moet nemen om mijn weerstand en bescherming te verhogen en zo dure medicijnen kan vermijden. Zijn hier ervaringen mee?

  Beantwoorden
 • 1 mei 2013 om 09:37
  Permalink

  Hallo Bart,

  Ik ben nu al een tijdje verscheidene maaltijden aan het klaarmaken met kokosolie en ik heb dus ook ondervonden dat je gewone boter makkelijk zou kunnen vervangen door kokosolie.

  Nu is mijn vraag aan jou of dit ook zou gaan met bijvoorbeeld croissants. Mijn kinderen zijn hier namelijk verzot op, maar de grote hoeveelheid boter die ik vroeger gebruikte om croissantjes te maken zou ik dus graag willen vervangen door een gezond alternatief.

  Heb jij hier al ervaring mee? Of ken je een aantal receptjes voor desserts waarvoor ik kokosolie kan gebruiken? Zo kunnen de kinderen toch nog eens iets zoet eten, maar dan niet al te ongezond.

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 • 22 april 2013 om 19:59
  Permalink

  Hallo
  Ik zou graag willen weten of het gebruik van kokos olie ook goed is voor mensen met een bloedgroep A.
  Volgens die theorie zou de bloedgroep A kokos moeten vermijden.
  Maar in elke vorm….? vraag ik me dan af?
  Ik kan het antwoord hier niet op vinden ,wellicht u wel??
  met vriendelijke groet Lara

  Beantwoorden
  • 23 april 2013 om 12:08
   Permalink

   Beste Lara,

   Volgens welke theorie bedoel je? Het Bloedgroepdieet?

   Ik heb dat nooit begrepen. Volgens mij heb ik ook nog nooit een logische verklaring gezien of gehoord waarom mensen met bloedgroep A geen kokosproducten zouden mogen eten.

   Ik kan je hierin niets adviseren, sorry!

   Vriendelijke groet,

   Bart

 • 15 april 2013 om 19:11
  Permalink

  Ik heb op aanraden van de natuurwinkel in Deurne nu enkele weken kokosolie gebruikt en kreeg vandaag de uitslag cholesterol. Goede cholesterol is gestegen en het slechte gedaald. Blij!

  Beantwoorden
 • 11 april 2013 om 14:18
  Permalink

  Hoi Bart,
  Ik had een potje pure coconut oil van KTC met rode letters in een geel cirkeltje bij de C 1000 gekocht. Nu hoorde ik dat deze helemaal niet gezond zou zijn?
  Kan jij me uit de droom helpen, snap er niets meer van.
  Groetjes, Martien

  Beantwoorden
  • 12 april 2013 om 12:49
   Permalink

   Hallo Martien,

   Ik heb hier een interessante link gevonden over dit specifieke product.

   De olie schijnt wel geraffineerd te zijn, maar als je de bronnen mag geloven die hier iets over roepen, zou de olie kwalitatief nog steeds goed zijn.
   In ieder geval lijkt het erop dat de olie niet is gehydrogeneerd (gehard). Dat is erg belangrijk dat dit niet gebeurt, anders krijg je transvetten en dat is wel het laatste dat je wilt eten.

   Omdat het RBD kokosolie is, is het per definitie kwalitatief wel minder dan rauwe virgin kokosolie.

   Daarnaast moet je je afvragen waarom deze olie zo goedkoop is. Hoe zit het met de prijsafspraken met de lokale arbeiders bijvoorbeeld, krijgen zij een eerlijke prijs voor hun werk?

   Ik denk dat dit merk op zijn best een zesje krijgt omdat het toch een bewerkte olie is.

   Wil je gewoon geen twijfel over de kwaliteit van je kokosolie met de maximale voedingswaarde, ga dan gewoon voor de virgin koudgeperste, onbehandelde kokosolie die je op deze site vindt.

   Groet,

   Bart

  • 14 april 2013 om 14:30
   Permalink

   Bart,
   Bedankt voor je advies.
   Maak er een zonnige (zon)dag van.
   Groetjes, Martien

 • 10 april 2013 om 16:55
  Permalink

  Hallo Bart.

  Pas heb ik 25 liter kokosolie bij u besteld.
  Geweldig product. Gebruik al jaren kokosolie om vlees in te braden.
  Volgens u zou kokosolie niet zo geschikt zijn om in te frituren.
  Kunt u uitleggen waarom?
  Ik frituur namelijk al een paar jaar in ontgeurde kokosolie.
  Nu heb ik voor het eerst niet ontgeurde kokosolie in de frituurpan gedaan, en ik moet zeggen, dat je frietjes echt heerlijk smaken.
  Voorderest gebruik ik kokosolie voor mijn huid, en voor de huid van mijn zoontje.
  We hebben alletwee nogal last van eczeem en droge ruwe huid.
  Het is echt super hoe goed dat dit werkt. We zijn er alletwee bijna helemaal vanaf.
  Ook is de kokosolie heerlijk om gewoon zo in je mond te stoppen en op te eten.
  Ik ben erg tevreden over dit product.

  Groet Arja

  Beantwoorden
  • 12 april 2013 om 14:30
   Permalink

   Hallo Arja,

   Fijn om te horen dat de kokosolie voor jou en je zoontje zo goed uitpakt!

   Wat betreft frituren: er zijn wel eens klachten binnengekomen van enkele klanten over het feit dat de kokosolie bruin of zwart wordt bij het frituren.

   Het zogeheten rookpunt van ongeraffineerde kokosolie zoals die van ons ligt volgens verschillende bronnen bij 177°C. Dat is dus ongeveer de temperatuur waarbij de meeste mensen frituren.

   Bronnen:
   1) http://foodreference.about.com/od/food_reference_charts/a/Smoking-Points-Of-Fats-And-Oils.htm
   2) http://nl.wikipedia.org/wiki/Rookpunt
   3) http://www.cookingforengineers.com/article/50/Smoke-Points-of-Various-Fats

   Voor geraffineerde kokosolie ligt deze temperatuur weer hoger, zo rond de 230°C.

   Het maakt natuurlijk ook uit of je de olie regelmatig filtert. Ik zou zelf eens een test moeten doen met onze kokosolie, om te frituren bij bijvoorbeeld 170°C. Dat zou dan heet genoeg zijn om te frituren, maar niet zo heet dat de olie gaat ontbinden.

   Mochten anderen hier overigens ervaring mee hebben, dan horen we dat natuurlijk graag als reactie op dit bericht 🙂 !

   Vriendelijke groet,

   Bart

  • 10 juni 2013 om 02:38
   Permalink

   Ik ben ook benieuwd! Ik zoek een gezonde vervanger voor het friteuren in zonnebloemolie. Want de kokosolie is niet vloeibaar toch? Maar smelt dan elke keer en wordt weer hard?

  • 10 juni 2013 om 12:57
   Permalink

   Hallo Bloem,
   Ik heb het laatst met een vergelijkbaar merk getest die ik op een andere website aanbied (mocht je geïnteresseerd zijn, deze vind je op http://www.kokosoliebestellen.com). Ik frituurde op 170°C en de olie bleef stabiel. Kokosolie is inderdaad eigenlijk een vet en is hard voordat je frituurt. Daarna wordt het dus ook weer hard. Ik gebruikte niet-ontgeurde, koudgeperste virgin biologische kokosvet. De smaak die achterbleef op de frietjes en snacks was mild en eigenlijk ronduit lekker 🙂

   Hoop dat je hier iets aan hebt.

   Belangrijkst is om niet de temperatuuradviezen die op verpakkingen staan te volgen, maar echt die max. 170°C aan te houden, anders ontleedt je olie/vet en krijg je problemen.

   Groet,

   Bart van Veen

 • 8 april 2013 om 13:33
  Permalink

  Ik heb de kokosolie vorige week besteld en ik vind het een superproduct!
  Ik doe het als olie in mijn groene smoothie en gebruik het als dag- en nachtcrème. Bart gaf me een tip die ik hier nog niet ben tegengekomen en wilde jullie die niet onthouden.
  Om mijn gezicht te reinigen en te voeden gebruik ik het kokosvet. Ik heb een aantal scheppen vet in een maatbeker gedaan en dit een aantal minuten gemixt met de mixer totdat het meer een creme / mousse is. Dit heb ik in een leeg dagcremepotje geschept. ’s morgens en ’s avonds masseer ik gedurende 30 à 60 seconden de creme in mijn gezicht. Dan doe ik even wat anders, bijvoorbeeld tanden poetsen en daarna veeg ik het teveel aan vet voorzichtig van mijn gezicht af met een handdoek.
  Het is ook ideaal te gebruiken voor oogmake-up remover. Een beetje vet op een wattenschijfje en je veegt het zo van je gezicht af.
  Ik heb een doos vol producten uit de badkamer weggehaald die ik niet meer nodig heb. Alleen maar gezonde kokosolie op mijn lijf!

  Ik heb nog wel een vraagje: de ADH is 2 à 4 eetlepels kokosolie. Bedoel je dan het harde vet of de gesmolten versie? Dat scheelt namelijk nogal. Twee eetlepels zo uit de pot is ongeveer 4 eetlepels gesmolten olie.

  Beantwoorden
  • 12 april 2013 om 14:32
   Permalink

   Hallo Linda,

   De ADH is gebaseerd op 2-4 afgestreken eetlepels. Zouden die verschillend zijn voor de vaste of gesmolten versie? Heb dit eerlijk gezegd zelf nog niet getest.

   Bedankt voor het delen van deze tip trouwens 😉

   Vriendelijke groet,

   Bart

 • 8 april 2013 om 01:14
  Permalink

  Wauw wat een top product zeg. Ongelofelijk hoe weinig dit soort dingen aan het licht komen. Ik zat eens rond te kijken op internet en vond toevallig op een facebook site hier ook informatie over. binnenkort gaan ze een gezondheidsdieet lanceren met filmpjes over recepten enzo. dus ik ben benieuwd of het ook echt wat is of niet, voor degene die het ook willen zien de pagina heet Doe Gewoon Gezond: http://www.facebook.com/DoeGewoonGezond. Bedankt voor dit nuttige artikel

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *